Βασίλης Θεοδώρου:” Θέλω οι θεατές να φεύγουν προβληματισμένοι”

Επιμέελια συνέντευξης Λία Τσεκούρα

Ποια είναι τα κριτήρια που σας ώθησαν να σκηνοθετήσετε αυτό το έργο;

 Οι Καλλιτέχνες δωματίου είναι η πρώτη μου σκηνοθετική δουλειά. Δεν είχα σκοπό να σκηνοθετήσω την παράσταση αλλά, διαβάζοντας αναλυτικά το κείμενο, το μελέτησα και το ανέλυσα ιδιαίτερα, το κατανόησα και το λάτρεψα την ίδια στιγμή.  Γι’ αυτό έθεσα μόνος τις σκηνές και προέκυψε φυσιολογικά από την αγάπη μου στο έργο.

Πώς πραγματεύεστε την γυναικεία ψυχολογία μέσα από τα μάτια ενός άνδρα;

Εκμεταλλεύτηκα πολύ σε αυτό το έργο την αρσενική και την θηλυκή πλευρά που έχουμε όλοι μέσα μας και με κίνητρο την ουδετερότητα που έχουμε όλοι παίζοντας κάποιους ρόλους στη ζωή και τον έρωτα, μπήκα πολύ εύκολα στην γυναικεία ψυχολογία αντιμετωπίζοντάς την ουδέτερα, ίδια με την αντρική.

 

Υπάρχει κάτι που σας γοητεύει ή σας τρομάζει στην ηρωίδα;

Με γοητεύει η ενέργειά της, η ετοιμότητά της, η ψυχολογία της, η ευαισθησία που έχει και η αφοσίωση της στο θέατρο και τον έρωτα. Με τρομάζει η λάθος σχέση που έχει με την αλήθεια. Ζει σε ένα ζωτικό ψεύδος κι αυτό με τρομάζει και με ξενίζει.

 

Είναι μεγάλη πρόκληση να σκηνοθετεί κανείς τον εαυτό του;

 

Είναι μεγάλη πρόκληση και μεγάλο ρίσκο γιατί ,μπορεί τον εαυτό σου να τον χαϊδεύεις στη ζωή και να μην είσαι αυστηρός μαζί του, στη σκηνή όμως υπάρχει ο κίνδυνος σκηνοθετώντας τον εαυτό σου να κάνεις ευκολίες και πράγματα που απλά σου αρέσουν ή θες να τα κάνεις χωρίς να έχεις το τρίτο μάτι του καθοδηγητή.

.

Ποια ήταν τα στοιχεία που θελήσατε να τονίσετε;

 

Θέλησα να τονίσω ακριβώς αυτό που έλαβα σαν αναγνώστης όταν διάβασα το έργο. Την υπερβολική ευαισθησία της Νίνας που φτάνει σε απελπισία και παραφρόνηση.

 

Τι θα κάνατε εάν ήσασταν εσείς πράγματι η ηρωίδα;

Θα αντιδρούσα εντελώς διαφορετικά. Είναι ένας εντελώς κόντρα ρόλος γι αυτό και με μαγνήτισε. Έχω στη ζωή μου και περισσότερο στη δουλειά μου μια τρομακτική αίσθηση του αληθινού. Ποτέ δεν θα απελπιζόμουν από μια ερωτική απογοήτευση, ποτέ δεν θα έφτιαχνα παιχνίδια με το μυαλό μου, όπως εκείνη, παρόλο που το έργο αποφάσισα να το ανεβάσω ύστερα από μια ερωτική μου απογοήτευση.

Τι σας άφησε η προετοιμασία αυτής της παράστασης;

 

Μου άφησε μια πολύ μεγάλη χαρά και επιβεβαίωση! Ήταν μια πολύ μεγάλη εμπειρία η προετοιμασία  της παράστασης!

 

Πώς θέλετε να αποχωρεί ο θεατής από την παράσταση;

Θα ήθελα να φεύγουν σαν να ξυπνούν από ένα όνειρο, σαν να έχουν ακούσει ένα όμορφο παραμύθι .. Μου αρέσει πολύ όταν μου λένε ότι συγκινήθηκαν!  Χαίρομαι που αγγίζει τους ευαίσθητους θεατές οι οποίοι μας λένε φεύγοντας για την φθορά που φέρνει ο χρόνος στις σχέσεις και διάφορα ακόμα… Γενικά θέλω να φεύγουν προβληματισμένοι και να θυμούνται την παράσταση..

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση ΕΔΩ