Η Άννα Αθηνά Κολιοφώτη & ο Άρης Κυπριανού, μιλούν για τον “Συγγραφέα”, την παράσταση που κλέβει εντυπώσεις!

Ξέρουμε πως δεν θέλετε να δίνετε πολλές πληροφορίες σχετικά με το έργο και την υπόθεση του. Μας παρακινείτε μάλιστα να μην ψάξουμε και να μην γκουκλάρουμε. Γιατί;

ΑΡΗΣ: Το έργο είναι ένα αριστούργημα. Ο τρόπος που ξεδιπλώνεται η πλοκή του είναι τόσο πρωτότυπος και τόσο αναπάντεχος, όπως και η δομή του, που νομίζω ότι οποιαδήποτε πληροφορία για το έργο πέρα από τα πολύ βασικά, θα αφαιρούσε από τη θεατρική εμπειρία την οποία θα βιώσει το κοινό.

ΑΝΝΑ: Από την πρώτη στιγμή που θα μπεις στην αίθουσα, καταλαβαίνεις ότι θα συμβεί κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει να συμβαίνει σε μια παράσταση. Η μια έκπληξη σιγά σιγά διαδέχεται την άλλη. Οπότε όσα λιγότερα γνωρίζεις για την παράσταση τόσο περισσότερο ενισχύεται το στοιχείο της έκπληξης.

Δεν μπορώ όμως να μην σας προκαλέσω. Αν έπρεπε σε μια φράση να μας πείτε κάτι για το έργο τι θα λέγατε.

ΑΝΝΑ: Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του Άρη. “Απόψε λέει θα χρειαστεί ο καθένας μας να υποδυθεί τον εαυτό του.Σου έχει ξανασυμβεί αυτό;”

ΑΡΗΣ: Θα πω αυτό που υπάρχει και στο Δελτίο Τύπου. «Είναι ένα έργο για τολμηρούς, ατρόμητους θεατές! Μην το ψάξετε, μην γκουγκλάρετε, απλώς ελάτε!»

Γιατί να έρθει κάποιος να το δει;

ΑΡΗΣ: Οι θεατρικές επιλογές είναι πάρα πολλές πλέον στην Αθήνα. Η συγκεκριμένη παράσταση ωστόσο προσφέρει κάτι πολύ διαφορετικό από τις υπόλοιπες, κάτι που ένας θεατής δεν έχει ξαναδεί, ή για τους πιο έμπειρους θεατές, δεν έχει την ευκαιρία να βλέπει τόσο συχνά.

ΑΝΝΑ: Όπως ανέφερα και πριν είναι μια εντελώς διαφορετική παράσταση από τις άλλες. Από την αρχή ως το τέλος δεν λειτουργεί τίποτα όπως θα περίμενες να λειτουργήσει. Κάτι συμβαίνει. Κάτι συμβαίνει όλη την ώρα αρκεί να είσαι ανοιχτός να το δεις… ή μάλλον ανοιχτός να το βιώσεις…

Γιατί επιλέξατε να είστε στη συγκεκριμένη δουλειά;

ΑΡΗΣ: Με το που διάβασα το έργο, αλλά και το ρόλο τον οποίο υποδύομαι, δεν μπορούσα να αρνηθώ. Όπως είπα και πιο πριν, το έργο είναι αριστούργημα, και είναι πραγματικά ευτύχημα να σου έρχεται κάτι τέτοιο στην πορεία σου.

ΑΝΝΑ: Για μένα προσωπικά όλα έγιναν τόσο γρήγορα και τόσο αβίαστα  που αρχίζω να πιστεύω ότι μάλλον  η συγκεκριμένη δουλειά επέλεξε εμένα και όχι εγώ αυτήν.

Γνωρίσατε τον Τιμ Κράουτς. Επισκεύθηκε την χώρα μας και τον συναντήσατε. Ποιες οι εντυπώσεις σας. Σας έδωσε κάποιες συμβουλές;

ΑΝΝΑ: Εγώ δεν ήμουνα μέλος της ομάδας εκείνη την περίοδο,οπότε καλύτερα να σας τα πει ο Άρης.

ΑΡΗΣ: Όντως, γνωρίσαμε τον Τιμ Κράουτς. Είναι ένας άνθρωπος γλυκύτατος, με πολύ χιούμορ και πάρα πολύ δοτικός. Μας μίλησε για το έργο, για τις παραστάσεις που έγιναν στο εξωτερικό, τις εμπειρίες του κοινού έξω για αυτό το έργο. Παρόλο που είχαμε και μεις κάποιες ερωτήσεις, μας προέτρεψε να ακολουθήσουμε αυτό που πιστεύουμε με το έργο, και μας έδωσε το ελεύθερο να το «πειράξουμε» όσο θέλουμε. Κάτι που ωστόσο δεν έγινε, γιατί το έργο είναι τόσο δυνατό, που δε γίνεται να επέμβεις!

 

Πως ήταν η συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη Βαγγέλη Λάσκαρη; Εσύ Άρη δουλεύεις για τέταρτη φορά μαζί του, ενώ η Άννα για πρώτη.

ΑΝΝΑ: Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζομαι με τον Βαγγέλη και χαίρομαι ειλικρινά για αυτό.Είναι ένας σκηνοθέτης ο οποίος ξέρει τι θέλει απο σένα αλλά ταυτόχρονα είναι απίστευτα ανοιχτός σε αυτό που έχεις να του δώσεις εσύ. Υπέροχος συνδυασμός κατα την άποψη μου.

ΑΡΗΣ: Ναι, είναι η τέταρτη φορά που δουλεύω με το Βαγγέλη! Νομίζω πως όταν έχεις δουλέψει με έναν άνθρωπο τόσο πολύ για μερικά χρόνια συνεχόμενα, και μάλιστα σε πολύ διαφορετικά πράγματα, αποκτάς άλλον κώδικα επικοινωνίας. Πολλές φορές αρκεί ένα βλέμα ή μία μισοτελειωμένη φράση για να καταλάβει ο ένας το ζητούμενο του άλλου. Ο Βαγγέλης με εμπιστεύτηκε με το που τελείωσα τη σχολή, όταν πήγα σε μία ακρόαση που έκανε, και στη συνέχεια το ένα έφερε το άλλο. Του είμαι απίστευτα ευγνώμων!

Ποιοί είναι οι προσωπικές σου φιλοδοξίες σου Άννα; Πώς φαντάζεσαι το μέλλον σου; Τι ονειρεύεσαι και ποιοι είναι οι στόχοι σου;

ΑΝΝΑ: Ονειρεύομαι καθημερινά, με τα μάτια ανοιχτά. Θέλω να πορεύομαι ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα στη ζωή μου και η βασική μου ανάγκη είναι ό,τι κάνω να το κάνω πηγαία και με αγάπη. Οπότε δεν μου αρέσει να μιλάω για στόχους και φιλοδοξίες μόνο για όμορφες συγκυρίες και ευτυχισμένες στιγμές.

Εσένα Άρη; Ποιοί οι προσωπικοί σου στόχοι και ποιοί οι στόχοι της ομάδας ProvaT.O. Θεωρήσε φαντάζομαι από τους βασικούς πυλώνες της κολεκτίβας;

ΑΡΗΣ: Οι προσωπικοί μου στόχοι… Είμαι ένας άνθρωπος που έχει πολλά όνειρα για το μέλλον, αλλά έχω μάθει να κάνω υπομονή, γιατί δε θέλω να κάνω εκπτώσεις στην υλοποίησή τους! Οπότε θα σου πω ότι προσωπικός μου στόχος προς το παρόν είναι να συνεχίσω να είμαι σε αυτό το χώρο που λατρεύω, να συνεργαστώ με καινούργιους ανθρώπους και κάθε δουλειά που κάνω, να με εξελίσσει ως ηθοποιό! Οι στόχοι της ομάδας ProvaT.O. – η οποία δημιουργήθηκε από τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Βαγγέλη Λάσκαρη και τους ηθοποιούς Δημήτρη Μαγκλάρα και Λωρίνα Χατζημανώλη, και στην οποία ομάδα είμαι μέλος και εγώ – είναι όπως πάντα, να συνεχίσει τη θεατρική της πορεία με ανορθόδοξες επιλογές έργων, με παραστάσεις που έχουν να πουν κάτι ουσιαστικό, μιας και πλέον σε αυτό το χώρο, καλό είναι να μην περιμένεις τίποτα από κανέναν και να πέφτεις στα βαθιά μόνος σου, με σωσίβιο τους φίλους σου και την σκληρή δουλειά! 

Ιnstagram Άρη Κυπριανού: https://www.instagram.com/ariskyp/

Instagram  Άννας Αθηνάς Κολιοφώτη: https://www.instagram.com/anna_athina_koliofoti/

Πληροφορίες για την παράσταση ΕΔΩ