ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΠΡΟΣ Πρόσφατες εξελίξεις στην αρχαιολογία της ανατολικής Μεσογείου

Παρουσίαση της έκδοσης

του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

 

 

στο Σπίτι της Κύπρου

 

Την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί  στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα, η παρουσίαση της έκδοσης του Ιδρύματος Νικολάου και Ντόλλης Γουλανδρή – Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με τίτλο ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΠΡΟΣ. Πρόσφατες εξελίξεις στην αρχαιολογία της ανατολικής Μεσογείου (επιμέλεια: Νίκος Παπαδημητρίου – Μαρία Τόλη).

Η έκδοση αποτελεί προϊόν ευρύτατης συνεργασίας και αποσκοπεί στο να προσφέρει μια επικαιροποιημένη και λεπτομερή επισκόπηση της αρχαίας κυπριακής ιστορίας από την εποχή της πρωιμότερης ανθρώπινης παρουσίας στο νησί, την 11η χιλιετία π.Χ., έως την κατάλυση των ανεξάρτητων πόλεων-βασιλείων και την ένταξη της Κύπρου στο πτολεμαϊκό βασίλειο της Αιγύπτου, στα τέλη του 4ου αι. π.Χ.

Με έγχρωμη εικονογράφηση, χρονολόγιο, χάρτες και επικαιροποιημένη βιβλιογραφία, ο τόμος βασίζεται σε σειρά διαλέξεων, που έγιναν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την περίοδο 2014-15 στο πλαίσιο του «Κυπριακού Σεμιναρίου», και περιλαμβάνει 16 κείμενα γνωστών αρχαιολόγων, ειδικών στην αρχαιολογία της Κύπρου, οι οποίοι εργάζονται σε ερευνητικά ιδρύματα της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αυστραλίας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή αρχαιολόγων από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, που επιτελούν και τον μεγαλύτερο όγκο αρχαιολογικών ερευνών στο νησί.

Τα κείμενα, κυρίως στα ελληνικά με εκτενείς αγγλικές περιλήψεις, υπογράφουν οι: Νίκος Ευστρατίου, Ουρανία Κουκά, Γιώργος Γεωργίου, Δέσποινα Πηλείδου, Βασιλική Κασσιανίδου, Γιώργος Παπασάββας, Νίκος Παπαδημητρίου, Μαρία Ιακώβου, Ευστάθιος Ράπτου, Γιάννης Βιολάρης και Ελισάβετ Στεφανή, Μαρία Χατζηκωστή, Maria Giulia Amadasi Guzzo, Στέλλα Δεμέστιχα, Ευαγγελινή Μάρκου, Jennifer M. Webb και Nότα Κούρου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν, η Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μαρία Παναγίδου και ο Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Καθηγητής κ.  Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης.

Για την έκδοση θα μιλήσουν, η Έφορος Αρχαιοτήτων του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, κ. Δέσποινα Πηλείδου και η Διευθύντρια της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγήτρια κ. Βασιλική Κασσιανίδου.

Αντιφώνηση από τους επιμελητές της έκδοσης, κ. Νίκο Παπαδημητρίου, Επιμελητή Αρχαιοτήτων Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, και κ. Μαρία Τόλη, τ. Επιμελήτρια Αρχαιοτήτων Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

 

25 Απριλίου 2018