Απόστολος Κίτσος: ”Yπάρχει μια κίνηση στο ελληνικό τραγούδι & έρχεται ένα νέο ρεύμα που θα  ανανεώσει το τοπίο!”.

Πως προέκυψε η συνεργασία με τον Μιχάλη & τον Παντελή Καλογεράκη;

               Με τα παιδιά γνωριστήκαμε στους δρόμους της Αθήνας πριν αρκετά χρόνια και βρεθήκαμε ξανά στην 4η Ακρόαση της Μικρής Άρκτου, ένα ανοιχτό κάλεσμα προς νέους δημιουργούς και ερμηνευτές. Εκεί ήρθαμε κοντά και εδραιώθηκε η φιλία μας, η οποία αποτέλεσε την αφορμή για να κάνουμε μαζί αυτό το δίσκο, το «Κάτι Παράξενο».

              Είναι η πρώτη απόπειρα του Μιχάλη να συνεργαστεί τόσο στενά με κάποιον άλλον πέραν του Παντελή κι αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα. Πιστεύουμε πως η ιδανική συνθήκη  για  να κάνεις τέχνη, είναι να δουλεύεις με φίλους και με ανθρώπους που βρίσκεσαι κοντά, αισθητικά αλλά και στη ζωή. Έτσι μπήκαμε στο στούντιο κι αρχίσαμε να δουλεύουμε, αντιμετωπίζοντας όλο αυτό σαν ένα παιχνίδι. Θα μπορούσα να πω ότι αυτή η δουλειά έχει μια αθωότητα αλλά και μια άγνοια κινδύνου. Τελικά, η δουλειά αυτή αγκαλιάστηκε από τη Μικρή Άρκτο, από την οποία και κυκλοφορεί. Μια θαρραλέα κίνηση από την εταιρεία μας να στηρίξει αυτήν την ιδιαίτερη δουλειά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τη δισκογραφία και την ευχαριστούμε πολύ για όλα.

Πως ήταν η εμπειρία στην παράσταση Jesus Christ Super Star; 

                Ήταν έξω από αυτά που κάνω συνήθως. Ήταν η πρώτη μου επαφή με το θέατρο και η πρώτη φορά στη θεατρική συνθήκη, που είναι τελείως διαφορετική από αυτή ενός live ή μιας συναυλίας. Ήταν πολύ απαιτητικό και κουραστικό, ήταν όμως μια πολύ ωραία εμπειρία, που την εξέλαβα κυρίως σαν μαθητεία παρά ως δουλειά, αφού έμαθα πολλά καινούρια πράγματα και γνώρισα υπέροχους ανθρώπους.

Ένας τραγουδιστής είναι αναγκαίο να είναι και μουσικός;

            Ένας τραγουδιστής είναι εξ ορισμού μουσικός. Η φωνή είναι κι αυτή ένα πνευστό μουσικό όργανο. Από την στιγμή που παίζεις αυτό το όργανο, «οφείλεις» να έχεις ένα μουσικό background. 

Τι σημαίνει Κοπερτί; Γιατί διάλεξες αυτό το τραγούδι; 

Ειλικρινά δεν ήξερα ότι  « Κοπερτί» ήταν τελικά η αρχή  από  κάποιο παιδικό παιχνίδι. Έχει πολύ ενδιαφέρον το πώς η Μαριανίνα Κριεζή έχει ανασηματοδοτήσει αυτή τη λέξη και καταλήγει στο «Έλα, κοπερτί μου, να γεράσουμε μαζί» ως προσφώνηση. 

      Το ερμήνευσα κατά την διάρκεια της πρώτης παρουσίασης της 4ης Ακρόασης της Μικρής Άρκτου στον Ιανό το 2014, αφενός επειδή υπήρχε χώρος για ένα διαφορετικό τραγούδι, και αφετέρου επειδή αγαπώ πολύ τη Λένα Πλάτωνος, αλλά και το συγκεκριμένο τραγούδι.

 

Με ποιους συνθέτες ή και τραγουδιστές έχεις συνεργαστεί ως τώρα ή  θα ήθελες να συνεργαστείς;

Η πρώτη μου συνεργασία ήταν αυτή με τον Σπύρο Παρασκευάκο πάλι στο πλαίσιο της 4ης Ακρόασης, όπου δισκογραφήσαμε το «Γλυκό Γενάρη» και το «Βήμα Εκτός» σε μουσική και στίχους δικούς του. Ήταν και για τους δυο μας η πρώτη μας δισκογραφική δουλειά και η πρώτη φορά που ακούσαμε τη μουσική μας από το ραδιόφωνο. Μια πολύ συγκινητική εμπειρία, όπως όλες οι πρώτες φορές, που δε θα ξεχάσω ποτέ.

            Η σύντομη συνεργασία μου με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, ήταν εκτός των άλλων και μια μεγάλη εμπειρία. Το να γνωρίζεις και να τραγουδάς με ένα τόσο σημαντικό κεφάλαιο της ελληνικής μουσικής σε τόσο νεαρή ηλικία αγγίζει τα όρια του σουρεαλισμού.

          Τώρα, ως προς το με ποιους θα ήθελα να συνεργαστώ, είναι τόσοι πολλοί, που η ενδεικτική έστω απαρίθμηση θα μας πάρει αρκετή ώρα. Είναι πολλοί οι καλλιτέχνες που θαυμάζω από παιδί και θα ήθελα κάποια στιγμή να έχω κάποια στιγμή την τύχη να δουλέψω μαζί τους.

           Πάντως, μου αρέσει πολύ να δουλεύω  με ανθρώπους της δικής μου γενιάς. Προσπαθώ να έχω τα αυτιά μου ανοικτά και να ακούω τους συνομηλίκους μου, γιατί πιστεύω ότι οι συνεργασίες αυτές έχουν να δώσουν πολλά πράγματα. Νιώθω πως τελευταία υπάρχει μια κίνηση στο ελληνικό τραγούδι και έρχεται ένα νέο ρεύμα που θα  ανανεώσει το τοπίο.

Μελλοντικά σου σχέδια;

Την Κυριακή στις 17 Ιουνίου σας περιμένουμε όλους στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου στην Πανεπιστημίου για να σας παίξουμε το δίσκο και τραγούδια που αγαπάμε.

 Έχουμε και κάποιες συναυλίες εκτός Αθηνών και από το χειμώνα θα συνεχίσουμε δυναμικά τα live με το Μιχάλη &  τον Παντελή.

 

 

Πληροφορίες για το Live του Απόστολου Κίτσου & του Μιχάλη Καλογεράκη ΕΔΩ