Εκδήλωση με ομιλητή τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αλέξανδρο Ν. Ζήνων με θέμα Ο στρατηγικός ρόλος Κύπρου και Ελλάδος

 

μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου

και της Μέσης Ανατολής

 

Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 19:00 διοργανώνεται στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα εκδήλωση με ομιλητή τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρέσβυ κ. Αλέξανδρο Ν. Ζήνων με θέμα, Ο στρατηγικός ρόλος Κύπρου και Ελλάδος μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας     κ. Κυριάκος Κενεβέζος.

 

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, συγγραφέας κ. Σταύρος Λυγερός (SLpress.gr)

 

Ο Πρέσβυς Αλέξανδρος Ν. Ζήνων διορίσθηκε Γενικός Διευθυντής τον Οκτώβριο του 2013. Στην ίδια θέση υπηρέτησε μεταξύ των ετών 2006-2008. Από το 2015 έχει ειδική αρμοδιότητα συντονισμού με άλλα Υπουργεία Εξωτερικών σε θέματα ασφάλειας και αντιμετώπισης τρομοκρατίας.  Από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 υπηρέτησε ως Ύπατος Αρμοστής στο Ηνωμένο Βασίλειο, Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Board of Governors) της Γραμματείας της Κοινοπολιτείας.

Ο κ. Ζήνων διορίσθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Ιούνιο του 1979 και υπηρέτησε στις διπλωματικές αποστολές της Κύπρου στη Ρώμη (1982-1989), στη Βιέννη-ΔΑΣΕ (1989) και στο Παρίσι (1991-1996), όπως επίσης και σε διάφορες θέσεις και διευθύνσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, περιλαμβανομένου του γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών.  Μεταξύ 1996 και 2000, υπηρέτησε ως ο πρώτος Πρέσβυς της Κύπρου στην Ολλανδία, με έδρα τη Χάγη, ενώ παράλληλα ήταν Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διαρκούς Δικαστηρίου Διαιτησίας.  Από το 2000 μέχρι το 2005 υπηρέτησε ως Πρέσβυς της Κύπρου στην Ιταλία, με παράλληλη διαπίστευση στην Ελβετία, τη Μάλτα και τον Άγιο Μαρίνο.  Επέστρεψε στην Κεντρική Υπηρεσία το 2005 και μέχρι το 2008 υπηρέτησε διαδοχικά στις θέσεις του Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αν. Γενικού Διευθυντή και Γενικού Διευθυντή. Εκπροσώπησε την Κύπρο σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΟΥΝΕΣΚΟ, όπως και σε διεθνή συνέδρια, ενώ ανέλαβε αποστολές ως ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών.  Ο κ. Ζήνων σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι, σε θέματα ιστορίας, διεθνών σχέσεων και άμυνας. Απέκτησε, επίσης, δίπλωμα ευρωπαϊκών σπουδών από το Διεθνές Ινστιτούτο Δημοσίας Διοικήσεως στο Παρίσι, ενώ έχει παρακολουθήσει επιτυχώς σειρά μαθημάτων του Πανεπιστημίου Harvard με αντικείμενο τη διαπραγματευτική ικανότητα. Πέραν της ελληνικής, μιλά αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Του έχουν απονεμηθεί οι ακόλουθες τιμητικές διακρίσεις:

– Μεγαλόσταυρος της Αξίας του Κυρίαρχου Τάγματος της Μάλτας

– Ανώτατο Παράσημο της Δημοκρατίας, Μάλτα

– Ανώτατο Παράσημο της Τιμής με Αστέρα, Αυστρία

– Ανώτερος Ταξιάρχης, Τάγμα της Αξίας, Ιταλία

– Ανώτερος Ταξιάρχης, Τάγμα της Αγίας Αγάθης, Άγιος Μαρίνος

– Ταξιάρχης, Τάγμα της Αγίας Αγάθης, Άγιος Μαρίνος

– Ταξιάρχης, Τάγμα της Αξίας, Ελλάδα

– Ταξιάρχης, Εθνικό Τάγμα της Αξίας, Γαλλία

– Μέλος του Εθνικού Τάγματος της Αξίας, Μάλτα

Ο κ. Ζήνων δημοσίευσε αριθμό μελετών, μεταξύ άλλων για την «Ιστορική εξέλιξη της Βρεταννικής Κοινοπολιτείας», την «Ιστορική εξέλιξη της Αθηναϊκής Βουλής», τις «Στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία», «Σχέσεις της Τουρκίας με τα Αραβικά κράτη» και τις «Διακοινοτικές σχέσεις στην Κύπρο μεταξύ 1959-1964 και την απόπειρα τροποποίησης του Συντάγματος».