Γεράσιμος Μιχελής: “Γιατί δεν αποδεχόμαστε τον άλλον έτσι όπως είναι; …” 

Με ποιο σκεπτικό αποφασίσατε να γράψετε και να ανεβάσετε αυτό το κείμενο;

Μετά την  εμπειρία  που απέκτησα με την έρευνα, την σπουδή και τις παραστάσεις του Ξένου ,του  φιλοσοφικού κειμένου του Αλμπέρ Καμύ, ένιωσα την ανάγκη να μιλήσω για την αγάπη,. Ήταν μία από τις θεματικές του έργου. Ο Μερσώ, ο κεντρικός ήρωας του κειμένου, δεν πιστεύει στην αγάπη. Η αγάπη γι αυτόν , δεν έχει σημασία…  Για μένα  όμως το να αγαπάς  έχει νόημα ,  έχει σημασία!  Η αγάπη είναι ένα αίσθημα βαθύ που μεταμορφώνει την ζωή.  Είχα  λοιπόν στα χέρια μου  ένα πολύ ενδιαφέρον υλικό  από συνεντεύξεις που είχα πάρει στο παρελθόν με θέμα την αγάπη και την αποδοχή. Υλικό που με απασχόλησε πολύ εξαιτίας της έκπληξης που μου προκάλεσε η συνειδητοποίηση ότι οι άνθρωποι που μου εμπιστεύτηκαν τις ιστορίες τους , αναζητούσαν πάνω κάτω το ίδιο πράγμα. Κάποιοι βρίσκονταν σε καλό δρόμο , άλλοι είχαν χάσει το πλοίο,  κι έμειναν ξεχασμένοι στην στεριά. Από έλλειψη θάρρους, από εγωισμό , διάλεξαν την ασφάλειά τους, την ησυχία τους. Αναπαύονταν στο ανικανοποίητο, στο μάταιο του να πολεμάς για το μαζί. Η αγάπη είναι ένωση ! Διάλεξαν την μοναξιά…  Διάφορες φράσεις , ακόμα και λέξεις , όπως πίστη, εμπιστοσύνη, φόβος, αποδοχή, ασφάλεια,  έρωτας, αγάπη, τις συναντούσα συχνά στην έρευνά μου. Ερωτήσεις όπως  : << Λες εύκολα το σ΄αγαπώ , κι όταν το λες το εννοείς ;  Η αγάπη έχει κόστος ; Ζεις με το τίποτα; >> ,  βούιζαν για καιρό στο μυαλό μου. Από την μια , λέξεις και φράσεις που δίνουν ανάσες στην ζωή. Από την άλλη  όμως, η πικρή συνειδητοποίηση ότι ο φόβος για ρίσκο στην σχέση κι η φθορά στις σχέσεις μαθαίνουν τον άνθρωπο να ζει χωρίς μέλλον! Έχει νόημα στις μέρες μας να είσαι ερωτικός. Ο ανέραστος άνθρωπος είναι στ’ αλήθεια ένας ανύπαρκτος άνθρωπος. Η πίστη μου λοιπόν  σε αυτό το υλικό ήταν μεγάλη  κι έτσι ξεκίνησα  την προσπάθεια να βρω τους ιδανικούς συνεργάτες, να μοιραστώ μαζί τους τις σκέψεις μου πάνω στο θέμα, να τους πείσω και να δουλέψουμε για μια παράσταση, δικό μας δημιούργημα, που θα αφορά στο σήμερα και θα μιλά η καρδιά!

 

 

Τι θέλετε να πάρει ο θεατής μαζί του φεύγοντας από την παράσταση;

Γιατί δεν μου είναι εύκολο το  “σ’ αγαπώ ” ; Γιατί δεν αποδέχομαι τον άλλον έτσι όπως είναι ; … 

Ένα μεγάλο  γιατί .Τρυφερό, αγαπησιάρικο γιατί. Αυτό θα ήθελα να πάρει μαζί του ο θεατής. Το γιατί με χίλια ερωτηματικά κι ούτε μια εύκολη απάντηση ! Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να το εξηγήσω, απάντηση δεν βρήκα πειστική. Θα με απασχολούν  πάντα, ως φαίνεται, τα ερωτηματικά.  Δεν με χαλάει !

Η δραματουργική επεξεργασία είναι δουλειά όλου του θιάσου;

Η συγγραφική ομάδα ασχολήθηκε επισταμένα με το υλικό που είχαμε επιλέξει από τις συνεντεύξεις μου. Διαλέξαμε  έξι ιστορίες ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών , επιλέξαμε ως χώρο  συνάντησής τους, το ξενοδοχείο και γράψαμε ένα σενάριο. Το παραδώσαμε στην πρόβα .Ο κάθε ηθοποιός ανέλαβε την ευθύνη ενός ρόλου και με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη  μας Χρήστου Σουγάρη, άρχισαν η έρευνα κι οι αυτοσχεδιασμοί πάνω στα θέματα του έργου. Προέκυψαν ενδιαφέροντες αυτοσχεδιασμοί με επινοημένες συναντήσεις . Δικά μας λόγια μπλέκονταν με αυτά των ανθρώπων που έδωσαν συνέντευξη. Προέκυψαν σκηνές που είχαν την αμεσότητα και την αλήθεια  που ήταν ζητούμενα. Την διαδοχή των σκηνών την συζητούσαμε όλος ο θίασος. Όλοι ήμασταν υπεύθυνοι για το υλικό που καταθέταμε στην πρόβα. Την τελική ευθύνη όμως του κειμένου της παράστασης την είχαν η θεατρολόγος Σέβη Ματσακίδου, που ήταν παρούσα σχεδόν σε όλες  τις πρόβες κι ο σκηνοθέτης .

 

Μίλησε μας για τον ρόλο σου.

Ο Χρήστος είναι γνωστός κι επιτυχημένος ζωγράφος. Παντρεμένος με την Τάνια που ήταν μαθήτριά του στην Σχολή Καλών Τεχνών. Ερωτεύτηκαν κι αγαπήθηκαν σφόδρα. Δεκαπέντε χρόνια παντρεμένοι,  δεν κατάφεραν όμως να αποκτήσουν παιδί. Ο Χρήστος , από αδυναμία, δεν έχει καταφέρει να αποκαλύψει στην γυναίκα του ένα σοβαρό ψέμα που  της κρύβει τόσα χρόνια που είναι παντρεμένοι.Ο γάμος τους περνάει κρίση .Ο Χρήστος στα μάτια της γυναίκας του είναι επιπόλαιος , ζει στον κόσμο του, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Αυτή είναι η μάναντζέρ του που του κλείνει όλες τις εκθέσεις στο εξωτερικό. Εκείνος όμως την αγαπάει υπερβολικά. Είναι όλη του η ζωή. Ξέρει ότι η αγάπη έχει κόστος. Δική του ιδέα ήταν να έρθουν στο ξενοδοχείο. Πιστεύει πως εδώ θα βρει την δύναμη να της αποκαλύψει το ψέμα .Θα τα καταφέρει; Εδώ έζησαν την τρέλα του έρωτα, εδώ αποφάσισαν να παντρευτούν. Είναι το γούρι του….

 

Ποια θα είναι η επόμενη δουλειά σoυ;

Μες στον Δεκέμβρη, ξεκινάω πρόβες για μια παράσταση που θα ανέβει τον Μάρτη. Το έργο είναι γνωστό, προχωράει κι η νέα του μετάφραση… Έργο σπουδαίου συγγραφέα από το κλασικό ρεπερτόριο. Αυτά προς το παρόν, μπορώ να  μοιραστώ μαζί σας .

 

Πληροφορίες για την παράσταση Hotel Marina στο  Από Μηχανής Θέατρο ΕΔΩ