O Δαυΐδ Ναχμίας μας μιλά για τη συναυλία του στο Μέγαρο Μουσικής “Για μια Γυναίκα – Τραγούδια του Μεσοπολέμου”

1. Μιλήστε μας για την συναυλία “Για μια Γυναίκα – Τραγούδια του Μεσοπολέμου”. Tι θα ακούσουμε στο Μέγαρο Mουσικής την Κυριακή 19 Νοεμβρίου;

Η παράστασή μας, είναι μία απλή παράσταση τραγουδιών που προσδοκά να μεταφέρει τους σημερινούς ακροατές σε μια εποχή ανεπιτήδευτα οικολογική. Σ’ έναν καιρό δηλαδή όπου η παραγωγή τραγουδιών αποτελούσε μία φυσική πράξη καλοσύνης χωρίς υστερόβουλες παρεμβάσεις. Αυτή η έλλειψη σκοπιμότητας τα κατέστησε αιώνια αυτά τα τραγούδια, όπως εξ άλλου και κάθε είδους τέχνης εκείνο τον καιρό.

2. Είστε ένας συνθέτης που ασχολείστε με τα τραγούδια της εποχής εκείνης. Ποιός είναι ο λόγος που σας κάνει να μπαίνετε όλο και πιο βαθειά στην έρευνα εκείνης της περιόδου;

Θα ήθελα να επισημάνω αρχικά πως δεν θεωρώ τον εαυτό μου συνθέτη απ’ τον καιρό που γνώρισα αυτή την υπέροχη εποχή με τους αληθινούς συνθέτες και δημιουργούς.
Η δική μου η ιδιότητα είναι ενός μουσικού ερευνητή ενορχηστρωτή (τραγουδιών) και πιανίστα. Η παρουσία μου απλά φορτίζεται απ’ την έγνοια για την ανάδειξη αυτού του μεγάλου Ελληνικού θησαυρού και η συνταύτισή μου με αυτήν ανάβει τις λάμπες που φωτίζουν τ’ όνομά μου.
Ο λόγος που μπαίνω όλο και βαθύτερα σ’ αυτό το σεντούκι με τους θησαυρούς είναι πως ανακάλυψα την πηγή που δε στερεύει. Είναι η δική μου μεγάλη ευκαιρία να υπηρετήσω την ωραιότερη χώρα του κόσμου. Την Ελλάδα.

3. Πιστεύετε ότι τα σημερινά τραγούδια μπορούν να έχουν την αποδοχή του κόσμου μετά από μισό αιώνα;

Όχι, δεν το πιστεύω γιατί τη στιγμή της γέννησής τους, οι δημιουργοί τους τα ζύγιζαν με το καντάρι του «πουλάει δεν πουλάει». Η παρατοποθέτηση του αγνού άξονα, είναι κάτι σα να συμπληρώνεται το πιστοποιητικό θανάτου πριν απ’ αυτό της γεννήσεως. Δεν γεννήθηκαν για να κρατήσουν. Γεννήθηκαν για να πουλήσουν.
Άντε… ίσως μείνει και κάτι.

4. Κώστας Γιαννίδης,  Μιχάλης Σουγιούλ,  Αλέκος Σακελλάριος,  ο Αττίκ, Νίκος Γούναρης, θρυλικά ονόματα που έγραψαν ιστορία. Τραγούδια τους θα ερμηνεύσει η Χρυσούλα Στεφανάκη. Πόσο δύσκολο είναι και ποιες είναι οι απαιτήσεις για την ερμηνεία αυτών των τραγουδιών;

Εφ’ όσον ζητάτε τη δική μου άποψη, θα σας πω πως δεν είναι δύσκολο, αρκεί να τα ερμηνεύσει η Χρυσούλα. Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζω καμία άλλη τραγουδίστρια που να έχει αυτή τη δυνατότητα να ερμηνεύσει σωστά αυτά τα τραγούδια (και πάλι… αυτή είναι η δική μου άποψη)

5. Στη Συναυλία θα κάνει μία τιμητική εμφάνιση η Στέλλα Γκρέκα. Μιλήστε μας για αυτή την σπουδαία ερμηνεύτρια.

Η υπέροχη Στέλλα Γκρέκα θα παραδώσει ένα ολιγόλεπτο μάθημα αληθινής ομορφιάς και στυλ στο Μέγαρο Μουσικής στις 19 Νοεμβρίου. Όταν θα βγει στη σκηνή, όλες οι γυναίκες που αυτοαποκαλούνται γιαγιάδες στα εξήντα τους, στα εβδομήντα ή στα ογδόντα τους θα ντραπούνε πολύ και όλες οι νιες, θα κάνουν μιαν ευχή… να έχουν -έστω λίγο- απ’ το αειθαλές σφρίγος στην ηλικία της…

 

 

Πληροφορίες για την συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής ΕΔΩ