Η Σοφία Βάσιλα μας μιλά για την παράσταση “Η αρχή του τέλους”!

 

Μιλήστε μας για τον μονόλογο ‘Η αρχή του τέλους’  που θα ανεβάσετε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Θεατρικού μονολόγου, στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού Εύπολις –art , την Κυριακή 21/10/18;

 

“Η αρχή του τέλους”, μονόλογος για δύο, είναι ένα έργο σε συγγραφή και σκηνοθεσία της Μαρίας Κίτρα. Βλέπουμε τη Ζωή, ένα νέο κορίτσι από το Ιράκ, να πολεμά για να ξεφύγει και να ελευθερωθεί τόσο από τα δεσμά της οικογένειας της, όσο κι από τα κοινωνικά δεσμά. Έχοντας ζήσει τον πατέρα της να χτυπά την ίδια και την μητέρα της, έχοντας θυσιαστεί για μια βεντέτα, στην ουσία για ένα καπρίτσιο κάποιων, έχει βρεθεί παντρεμένη με τον ίδιο της τον ξάδερφο. Tότε, το σκάει μόνη. Δεν σταματά να τρέχει μακριά από το σπίτι της, μακριά από την πατρίδα της ενώ εκείνοι την κυνηγούν. Δεν σταματά ποτέ να ελπίζει πως θα βρεθεί για εκείνη μια νέα γη, μια νέα αρχή, μια νέα ζωή. Ακόμα την χτίζει…

 

Γιατί αποφασίσατε να ανεβάσετε αυτόν τον μονόλογο;

 

 Όπως είπα και πριν είναι μονόλογος για δύο, είναι γραμμένο για δύο γυναίκες. Ζητήσαμε λοιπόν, εγώ και η συνεργάτης μου Μύρια Αργυρού, ένα έργο από την Μαρία Κίτρα που θα έχει να κάνει με την προσφυγιά γιατί είναι ένα θέμα που αφορά και δεν θα σταματήσει να αφορά. Είναι γύρω μας. Δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό αλλά και με την κακοποίηση, με την βία που μπορεί να δεχθεί κάποιος. Το έργο δίνει ελπίδα και σε κάνει να καταλάβεις πόση δύναμη έχεις μέσα σου.

Θέλουμε να προχωρήσουμε με αυτό το έργο, να το πάμε όπου μπορούμε γιατί αξίζει τον κόπο. Δυστυχώς η Μύρια δεν θα είναι μαζί μου την Κυριακή λόγω υποχρεώσεων.

 

Θεωρείτε ότι είναι εύκολο να αναδειχθεί ένας ηθοποιός μέσα από ένα Φεστιβάλ Θεατρικού Μονολόγου;

Θεωρώ πως τίποτα δεν είναι εύκολο. Είναι ένας κορεσμένος χώρος, όμως είναι άδικο αν έχεις κάτι όμορφο να δείξεις στον κόσμο να μην το μοιράζεσαι. Σίγουρα μπορεί κάποιος να κερδίσει πολλά μέσα από ένα φεστιβάλ!

Είστε μόλις 25 ετών ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Στο μέλλον θέλω να συνεχίσω να γνωρίζω και να συνεργάζομαι με ανθρώπους που θέλουν και έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν. Να κάνω όμορφες δουλειές, κυρίως στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Μ’ αρέσει ο χώρος, και θέλω να δοκιμάζω συνεχώς καινούργια πράγματα.

 

 

Πως θα χαρακτηρίζατε  την ιδέα του Φεστιβάλ Θεατρικού Mονολόγου ως ετήσιο θεσμό;

Είναι σημαντικό που το Φεστιβάλ συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Προσφέρεται έτσι η ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν, να εκφραστούν και να γίνουν μέρος ενός θεσμού που συνεχίζεται και εξελίσσεται. Δίνεται ένα βήμα σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, σκηνοθέτες και συγγραφείς για να επικοινωνήσουν με το κοινό.

Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού Εύπολις –art στο  facebook

Εύπολις art