Γιώργος Χατζηπαύλου: “Οτιδήποτε σου απαγορεύεται να σατιρίσεις, σημαίνει ότι έχεις ηττηθεί από αυτό!”

Επιμέλεια συνέντευξης Λία Τσεκούρα

Ποιο είναι το concept της νέας αυτής εμπειρίας που θα χαρίσετε στο κοινό σας στη συνεργασία με τον Αngelo Tsarouchas;

Είναι μια συνεργασία, δεν είναι concept. Θα είμαστε ο καθένας μόνος του επί σκηνής και απλώς θα μοιραστούμε την παράσταση. Είναι κάτι που έχω ξανακάνει αρκετές φορές στο παρελθόν με αγγλόφωνους κωμικούς κι έχει πολύ ενδιαφέρον να είσαι με ανθρώπους που έχουν διαφορετική εμπειρία από εμένα αλλά και για τους θεατές που βλέπουν κωμικούς του εξωτερικού. Ο Tsarouchas είναι Ελληνοκαναδός και γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική κουλτούρα, οπότε είναι σημαντική η μαρτυρία ενός τρίτου που είναι δικός μας και μιλάει για δικά μας θέματα.

Ποια είναι τα κριτήρια που επιλέγετε τα θέματά σας;

Είναι η προσωπική μου επικαιρότητα κι ό,τι περιλαμβάνει το περιβάλλον μου. Δεν έχω αγαπημένα θέματα, έχω θέματα για τα οποία μου αρέσει κατά καιρούς να μιλάω. Κι επειδή το stand up έχει πολλά προσωπικά στοιχεία, ο κωμικός καταγράφει αυτά που του συμβαίνουν, που ο ίδιος βλέπει και παρατηρεί.

Σε τι βαθμό επηρεάζετε εσείς τον εαυτό σας στα κείμενά σας;

Οι επιρροές είναι η ζωή μου, οι αλλαγές στη ζωή  μου, τα θέματα που περνάνε μπροστά από τα μάτια μου, απλά μικρά πράγματα, συμπεριφορές, πράγματα που μπορεί να μην φαίνονται με μια πρώτη ματιά.

Υπάρχει ένας βαθύτερος ρόλος της κωμικής έκφρασης στο έργο σας, ποιος είναι αυτός;

Δεν υπάρχει κάποιος ρόλος, ή στόχος. Ο στόχος στην κωμωδία είναι να αναδείξει τα αστεία, ή να καταγράψει την πραγματικότητα με αστείο τρόπο. Εάν αυτό αγγίζει κάποια ευαίσθητη χορδή ή αγγίζει ένα ιδιαίτερο θέμα γίνεται παρεμπιπτόντως. Λες μερικές φορές ότι θέλω να γράψω κάτι για αυτό που με ενοχλεί, αλλά στο stand up θέλεις να κάνεις τον κόσμο να γελάσει με πράγματα που όλοι έχουμε δει και ξέρουμε. Απλώς στην καθημερινότητα υπάρχουν και πράγματα λίγο μεγαλύτερα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αναλαμβάνει ένα ρόλο να τα αναδείξεις ή να τα διορθώσεις. Μπορείς να μιλήσεις για στενόχωρα πράγματα μέσα από την κωμωδία. Διότι όταν κάνεις κάτι να φαίνεται πιο αστείο, αυτόματα σε επηρεάζει λιγότερο. Οτιδήποτε σου απαγορεύεται να σατιρίσεις, σημαίνει ότι έχει ηττηθείς από αυτό.

Ποια είναι η σχέση σας με το κοινό;

Η σχέση είναι άμεση, δεν υπάρχει ο τέταρτος τοίχος, αλλά δεν υπάρχει κάτι λιγότερο ή κάτι περισσότερο από αυτή την αμεσότητα. Η εγγύτητα που αισθάνεται κάποιος θεατής στο stand-up είναι διότι ο κωμικός τον κοιτάζει, ή απευθύνεται σε αυτόν, δεν έχει κάποιο ρόλο. Απλώς είναι πιο άμεσο να με κοιτάει ο stand-up comedian που έχει γράψει ο ίδιος τα κείμενά του, στην καθομιλουμένη, πρέπει να το τονίσουμε αυτό, είναι μια γλώσσα ζωντανή, γλώσσα της καθημερινότητας. Αυτά τα δύο είναι που φέρνουν την αμεσότητα και την εγγύτητα.

Ποια περιοχή δέχεται καλύτερα το stand-up comedy, η Αθήνα, ή η περιφέρεια;

Θεωρώ ότι οι αποστάσεις έχουν σχεδόν καταργηθεί πολιτισμικά και με το ίντερνετ, είμαστε δηλαδή όλοι μας αποδέκτες της ίδιας κουλτούρας, του ίδιου πολιτισμικού προϊόντος. Θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν διαφορές, όπως παλαιότερα που εκείνοι που έμεναν στην Αθήνα γνώριζαν περισσότερα πράγματα από κάποιον που έμενε στην επαρχία,

Το είδος stand-up comedy ταυτίζεται με εσάς, θα επιλέγατε ποτέ να κάνετε και κάτι άλλο;

Δεν είναι προτεραιότητά μου. Κατ΄αρχάς δεν είμαι ηθοποιός, δεν έχω ούτε τις αρετές, ούτε τις γνώσεις. Το stand-up είναι συνειδητή επιλογή και απόλυτη προτεραιότητα.

Τι σας αφήνει κάθε παράσταση;

Είναι σα να αδειάζεις με έναν πολύ ευχάριστο τρόπο. Όταν τελειώνει μια παράσταση, θέλω να έρθει η επόμενη, αυτό παθαίνω. Ωστόσο, φροντίζω μια παράσταση να τελειώνει τη στιγμή που πρέπει.

Από πού παίρνετε ενέργεια για να κάνετε αυτό το τόσο δύσκολο εγχείρημα κάθε βράδυ;

Δεν θα έλεγα ότι είναι δύσκολο και δεν έχω και μέτρο σύγκρισης διότι δεν έχω κάνει τίποτε άλλο. Για εμένα είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό, η ενέργειά μου προέρχεται από το γεγονός ότι δεν γίνεται διαφορετικά, ότι αυτό που θέλω να κάνω γίνεται με αυτόν τον τρόπο και βασίζεται και σε μια ισορροπία της προσωπικής μου ζωής, να είναι ήρεμος, να έχω χαμηλούς τόνους, να ψυχαγωγούμαι με πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με την κωμωδία για να αδειάσει και λίγο το μυαλό. Προσωπικά, στη ζωή μου δεν είμαι τόσο ζωντανός, όπως λέω εγώ κι όλοι οι άλλοι. Απλώς αξιολογείς τα πάντα με το εάν έχουν κωμική δυναμική.

Πώς θα θέλατε να αποχωρεί το κοινό από την παράστασή σας;

Κατ΄αρχάς να έχει γελάσει, να είναι χαρούμενο, χαμογελαστό, θα ήθελα να έχουν τη διάθεση να δουν ξανά τις παραστάσεις, να φεύγουν απαλλαγμένοι προσωρινά από τα προβλήματά τους, κυρίως να έχουν τη διάθεση να επιστρέψουν στο stand-up, όχι μόνο σε εμένα αλλά να ανακαλύψουν κι άλλους κωμικούς! Μάλιστα πρέπει να τονίσουμε ότι το 99.9% είναι κείμενο έτοιμο, γραμμένο, προβαρισμένο και μετά γίνεται παράσταση, δεν υπάρχει αυτοσχεδιασμός.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το stand-up υπάρχει αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, αλλά τα τελευταία αρχίζει και εδραιώνεται κάπως και υπάρχουν πολλοί κωμικοί. Κι όμως, υπάρχει ένας σκεπτικισμός, οπότε θα έλεγα ότι για να το καταλάβεις σε βάθος δεν αρκεί να δεις  μια παράσταση, αλλά δύο ή τρεις διαφορετικές για να πάρεις μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Το stand-up είναι το πιο δυνατό είδος κωμωδίας, είναι διαρκώς εξελισσόμενο και είναι από τα ελάχιστα θεατρικά είδη που δίνει αυτό που υπόσχεται, αστεία, αστεία, αστεία στη σειρά!

 

Πληροφορίες για την παράσταση ΕΔΩ

Ιnstagram  Γιώργου Χατζηπαύλου :   https://www.instagram.com/g_xatzipavlou/