Θ.Αλκμήνη: Η “Aπολογία Σωκράτη” από τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο (συνέντευξη)

Είμαι φίλος του θεάτρου πολλά χρόνια.  Ως μουσικός, αλλά και ως ερευνητής του εαυτού μου και των ανθρώπων γύρω μου,δε μπορούσα να χάσω αυτή τη παράσταση.Ήταν πραγματικά ότι καλύτερο έχω δει ως έργο τέχνης σε κάθε της έμφαση.

Μυθική η ερμηνεία του Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου. Για άλλη μια φορά μέσω της μεστής και χωρίς υπερβολές και στόμφους ερμηνείας του, πραγματώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό που καλείται να υπηρετήσει. Ποιεί ήθος, παιδεία, μεταφέρει αβίαστα και συγκινητικά πανανθρώπινα μηνύματα υπηρετώντας τον πραγματικό πολιτισμό της χώρας.Από την άριστη γνώση της αρχαίας ελληνικής και των ιστορικών γεγονότων και ιδιαιτεροτήτων της εποχής του Σωκράτη,μέχρι και τις εκφράσεις του προσώπου του,τις κινήσεις του,τη φωνή του που άλλαζε αριστουργηματικά.

 

2ος χρόνος

Η δίκη του Σωκράτη -η οποία είχε μια ξεκάθαρη πολιτική διάσταση και που για κάποιους ήταν σχεδόν μια τραγωδία, μια σύγκρουση, δηλαδή, στην οποία και οι δύο πλευρές (φαίνεται να) είχαν δίκιο- αποτελεί ιστορικό γεγονός. Έγινε το 399π.Χ., τέσσερα χρόνια μετά την κατάλυση της τυραννίας των Τριάκοντα και την επάνοδο της δημοκρατίας. Ο Σωκράτης κατηγορείται ότι δεν αναγνωρίζει και δεν πιστεύει στους θεούς της πόλης, ότι εισάγει νέες θεότητες και ότι διαφθείρει τους νέους. Τίμημα: θάνατος! Ο Πλάτων -μαθητής του Σωκράτη και παρών στην δίκη- με το κείμενό του, την ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ, θέλει να αποδείξει όχι μόνον την αθωότητα του Σωκράτη, αλλά και την ηθική του μεγαλωσύνη. Θέλει να εξασφαλίσει την αθώωση του Δασκάλου του από το δικαστήριο της ιστορίας.

μετάφραση
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΩΡΑΪΤIΔΗΣ
μουσική
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ

δραματουργική επεξεργασία

ΜΑΤIΝΑ ΜOΣΧΟΒΗ
σκηνοθεσία – ερμηνεία
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
φωνή Μέλητου
ΟΡΕΣΤΗΣ ΤΡΙΚΑΣ

βοηθοί σκηνοθέτη- εκτέλεση και οργάνωση παραγωγής

ΚΩΣΤΗΣ ΣΑΒΒΙΔΑΚΗΣ
ΑΝΝΥ ΖΕΡΒΟΥ

φωτισμοί

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΠΡΑΤΣΗΣ
φωτογραφίες
ΘΕΑΝΩ ΜΑΝΟΥΔΑΚΗ
kdun20151229
newego_LARGE_t_641_105644856κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 18:30στο  Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗΑλκμήνης 8, Γκάζι (μετρό Κεραμεικός)τηλ: 210. 3428650 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 17:30

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟs
VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=Is9o-XO9RGM&nohtml5=False

παραγωγή

«θέατρο ΣΥΝ ΚΑΤΙ – σύνολο τέχνης»

συμπαραγωγή

θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ

πληροφορίες: Σαββιδάκης Κωστής

e-mail: synkati@hotmail.com

μονόλογος
διάρκεια: 70΄
διάλειμμα: όχι
είσοδος: 10 ευρώ & μειωμένο 7 ευρώ

Για τις προσκλήσεις στείλτε το όνομά σας στο  email info@artandpress.gr  .