Εκδηλώσεις Καλοκαιριού 2019 στις Κυκλάδες

Aνοιχτό Kάλεσμα Kαλλιτεχνών 2019-Little Islands Festival

 Little Islands Festival είναι ένα φεστιβάλ για ανθρώπους, τόπους, ιδέες και εικόνες.

Πρόκειται για μια γιορτή οπτικοακουστικών τεχνών με επίκεντρό της κάθε χρόνο κι ένα διαφορετικό μικρό νησί. Φέτος, η δεύτερη έκδοση του φεστιβάλ, ξεκινά από την Αμοργό τον Ιούλη πριν επιστρέψει στην περσινή του βάση, την ιδιαίτερη Σίκινο για το κλείσιμο του καλοκαιριού.

Μέσω του φεστιβάλ, επιδιώκουμε να λειτουργήσουμε ως σύνδεσμος μεταξύ των νησιών και της σύγχρονης τέχνης και τεχνολογίας, να υποστηρίξουμε καλλιτέχνες της τοπικής κοινότητας αλλά και κάθε τόπου και να αναδείξουμε την ομορφιά και τη δύναμη, των μικρών κοινοτήτων ανά τον κόσμο.

Σε συνεργασία με καλλιτέχνες που πειραματίζονται με τις οπτικοακουστικές τέχνες, ενισχύουμε τη δημιουργική κοινότητα, ενθαρρύνουμε την ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων και υποστηρίζουμε ενεργά την αλληλεπίδραση μεταξύ τόπου, καλλιτεχνών και επισκεπτών. Παράλληλα, με τις δράσεις του φεστιβάλ, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια και τις ανοιχτές ομιλίες, στοχεύουμε στην εκπαίδευση παιδιών και εφήβων που κατοικούν στα μικρά νησιά και στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας σε θέματα τέχνης και τεχνολογίας.
Το φεστιβάλ απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και φιλοξενεί έργα video art, performance, ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, ηχοτοπία και animation. Το Little Islands Festival είναι τελικά, ένα σύγχρονο πολυσυλλεκτικό πανηγύρι, που ανακαταλαμβάνει το δημόσιο χώρο και δημιουργεί νέα τοπία σε παλιούς τόπους.

Ανοιχτό κάλεσμα καλλιτεχνών

“Εάν επέλεγες μία μόνο ιστορία για το ποιος είσαι και ποιοι είμαστε, ποια ιστορία θα διάλεγες; Η ταυτότητα δε δημιουργεί προβλήματα, όσο κανένας δε ρωτάει γι’ αυτή… δημιουργεί όμως δεσμούς, όταν κάποιος τη φανερώνει..”

Το φεστιβάλ L.I.F, με θέμα ‘’Identity / Ταυτότητα’’ προσκαλεί δημιουργούς και καλλιτέχνες ψηφιακής τέχνης να υποβάλουν προτάσεις που εντάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες έργων:

● Video Art / Video Dance
● Soundscapes
● Performance με ψηφιακά στοιχεία
● Documentary
● Short Films
● Animation

Προθεσμία αίτησης συμμετοχής: 15 Μαΐου 2019.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.littleislandsfest.com
Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο facebook: Little Islands Festival
Για τυχόν ερωτήσεις στείλτε μας μήνυμα στο: littleislandsfestival@gmail.com

21ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΡΩΜΕΝΩΝ 

Σύλλογος γυναικών Άνδρου: 21° Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΡΙΗΜΕΡΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Αφιέρωμα για τον Μ. Χατζιδάκη στην Αντίπαρο

Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι στην Αντίπαρο, με αφορμή τα 60 χρόνια από την παρουσία του στην Αντίπαρο, για τη δημιουργία της μουσικής και των τραγουδιών της ταινίας «Μανταλένα».

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019, ώρα 20:30, Κάστρο Αντιπάρου

Προβολή της ταινίας «Μανταλένα» που γυρίστηκε το 1960 στην Αντίπαρο.

Σάββατο 3 Αυγούστου 2019, ώρα 18:30, Κάστρο Αντιπάρου

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά με θέμα «Γνωρίζοντας τον Μάνο Χατζιδάκι»

Σχεδιασμός/ υλοποίηση: Ζαμπέλ Μουρατιάν, εκπαιδευτικός- μουσειολόγος.

Κυριακή 4 Αυγούστου 2019, ώρα 20:30, Χώρος εκδηλώσεων στην Αγία Μαρίνα, Λιμάνι Αντιπάρου

Συναυλία της Ορχήστρας Κυκλάδων υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού.

Τραγούδι: Σαββίνα Γιαννάτου.

Συμμετέχει  η παιδική χορωδία του Ωδείου «Μυθωδία» υπό τη διεύθυνση της Μαρουλίας Κοντού.

Διοργάνωση Πολιτιστικός σύλλογος «Αντίπαρος Εν Πλω», σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, τον δήμο Αντπάρου και την ΚΕΔΑ.

Η μεγάλη Γιορτή των Παραμυθιών πλησιάζει και σας προσκαλούμε να πάρετε την πρώτη γεύση του προγράμματός της.
Την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019 στις 13:30 θα παρουσιαστεί το αναλυτικό πρόγραμμα της 17ης Γιορτής Παραμυθιών στο «Σπίτι των Παραμυθιών – Το Μουσείο Αλλιώς» .
Αρκετοί από τους συμμετέχοντες αφηγητές θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν για την συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ και τις ιστορίες που θα αφηγηθούν.
Η  Γιορτή φέτος θα πραγματοποιηθεί στην Κέα από 27 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου 2019 και θα έχει ως θέμα «Ελληνική Μυθολογία».Θα συμμετέχουν 17 αφηγητές, όσα και τα χρόνια της Γιορτής και 7 μουσικοί. Θα απλωθούν  απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού και θα μας ταξιδέψουν στην εποχή των Μύθων.
Το θέμα της αφίσα της φετινής γιορτής είναι του ζωγράφου Τάσου Λαμπρόπουλου και απεικονίζει τον Ορφέα να παίζει την λύρα του.
Μετά την παρουσίαση του προγράμματος της Γιορτής θα ακολουθήσουν
αφηγήσεις των νέων παραμυθάδων της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης. Περισσότερα ΕΔΩ

17 Χρόνια «Γιορτή Παραμυθιών» 

Η «Γιορτή Παραμυθιών» ως μακροβιότερη και πρωτοπόρος στην Ελλάδα, με διεθνή φήμη, έχει καταφέρει να συμβάλει σημαντικά στη διάδοση της Προφορικής Παράδοσης και της Αφηγηματικής Τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει αναδείξει τη δουλειά Ελλήνων και ξένων αφηγητών ενισχύοντας σημαντικά την ελληνική αφηγηματική κοινότητα και εμπνέοντας και άλλες περιοχές στην Ελλάδα και την Κύπρο να διοργανώσουν αντίστοιχα φεστιβάλ.

Η «Γιορτή Παραμυθιών» συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά της Έλληνες πρωτοπόρους αφηγητές, επιστήμονες και ερευνητές που για πρώτη φορά στην Ελλάδα συνευρέθηκαν όλοι μαζί και συνομίλησαν για το παραμύθι και την αφήγηση. Έδωσε βήμα σε νέους αφηγητές έτσι ώστε να μπορέσουν να αφηγηθούν τις ιστορίες τους και τους ενέπνευσε να ασχοληθούν με την αφηγηματική τέχνη. Άνοιξε έναν πολιτιστικό διάλογο που δημιούργησε αφηγηματικά ρεύματα, σχολές, τάσεις, θέσεις αλλά και αντιθέσεις. Όλα γόνιμα και χρήσιμα στην ατέρμονη πορεία της προφορικής παράδοσης.

Η «Γιορτή Παραμυθιών»  17 συνεχόμενα χρόνια αναδεικνύει και τονίζει τη διαχρονικότητα και την πολυσημία της λαϊκής προφορικής παράδοσης και αποτελεί έναν χώρο συνάντησης πολιτισμών και διαπολιτισμικής ανταλλαγής, μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών ειδών τέχνης, που συνομιλούν και εκφράζονται με θεματικό άξονα το παραμύθι.

Αφηγητές παραμυθιών και μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα απλωθούν και φέτος στην Κέα απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού, για να μεταφέρουν ιστορίες από τη λαϊκή προφορική παράδοση. Παράλληλα, θα υλοποιηθούν και εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και για μεγάλους.

Τη «Γιορτή Παραμυθιών» διοργανώνει το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» με τη συνδιοργάνωση του «Δήμου Κέας», ο οποίος παρέχει την αμέριστη συμπαράσταση στο θεσμό, συμβάλλοντας τα μέγιστα εδώ και 17 χρόνια.

Φέτος η «Γιορτή» θα στηριχθεί και με την συνδιοργάνωση της «Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου», καθώς και με τη συμμετοχή ελληνικών και διεθνών ιδρυμάτων και οργανισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΕΔΩ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 12-14 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ ΣΥΡΟΥ 2019

7ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟΥ 

Akropoditi DanceFest  5-19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019: 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου στη Σύρο

SYROS INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 

ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΙΦΝΟΥ MUSIFANTO 2019 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 29 Ιουνίου ως τις 6 Ιουλίου 

3η ΜΙΚΡΗ BIENNALE ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Μουντάδο Τήνου 

Έτσι ονομάζεται η έκθεση σύγχρονων έργων τέχνης, που διοργανώνεται για τρίτη φορά στο Μουντάδο και θα έχει διάρκεια από 20 Ιουλίου 2019 έως και 24 Αυγούστου 2019, με θέμα «Διασταυρώσεις», στην οποία θα εκτεθούν έντεκα έργα τέχνης σε έντεκα διαφορετικά σημεία μέσα στο χωριό μας. Η πρώτη παρόμοια έκθεση έγινε το 2015 με θέμα «Αποκάλυψη» και η δεύτερη το 2017 με θέμα «Λαβύρινθος».

Τα έργα φέτος προέρχονται από δέκα διαφορετικούς καλλιτέχνες, από εννέα διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής: Marco BADOT (ΗΠΑ), Roby COMBLAIN (Βέλγιο), Nikos PAPADOPOULOS (Ελλάδα), Juan PAPARELLA (Αργεντινή), Christian ISRAEL (Χιλή / Γερμανία), Barbara CLAUS (Καναδάς), Laure FORET (Γαλλία), Silvia BAUER (Αυστρία), Elizabeth ARO (Αργεντινή / Ιταλία) και Mariana BISTI (Ελλάδα)

Ο επισκέπτης θα έχει στο χέρι του ένα φυλλάδιο-οδηγό γραμμένο από τη μία όψη στα Ελληνικά και από την άλλη όψη στα Αγγλικά. Ο «οδηγός» θα καθοδηγεί τον επισκέπτη μέσα από τα στενά και τις καμάρες του όμορφου χωριού μας, στα σημεία που εκτίθενται τα έργα και θα αναφέρει λίγα λόγια για το κάθε έργο και για τον καλλιτέχνη του.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 20 Ιουλίου 2019, ημέρα Σάββατο και ώρα 20:00 στην αίθουσα του χωριού.

Gust Star της φετινής εκδήλωσης είναι ο Αμερικανός καλλιτέχνης Kool KOOR (ΗΠΑ). Ο παγκοσμίου φήμης Αμερικανός καλλιτέχνης έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και δημιουργεί, με τη μοναδική ιδιαίτερη τεχνοτροπία του, ένα έργο στο Μουντάδο Τήνου σε ιδιαίτερο σημείο του χωριού μας. Συγκεκριμένα στις 20 Ιουλίου και περί ώρα 18:30 θα ζωγραφίσει, μπροστά στο κοινό, με την δική του ιδιαίτερη τεχνοτροπία τον εσωτερικό χώρο της πέτρινης στάσης των λεωφορείων που είναι στον αμαξωτό δρόμο, δίπλα από την δεύτερη κεντρική είσοδο του χωριού. Έργα του Kool KOOR κοσμούν όλες τις μεγάλες πλατείες – δρόμους – κτίρια μεγάλων κρατών της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Ο κόσμος θα μπορεί να παρακολουθεί κατά την διάρκεια της δημιουργίας του έργου. Το έργο θα παραμείνει «μόνιμα» στο χωριό μας και βέβαια θα είναι μέρος της έκθεσης έργων τέχνης.

Προγραμματίζεται, από 15 Ιουλίου έως 19 Ιουλίου να προετοιμαστεί το μεγαλύτερο μέρος του έργου και να οριστικοποιηθεί στις 20 Ιουλίου και ώρα 18:30.

Η ιδέα της έκθεσης ανήκει στη Mireille Lienard (Βέλγιο) και στο Philippe Fraisse (Γαλλία), η επιμέλεια της στη Mireille Lienard και η σκηνοθεσία της στο Philippe Fraisse. Και οι δύο ζουν και εργάζονται στις Βρυξέλλες και έχουν σπίτι στο Μουντάδο Τήνου περίπου 40 χρόνια.

Η έκθεση μετά το Μουντάδο θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες, στη Galerie Martine Ehmer, 200 Rue Haute 1000 Brussels ( www.martineehmer.com ), όπως έγινε και με τις δύο προηγούμενες (2015 και 2017).

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πληροφορίες: Ηλίας Σιγάλας, sigalase@yahoo.com , Τηλ. 6944318033