Αγαμέμνων, συνομιλία με τον νικητή της Τροίας… – Back stage!

Επιμέλεια συνέντευξης Λία Τσεκούρα .

Γιάννης Στάνκογλου – Αγαμέμνων, Αίγισθος.

Πώς προσεγγίσατε τους ρόλους του Αγαμέμνονα και  του Αίγισθου κ. Στάνκογλου;

Τον ρόλο του Αγαμέμνονα τον προσέγγισα αρχικά μέσα από το κείμενο και σε συνεργασία με τον Cesaris Grauzinis μελετώντας πολύ βαθιά και ουσιαστικά νομίζω, σε σχέση με το πώς θέλουμε να τον παρουσιάσουμε. Επιθυμία μας εξ’ αρχής ήταν  να έχει και μια αντίθεση με τον Αίγισθο. Δηλαδή πώς το ίδιο πρόσωπο, ο ίδιος ηθοποιός να παίζει αυτούς του δύο ρόλους, τους δύο χαρακτήρες.

Προσέγγισα τον ρόλο μελετώντας πολύ, διαβάζοντας πολύ και σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη, κρατήσαμε τον Αγαμέμνονα όσο πιο κάτω γινόταν για να βγει ο Αίγισθος αυτός ο οποίος προσπαθεί λίγο παραπάνω, σε σύγκριση με τον Αγαμέμνονα, ο οποίος έχει τον αέρα του νικητή, έχει νικήσει στην Τροία, αυτή ήταν η αρχική ιδέα.

 

 

Ιώβη Φραγκάτου – Κασσάνδρα

Πώς προσεγγίσατε τον ρόλο της Κασσάνδρας;

Αρχικά δεν τον αντιμετώπισα ως crashάνδρα, να βγει δηλαδή μια παλαβή του χωριού και να λέει διάφορα. Ο σκηνοθέτης ήθελε να είναι μια κοπέλα η οποία έχει καθαρό μυαλό και λέει στον κόσμο «σας παρακαλώ ανοίξτε τα μάτια σας και δείτε». Ουσιαστικά είναι μάχη για την πραγματικότητα και η Κασσάνδρα λέει τι συμβαίνει εκεί μέσα και θέλει να την πιστέψουν και να κάνουν κάτι γιατί σε λίγο ο βασιλιάς θα πεθάνει και μαζί του θα πεθάνω κι εγώ. Όταν έρθει όμως η στιγμή της εκδίκησης, να μην ξεχάσετε κι εμένα.

Ο τρόπος που δουλέψαμε ήταν κυρίως το καθαρό μυαλό και να έχει τεράστια διαίσθηση για το μέλλον, για το παρελθόν και για το παρόν.

Πληροφορίες για τις τελευταίες  παραστάσεις του Αγαμέμνων ΕΔΩ