Θοδωρής Νικολάου: “Η σχέση μου με τη μουσική είναι μία σχέση ερωτική!” 

Ποια η σχέση σου με τη μουσική;

Είναι σχέση ζωής. Προϋπήρχε νομίζω μέσα μου, πριν ακόμα καταλάβω ότι ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά με το τραγούδι. Από τότε που ταξιδεύαμε με τους γονείς μου, μέσα στο αυτοκίνητο ακούγοντας εκείνες τις παλιές κασέτες, με επιλογές από παλιά λαϊκά και όχι μόνο. Θυμάμαι να ρωτάω συνέχεια για τους συντελεστές, θέλοντας έτσι να μάθω τα πάντα για τα τραγούδια που άκουγα. Αργότερα ξεκίνησα να μαθαίνω αρμόνιο και στην πορεία πιάνο. Και χωρίς τη βοήθεια του ίντερνετ όμως, έψαχνα και ανακάλυπτα πράγματα μόνος μου. Είναι βιωματική η σχέση μου, τελικά, με τη μουσική, μία σχέση ερωτική. 

 

Πες μας λίγα λόγια για το νέο σου δίσκο «Ομπρέλα». Που κινείται μουσικά και ποιος ο ρόλος του Παντελή Θαλασσινού σε αυτόν;

 

Είναι στην ουσία ένας πολυσυλλεκτικός δίσκος. Τη μουσική υπογράφουν οι Θοδωρής Λαχανάς, Αντώνης Μιτζέλος, Νίκος Αντύπας, Νεκτάριος Μπήτρος και τους στίχους οι Μιχάλης Γκανάς, Πένυ Παπαδάκη, Θοδωρής Λαχανάς, Νεκτάριος Μπήτρος, και ο αείμνηστος Ηλίας Κατσούλης, με δύο, ανέκδοτα μέχρι σήμερα, ποιήματά του.  Στο ένα, συμμετέχει ο Παντελής Θαλασσινός,  στο τραγούδι «Μαύρο Τρυγόνι». Είναι μια αληθινή ιστορία του δημοσιογράφου και συγγραφέα Μιχαήλ Μητσάκη, ο οποίος γεννήθηκε τον 19 αιώνα και απεβίωσε στις αρχές του 20ου. Αν και μέλος της Νέας Αθηναϊκής Σχολής, δυστυχώς νοσηλεύτηκε αρκετές φορές στο Δρομοκαΐτειο φρενοκομείο, υποφέροντας από βαριές ψυχικές ασθένειες. Ο Ηλίας Κατσούλης λοιπόν, ευαισθητοποιήθηκε από την ιστορία του Μητσάκη και έγραψε ένα υπέροχο ποίημα με τίτλο «Η ΜΑΝΑ του Μιχαήλ Μητσάκη (Μαύρο τρυγόνι)» και ο  Νεκτάριος Μπήτρος έντυσε με μια όμορφη μουσική τους στίχους.  Νομίζω ότι από κει και πέρα η παρουσία στίχων του Ηλία Κατσούλη μας οδήγησε από μόνη της στον Παντελή Θαλασσινό.  Οι δύο άντρες υπήρξαν αδελφικοί φίλοι και συνεργάτες και στο  πρόσωπο του Παντελή βρήκαμε τον κατάλληλο άνθρωπο να συντραγουδήσει μαζί μου το «Μαύρο Τρυγόνι».  

 

Τι είναι αυτό που κάνει ένα νέο καλλιτέχνη, να θέλει να κυκλοφορήσει ένα cd; Πώς μπορεί ένας νέος μουσικός να προωθήσει τη μουσική του μέσα στο 2018;

Καταρχάς σίγουρα σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει το γεγονός ότι μεγάλωσα με τη λογική του δίσκου. Ξεκίνησα από μικρή ηλικία να αγοράζω τους πρώτους ψηφιακούς δίσκους μου. Τα καλοκαίρια και τα σαββατοκύριακα που πήγαινα στο χωριό υπήρχε (και υπάρχει) ένας  θείος που έχει μια συλλογή χιλιάδων δίσκων.  Αλλά πέραν αυτού μ’ αρέσει το φυσικό προϊόν, νομίζω ότι είναι πολύ διαφορετικό να κρατάς στα χέρια σου ένα δίσκο, να ακούς ολοκληρωμένα όλα τα τραγούδια, από τα πρώτο ως το τελευταίο, και να έχεις τη δυνατότητα να ενημερωθείς για όλους τους συντελεστές και μουσικούς, που συμμετέχουν στο δίσκο.

Σίγουρα στην εποχή μας που η δισκογραφία καταρρέει, ο δίσκος είναι ενδεχομένως ένα προϊόν άλλης εποχής. Είμαστε όμως εδώ να αξιολογήσουμε τους νέους τρόπους διάδοσης της μουσικής και των τραγουδιών μέσα από το διαδίκτυο. Από κει και πέρα, μόνο ο χρόνος θα δείξει το τί κ το πώς.

 

Είναι σημαντικό για έναν τραγουδιστή να είναι και μουσικός;

Αναμφισβήτητα. Μπορώ να σου παραθέσω πάρα πολλά επιχειρήματα γιατί και τα δύο πρέπει να υπάρχουν. Καταρχάς όταν ξέρεις μουσική, όταν είσαι γνώστης, αυτομάτως το τραγούδι σου αποκτά άλλη βαρύτητα και μουσικότητα.  Γίνεσαι καλύτερος ερμηνευτής γιατί έχεις την δυνατότητα να μελετήσεις σε βάθος και ουσιαστικά τις μελωδικές γραμμές. Από την άλλη σου δίνεται η δυνατότητα στις ζωντανές εμφανίσεις να δώσεις το δικό σου ενορχηστρωτικό στίγμα και ως ένας άτυπος  μαέστρος να κατευθύνεις τους μουσικούς. 

 

Μίλησε μας για την ταινία «Έψιλον».

Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή μου με τη σύνθεση. Είναι κάτι που δεν το κάνω συχνά, δεν γράφω μουσική. Παρ’ όλα αυτά η Άννα Μιχαλοπούλου, εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας και φίλη μου, με έφερε σε επαφή με τον Αντώνη Morgan – Κωνσταντουδάκη.  Δεν είχα κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου. Όταν όμως είδα κάποιες σκηνές από τα ταινία, η οποία πραγματεύεται την ενδοοικογενειακή βία και τα χαμένα όνειρα, αμέσως μου δημιουργήθηκαν μουσικές εικόνες. Αυτές προσπάθησα να τις αποτυπώσω και έτσι το βασικό θέμα της ταινίας κλείνει το δίσκο της «Ομπρέλας». Είναι μια διαδικασία που ομολογώ ότι μου άρεσε, και αν μου δοθεί ξανά στο μέλλον η ευκαιρία, θα το ξαναέκανα είτε στον κινηματογράφο, είτε στο θέατρο.

 

Από ποιους καλλιτέχνες έχεις επηρεαστεί;

Είναι πάρα πολλοί. Είναι γνωστό ότι ξεχωρίζω τους Μάνους (Χατζιδάκι και Λοΐζο) του ελληνικού τραγουδιού λόγω της μελαγχολικής ευαισθησίας των τραγουδιών τους.  Ένας άλλος ήρωας μου είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, του οποίου η μουσική και τα τραγούδια λειτουργούσαν διαφορετικά μέσα μου,  με ένα αίσθημα ψυχικής ανάτασης και μια ώθηση για διεκδίκηση βασικών αξίων.  Από την άλλη θαύμαζα πάντα τις καλές φωνές του τραγουδιού μας, τους Γ. Μπιθικώτση, Σ. Καζαντζίδη, Γ. Νταλάρα, Β. Μοσχολιού, Χ. Αλεξίου, Δ. Γαλάνη.

 

Παίζεις-τραγουδάς, όσο συχνά θα ήθελες;

Ούτε καν. Αλλά είναι δικιά μου επιλογή. Και έχει να κάνει με τις απαιτήσεις που έχω, όταν θέλω να στήσω ένα μουσικό πρόγραμμα, μια παράσταση. Ελπίζω στο μέλλον με αξία και μέσω της αναγνωρισιμότητάς μου να καταφέρω να βρίσκομαι στη σκηνή πιο συχνά.

Έχεις συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες Ηλία Ανδριόπουλο, Βασίλη Λέκκα, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Χρόνη Αηδονίδη, Σάκη Παπαδημητριου κ.ά. Ξεχωρίζεις κάποια από αυτές τις συνεργασίες;  Υπάρχει κάποια συνεργασία που θα ήθελες ιδιαίτερα για το μέλλον;

Τις ξεχωρίζω όλες και συγχρόνως καμία.

Ολες οι συνεργασίες που είχα ως τώρα ήταν σημαντικές για μένα και από όλες πήρα και έμαθα πράγματα, που με έχουν κάνει αυτό που είμαι τώρα.

Είναι πολλοί εκείνοι με τους οποίους θα ήθελα να συνεργαστώ. Και θα συνεργαζόμουνα με οποιονδήποτε έχει όραμα, μεράκι, ταλέντο και πραγματική αγάπη για τη μουσική και το τραγούδι.

 

Ποια τα σχέδια σου για τους προσεχείς μήνες;

Την Παρασκευή 18 Μαΐου θα βρισκόμαστε στη μουσική σκηνή «Σφίγγα», όπου θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα με τραγούδια από το δίσκο, τα οποία θα αναμετρηθούν με δικά μου γνωστά και άγνωστα αγαπημένα. Τις ενορχηστρώσεις έχει αναλάβει ο Γιώργος Παπαχριστούδης, ο οποίος θα παίξει και πιάνο. Θα είναι μαζί μας ο Θύμιος Παπαδόπουλος στα πνευστά, ο Ντίνος Χατζηιορδάνου στο ακορντεόν, ο Θανάσης Σοφράς στο κοντραμπάσο, ο Θοδωρής Δ. Νικολάου στις κιθάρες και τον τζουρά. Θα συμμετέχει φιλικά ο καλός μου φίλος Χρήστος Λούφης, με τον οποίο συντραγουδήσαμε μια δική του σύνθεση στον δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «Άχνα».

Και βέβαια, αρχές Ιουνίου, θα ανοίξουμε το Φεστιβάλ Πατρών με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου της Πάτρας, με την Αγγελική Τουμπανάκη σε ενορχηστρώσεις της Βάσως Δημητρίου και σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Βάγιας Ζεππάτου. Μια παράσταση που θα παρουσιαστεί στο Ρωμαϊκό Ωδείο της πόλης και θα είναι ένα αφιέρωμα σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. 

Πληροφορίες και προσκλήσεις για την μουσική παράσταση του Θοδωρή Νικολάου στην Σφίγγα ΕΔΩ

Τα τραγούδια του cd

1) Ομπρέλα (μουσική: Θοδωρής Λαχανάς, στίχοι: Νεκτάριος Μπήτρος, Θοδωρής Λαχανάς)
2) Κροτίδες (μουσική: Θοδωρής Λαχανάς, στίχοι: Νεκτάριος Μπήτρος)
3) Μαύρο τρυγόνι (μουσική: Νεκτάριος Μπήτρος, στίχοι: Ηλίας Κατσούλης, Νεκτάριος Μπήτρος) συμμετέχει ο Παντελής Θαλασσινός*
4) Των αθανάτων το νερό (μουσική: Αντώνης Μιτζέλος, στίχοι: Νεκτάριος Μπήτρος) β’ φωνές: Μαριάννα Γερασιμίδου
5) Αβάνα (μουσική: Αντώνης Μιτζέλος, στίχοι: Ηλίας Κατσούλης) β’ φωνές: Μαριάννα Γερασιμίδου
6) Άσπρο μου πουκάμισο (μουσική: Νίκος Αντύπας, στίχοι: Μιχάλης Γκανάς)
7) Παράσταση θα δώσω (μουσική: Νίκος Αντύπας, στίχοι: Νεκτάριος Μπήτρος, Γιώργος Μπήτρος)
8) Δέντρο μου θαλασσινό (μουσική: Νίκος Αντύπας, στίχοι: Νεκτάριος Μπήτρος)
9) Και η γη αλλιώς γυρίζει (μουσική / στίχοι: Νεκτάριος Μπήτρος)
10) Σου το ‘πα θέλει δύναμη (μουσική: Θοδωρής Λαχανάς, στίχοι: Πένυ Παπαδάκη)
11) Έψιλον (Ιωάννα) (μουσική: Θοδωρής Νικολάου) Πρόκειται για το βασικό θέμα της ταινίας μικρού μήκους του Αντώνη Κωνσταντουδάκη με τίτλο «Έψιλον».

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Ο δίσκος έγινε με την επιμέλεια παραγωγής της Πέγκυς Καλλίρη, του Μάνου Μιχαηλίδη και δικής μου, και συμμετείχαν σε αυτόν σημαντικοί μουσικοί, οι Γιώργος Παπαχριστούδης, Θύμιος Παπαδόπουλος, Βαγγέλης Καρίπης, Δημήτρης Μπέλλος, Λευκή Κολοβού,Χρήστος Περτσινίδης, Δημήτρης Μαργιολάς, Κυριάκος Γκουβέντας, Θανάσης Σοφράς, Πάνος Δημητρακόπουλος, Νίκος Ράλλης και ο Haig Yazdjian παίζοντας ούτι στο “Σου το πα, θέλει δύναμη”.Συμμετείχαν όμως και οι φίλοι μου, οι Νίκος Γιαννάκης, Στάθης Μαραγκός, Γιώργος Μούρτος, Χρήστος Σύγγελος και Θοδωρής Δ. Νικολάου, συνοδοιπόροι όλα αυτα τα χρόνια στις πρώτες μου εμφανίσεις και παραστάσεις.Η ηχογραφήσεις έγιναν στα studio Decibel, Minus Two και Subway με ηχολήπτες τους Δημήτρη Μπέλλο, Δημήτρη Σταματίου και Βαγγέλη Σαπουνά αντίστοιχα.Το mastering έγινε στο studio Sweetspot από τον Γιαννη Χριστοδουλάτο.

 

 

O Θοδωρής Νικολάου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Από το 2009 μέχρι και σήμερα παρακολουθεί μαθήματα κλασικού τραγουδιού με καθηγητή τον Γιώργο Μισαηλίδη. Μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Ομπρέλα», ενώ παράλληλα έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου της Πάτρας και το μουσικό σχήμα «Ηχότροπον» και έχει τραγουδήσει μαζί με τους Βασίλη Λέκκα, Γεράσιμο Ανδρεάτο και Χρόνη Αηδονίδη.