Η Μαρία Μπακέα μας μιλάει για την “Ευγενία του Φρανβάλ” του Μαρκησίου ντε Σαντ!

Γιατί επιλέξατε αυτήν ειδικά την ιστορία του Μαρκήσιου ντε Σαντ;

 

Δεν ψάχναμε γενικά έργα του Μαρκήσιου ντε Σαντ.Δεν μπορείς να παίξεις ντε Σαντ στο θέατρο,δεν έχει νόημα,καλύτερα να τον διαβάσεις,αν αντέχεις.Η συγκεκριμένη νουβέλα έχει την ομορφιά του ποιητικού λόγου, το κείμενο έχει μεστότητα,αμεσότητα και φωτεινότητα παρόλο που το θέμα του έργου είναι η αιμομιξία.Οι σκηνές εναλλάσσονται διαρκώς με την αφήγηση,χωρίς νοηματικά κενά,μια αφήγηση που παίρνει θέση και κρίνει από την δικιά της σκοπιά που κάθε φορά είναι διαφορετική.Για όλους αυτούς τους λόγους και πολλούς άλλους δεν μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε με αυτό το έργο.

 

Τι έρευνα για το έργο και τον συγγραφέα.

 

Διαβάσαμε και συζητήσαμε ατέλειωτες ώρες.Όταν έχεις να κάνεις με το συγκεκριμένο θέμα,την αιμομιξία,αυτομάτως καταλαβαίνετε πως δεν υπάρχει ένας κάποιος χώρος που μπορείς να επισκεφτείς και να κάνεις έρευνα.Μόνο παρατηρείς,παντού, παρατηρείς όπου έχεις την ευκαιρία.Ήμασταν με μάτια και αυτιά ανοιχτά.

Γιατί αποφασίσατε να σκηνοθετήσετε μόνοι σας.

 

Το θέμα της σκηνοθεσίας είναι δύσκολο.Πρέπει να βρεις κάποιον που να εμπιστεύεσαι και να σε εμπιστεύται, να το έχετε οραματιστεί μαζί.Δεν υπήρχε κάποιος στην προκειμένη στιγμή. Από την άλλη είχαμε εξ’ αρχής μια εικόνα,θολή αλλά εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα,δουλέψαμε πολύ, ήταν δύσκολο αλλά τελικά είμαστε σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα το οποίο από παράσταση σε παράσταση εξελίσσεται και διαμορφώνεται.

Υπάρχει παραλληλισμός με το σήμερα;

Φυσικά.Η χειραγώγηση του νου υπήρχε,υπάρχει και θα υπάρχει.Χειραγωγούμαστε και χειραγωγούμε καθημερινά συνειδητά ή ασυνείδητα σε μικρό ή μεγάλο βαθμό.Είναι δύσκολο να λειτουργείς στην καθημερινότητα σου αυτόνομα, ο ντε Σαντ επιδίωκε ακριβώς αυτό το ”χωρίς όρια΄΄ ενάντια σε όλους και όλα.

Σχέδια για το μέλλον;

Υπάρχουν  πολλές σκέψεις που τις δουλεύουμε νοητικά προς το παρόν.Μας αρέσει πολύ η συγκεκριμένη δουλειά,που κάνουμε τώρα.Θα δούμε..

 

Θα ήθελα να κλείσω ευχαριστώντας από καρδιάς τον Δημήτρη Καρατζιά και τον Μάνο Αντωνιάδη που από την πρώτη στιγμή μας καλοδέχτηκαν, πίστεψαν σε μας και μας στήριξαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο,πιστοί,προσηλωμένοι σε αυτό που κάνουν και το κάνουν με πολλή αγάπη και ειλικρίνεια.Ευχαριστούμε πολύ Δημήτρη και Μάνο,για όλα.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση Ευγενία ντε Φρανβάλ του Μαρκήσιου ντε Σαντ στο Vault  ΕΔΩ