Άρης Γραικούσης: “Η μουσική δεν χρειάζεται γνώσεις, χρειάζεται καλή ερμηνεία και χαλαρούς αποδέκτες.”

 

1.       Μιλήστε μας για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσετε στο Athenaeum την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου.

 Στις 10 Νοεμβρίου, παρουσιάζω για δεύτερη φορά το ρεσιτάλ μου, με επιλογή από τις Πολωνέζες και τα Νυχτερινά του Frederic Chopin. Ο Chopin, εμπνευσμένος πάντα από την παράδοση της Πολωνίας, έγραψε τις  πολωνέζες όπου βασίζονται σε λαϊκά μοτίβα, είναι δύσκολα έργα δεξιοτεχνικά και εκφράζουν το πάθος και τον πατριωτισμό του. Από την άλλη τα Νυχτερινά, περιγράφονται συχνά και σαν «τραγούδια της νύχτας», είναι  χαρακτηριστικές συνθέσεις της λυρικής πλευράς του ρομαντισμού, πραγματικά αριστουργήματα, ένα δείγμα ώριμης  πιανιστικής γραφής. 

2.       Είστε ένας καταξιωμένος πιανίστας. Tο κοινό στην Ελλάδα είναι εξοικειωμένο με την κλασσική μουσική;

Οι Έλληνες είναι αλήθεια, δεν αγαπούν πολύ την κλασική μουσική, σε σχέση με άλλες χώρες, που έχουν παράδοση σε αυτό το είδος. Υπάρχει βέβαια κοινό και μάλιστα από νέους  που παρακολουθούν συναυλίες κι αυτό είναι παρήγορο. Το έχω ξαναπεί, είναι χρέος των καλλιτεχνών να προσελκύουμε τον κόσμο, και να επικοινωνούμε μαζί τους, μέσω της κλασικής  μουσικής. Πολλές φορές στα ρεσιτάλ μου έρχεται κόσμος που δεν είναι μυημένος και φεύγει ενθουσιασμένος.  Η μουσική δεν χρειάζεται γνώσεις, χρειάζεται καλή ερμηνεία και χαλαρούς αποδέκτες.

3.       Το συγκεκριμένο πρόγραμμα το είχατε παρουσιάσει πέρυσι στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & M. Θεοχαράκη και φέτος το επαναλαμβάνετε λόγω επιτυχίας στο Athenaeum. Ποιό είναι το μυστικό της επιτυχίας αυτού του προγράμματος;

Όντως είχε επιτυχία το ρεσιτάλ μου  στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. Πολύς κόσμος όμως δεν μπόρεσε να το παρακολουθήσει, διότι ήταν sold out. Αυτός είναι ο λόγος που το επαναλαμβάνω και είναι χαρά μου να επικοινωνώ με τους φίλους μου. Είναι ένα πρόγραμμα γεμάτο με δυναμισμό στις Πολωνέζες, αλλά και λυρισμό στα νυχτερινά.  Ο Chopin, ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες του ρομαντισμού και ο κατ’ εξοχήν συνθέτης του πιάνου,  είναι  ιδιαίτερα αγαπητός,. Το πρόγραμμα είναι  πιο εμπλουτισμένο από την πρώτη φορά και σας περιμένω όλους με χαρά!

4.       Μελλοντικά σχέδια;

Το ρεσιτάλ – Chopin  θα το παρουσιάσω την καινούρια χρονιά  σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας καθώς και στην Γερμανία. Τον Φεβρουάριο θα είμαι πάλι στο  Athenaeum μαζί με την Υψίφωνο Μαρία Γαλάνη, όπου παρουσιάζουμε βραδιά οπερέτας. Τον Απρίλιο θα είμαι στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, με ένα πολύ ιδιαίτερο πρόγραμμα, με αγαπημένες μου συνθέσεις του μεγάλου  L. V. Beethoven.

Φυσικά, υπάρχουν καινούριες ιδέες για καινούρια προγράμματα και προτάσεις που θα σας ανακοινώσω προσεχώς!

 

Η επόμενη συναυλία του Άρη Γραικούση θα είναι στο Athenaeum, δείτε πληροφορίες ΕΔΩ