Αντιγόνη του Σοφοκλή: Η σύγκρουση ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό, στον νόμο και το θεϊκό δίκιο.

«…Κάνω πολιτική μέσα από τις παραστάσεις μου. Υπενθυμίζω τις μεγάλες ιστορίες που μιλούν για εμάς τους πολίτες.  Η τέχνη είναι εργαλείο της δημοκρατίας. Είναι πολιτική θέση, η αφύπνιση του πολίτη και της κοινωνίας. Το αν κάποιοι θέλουν, να ανεβάζουν παραστάσεις «φιλελεύθερης» αγοράς, δικαίωμά τους. Ως καλλιτέχνες, οφείλουμε να είμαστε απέναντι σε κάθε εξουσία, όποια κι αν είναι αυτή. Να την ελέγχουμε. Μεγάλες ιδέες με βάση και επιχειρήματα να αντικρούσουν τις επιπόλαιες πράξεις, με στόχο, απευθυνόμενοι στο πλήθος, να υπάρξουν κάποιοι που θα αντιληφθούν την πρόθεση…» είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο Αιμίλος Χειλάκης, στην εφ όλης της ύλης συνέντευξή μας τον Απρίλιο, η οποία  επισυνάπτεται στο τέλος του άρθρου (Αιμίλιος Χειλάκης: “Η Τέχνη είναι εργαλείο της Δημοκρατίας”).

Μια συνάντηση που κατέληξε όπως ήταν φυσικό, σε μια συζήτηση για τη νέα παραγωγή του, την Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα, που θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών (Ηρώδειο 11/7ου SOLDOUT- ΝΕΑ παράσταση 10/7ου), αλλά και στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Κήπου 5,6 και 7 Ιουλίου, στο πλαίσιο της πανελλαδικής της περιοδείας, γεννώντας μεγάλες προσδοκίες, μετά την επιτυχία με την  Ιφινένειας εν Αυλίδι του Ευριπίδη, την περασμένη χρονιά. Σε αυτή συμπρωταγωνιστεί (ως Κρέοντας), με την Αθηνά Μαξίμου (Αντιγόνη) και τον Μιχάλη Σαράντη (Αίμωνας, Σκοπός και Ισμήνη), με τον Χορό, σε ρόλο αφηγητή. Ένα έργο-σύμβολο της αντίστασης στην εξουσία, όπου και πάλι συν-σκηνοθετεί με τον Μανώλη Δούνια.

Η μουσική επένδυση της παράστασης αποτελεί σύνθεση του Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος σε συζήτησή μας δηλώνει πως είναι από τις δουλειές που απόλαυσε περισσότερο, βουτώντας στο πρωτότυπο κείμενο του Σοφοκλή.

“…Τους φίλους τους επιλέγουμε τους συγγενείς όχι. Τι είναι το συγγενές; Γύρω από αυτό το ερώτημα κινούμαστε φέτος στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε μετάφραση του σπουδαίου ποιητή Γιώργου Μπλάνα, η οποία θα ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι την Ελλάδα. Το γένος και η καταβύθιση στο προσωπικό πιστεύω. Η Αντιγόνη αναρωτιέται απεγνωσμένη  πως, αν χάσεις άντρα βρίσκεις άλλον, αλλά γίνεται βρεις άλλον αδερφό, αν έχουν πεθάνει οι γονείς σου;” συνεχίζει.

“Η σύγκρουση ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό, στο θετό και το φυσικό, τον νόμο και το θεϊκό δίκιο, όπου η απόφαση της να θάψει τον νεκρό αδερφό της Πολυνείκη, σύμφωνα με τις επιταγές των θεών και τα πιστεύω της, συγκρούεται με την απαγόρευση του άρχοντα του κράτους Κρέοντα. Η συμβουλή που απορρίπτει δημόσια, είναι η φωνή της λογικής, η δεύτερη σκέψη που επανέρχεται αργότερα και όπως η φωνή του φίλου που μας νουθετεί μπροστά στα διλήμματά μας. Οι φίλοι δεν επιβάλουν, συμβουλεύουν και γιατρεύουν το μυαλό. Η τελική απόφαση είναι δική μας. Και η Αντιγόνη βρίσκεται μπροστά στη συνέπεια της τραγικής της επιλογής «Τώρα θα πεθάνω;» αναφωνεί συνειδητοποιώντας το τέλος που έρχεται, σε μια στιγμή που η απόγνωση συνυπάρχει με την αποδοχή…”

Όπως σημειώνει ο Γιώργος Μπλάνας:

“Το πραγματικό θέμα της τραγωδίας είναι κάτι περισσότερο από την αντιπαράθεση ανάμεσα στο δίκαιο της πολιτείας και το θεϊκό δίκαιο, ανάμεσα στο θετό και το φυσικό δίκαιο ή ανάμεσα στην εξουσία και τη δικαιοσύνη. Η πραγματική σύγκρουση είναι ανάμεσα στην ιδιωτική επιθυμία και τη δημόσια πραγματικότητα. Σ’ αυτήν την πόλη, όλοι είναι μόνοι. Προσπαθούν να ευτυχήσουν, αλλά δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν γι αυτό. Προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους, αλλά διαλέγουν λάθος μέσα. Διότι, όπως λέει ο Τειρεσίας: «Δεν ξέρουν οι άνθρωποι. Δεν έμαθαν ποτέ. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να σκεφτούν… πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό απ’ την ορθοφροσύνη».

@Μαρία Μαυρίδου

Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου (πλ. ΧΑΝΘ, τηλ. 2310 256775)
Πέμπτη 5, Παρασκευή  6 & Σάββατο  7 Ιουλίου 2018
Ωρα έναρξης : 9.30 μμ
Τιμές εισιτηρίων : 18 ευρώ κανονικό  14 ευρώ φοιτητικό –μαθητικό
Προπώληση : Ταμείο θεάτρου & viva.gr

Αιμίλιος Χειλάκης: Η τέχνη είναι εργαλείο της δημοκρατίας

Ο Μιχάλης Σαράντης μας μιλάει για τους ρόλους του στην “Αντιγόνη” του Αιμίλιου Χειλάκη!

Ταυτότητα παράστασης
Αντιγόνη
του Σοφοκλή

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας
Διασκευή: Μανώλης Δούνιας
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Εύα Νάθενα
Κίνηση: Αγγελική Στελλάτου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική Διδασκαλία-Ακορντεόν: Άννα Λάκη
Βοηθός Σκηνοθετών: Αλέξανδρος Βάρθης
Βοηθός Σκηνογράφου: Ερατώ Τσάτσου
Βοηθός Ενδυματολόγου: Δανάη Ψωμοδότη
Φωτογράφος: Μαριλένα Αναστασιάδου
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

Ερμηνεύουν
Αθηνά Μαξίμου
Αιμίλιος Χειλάκης
Μιχάλης Σαράντης

Χορός 
Σωκράτης Πατσίκας
Παναγιώτης Κλίνης
Κρις Ραντάνοφ
Σμαράγδα Κάκκινου
Μαρία Τζάνη
Πάρις Θωμόπουλος
Τίτος Λίτινας
Άννα Λάκη