Ο Μάνος Παπαδάς & η Ανδρονίκη Αβδελιώτη μας μιλούν “Περί Έρωτος”

1.Γιατί ασχοληθήκατε ως ομάδα Ro.cooperativa , με αυτό το είδος θεάτρου devised performance;

Μάνος Παπαδάς – Είναι η πρώτη δουλειά της Ro.cooperativa. Νομίζω οτι έτυχε να ξεκινήσουμε με αυτό το είδος. Απλά η ανάγκη μας εκείνη την περίοδο ήταν να δημιουργηθεί κάτι εντελώς καινούργιο. Να γίνουμε δημιουργοί όλοι και από την αρχή. Και έτσι ήρθε η devised performance. Όμως, για να μην μπερδεύουμε τον κόσμο με θεατρικά είδη, είναι μια εξίσου δομημένη και ολοκληρωμένη παράσταση απλά είχε ιδιαίτερο τρόπο στην κατασκευή της. Και όχι, δεν είναι από τις παραστάσεις που αναρρωτιέσαι τι θέλει να πει ο ποιητης…

Ανδρονίκη Αβδελιωτη – Τα είδη κάπως με μπερδεύουν. Δεν ξέρω αν όλοι έχουμε το ίδιο πράγμα στο μυαλό μας όταν μιλάμε για devised performance. Η παράσταση μας βασίστηκε σε μια ιδέα του σκηνοθέτη Μανου Παπαδα και γράφτηκε από όλους μας. Η μεγαλύτερη αγωνία μας ήταν να υπάρχει θεατρική δομή. Και να είναι ένα ολοκληρωμένο έργο. Εύχομαι να το έχουμε πετύχει.

2.Tι σημαίνει ο τίτλος «Περί εκτός ορίων Έρωτος»;

Μάνος Παπαδάς – Νομίζω ότι αυτός ο τίτλος όσο κι αν ακούγεται γενικός και ανοικτός, είναι τελικά πολύ συγκεκριμένος. Είναι όλα αυτά που μπορούν να μας συμβούν «αν χάσουμε την μπάλα στον έρωτα»!

Ανδρονίκη Αβδελιώτη – Όταν ο έρωτας σε κάνει να ξεπερνάς τα προσωπικά σου όρια, αυτά που έχεις θέσει ο ίδιος στον εαυτό σου ή αυτά που σου έχει επιβάλλει η κοινωνία. Στην παράσταση μας παρακολουθούμε τέσσερις ανθρώπους που βγήκαν «εκτός» ο καθένας με τον τρόπο του. Το εκτός ορίων ακούγεται κάπως γενικό και ίσως να είναι. Το 100% για μένα μπορεί να είναι μόλις το 10% για τον άλλον ή το 1000% για κάποιον άλλον. Είναι τόσο υποκειμενικά όλα.Το μόνο αντικειμενικό είναι όταν έχεις να κάνεις με τα όρια του άλλου. Αν εισβαλεις στη ζωή ενός ανθρώπου και με τις αποφάσεις σου και την ενέργεια σου, τον επηρεάσεις  και τον υποχρεώσεις να φτάσει κάπου που δεν θέλει. Δεν είναι σωστό, στο όνομα του έρωτα μου, να παρασύρω κάποιον στον γκρεμό αν αυτος θέλει να κάνει απλά μια βόλτα στο πάρκο.

3.Τι σας οδήγησε να γράψετε για τον έρωτα;

Μάνος Παπαδάς – Μα, για τί άλλο να γράψεις? Η αρχική ιδέα ήταν να μαζέψουμε όλους τους ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου που ερωτεύτηκαν, «έχασαν την μπάλα», έγιναν παράφρονες και να γίνει μια έρευνα πάνω σε αυτούς. Το ένα έφερε το άλλο, οι συνεργάτες ταλαντούχοι και δημιουργικοί  και τελικά γράψαμε το δικό μας έργο.  

Ανδρονίκη Αβδελιώτη – Ο έρωτας είναι το πιο σκοτεινό συναίσθημα. Γιατί δεν έχει καμία λογική. Δεν στηρίζεται πουθενά. Δημιουργείτε μέσα από ένα βλέμμα ή ένα άγγιγμα, μια μυρωδιά, κάτι «τυχαίο», χτύπα ύπουλα στο υποσυνείδητο και πάντα αιφνιδιάζει και τρομάζει. Σε πετάει «εκτός». Σε βγάζει έξω από την ασφάλεια, την καθημερινότητα, την ησυχία, την «γυάλα». Ο έρωτας αποσυντονίζει και απορυθμίζει. Το σώμα μας αντιδρά, δεν λειτούργει κανονικά και διαμαρτύρεται. Έτσι βγαίνεις κάπως από το σώμα σου και μπαίνεις σε ένα θολό τούνελ που δεν ξέρεις που θα οδηγήσει. Αυτό το ταξίδι στο άγνωστο, το αίσθημα της καταστροφής, έχει μια γοητεία. Και είναι κάτι που ο άνθρωπος έχει ανάγκη. Να πιστέψει πως είναι κάτι άλλο από αυτό που είναι στην πραγματικότητα. Όμως ο έρωτας είναι τυφώνας, δεν κρατά πολύ, αλλά είναι σαρωτικός στο πέρασμα του. Στο μόνο που ελπίζεις είναι να παραμείνεις ορθιος. Όλα αυτά τον κάνουν ιδανικό θέμα για παράσταση. Για κωμωδία, δράμα, μελόδραμα, θρίλερ. Όλα τα είδη σε 60 λεπτά!

4.Εχουν καταπιαστεί πάρα πολλoί με τον έρωτα. Τι διαφορετικό θα δoύμε στην παράσταση σας;

Μάνος Παπαδάς – Σχεδόν όλοι ασχολούμαστε με τον έρωτα. Αλλά το θέμα αυτό, αφορά όλους μας τόσο πολύ και επίσης έχει τόσες πολλές όψεις που είναι κρίμα να μην τις δούμε. Σ’ αυτή την παράσταση θα δεί ο καθένας τον εαυτό του, σε κάποια  ζόρικη φάση της ζωής του, από την απέναντι πλευρά. Συμβαίνουν και λέγονται από τους χαρακτήρες, τα πιο απαίσια πράγματα που όμως σε κάνουν στο τέλος να γελάς με την τραγικότητα τους. Για μένα, αυτή η παράσταση είναι μια κατάμαυρη κωμωδία.

Ανδρονίκη Αβδελιώτη – Τι διαφορετικό; Δεν ξέρω. Τι καινούργιο μπορείς να πεις για τον έρωτα; Τι ; Που να μην το έχει πει κανένας άλλος… Το «Περί εκτός ορίων έρωτος» είναι μια παράσταση που θα σε κάνει να γελάσεις, πρώτα απ’ όλα με τον εαυτό σου. Στη συνέχεια μπορεί να σε προβληματίσει, να σε κάνει να σκεφτείς. Θα ήταν όμορφο αν φέρει και κάποιους ανθρώπους αντιμέτωπους με την αλήθεια τους. Αυτήν που κρύβουν από φόβο, μάλλον.  Να πουν αυτά που νιώθουν. Να τζογαρουν και ας τα χάσουν όλα σε μια παρτίδα. Άλλωστε αυτό είναι ο έρωτας. Μια παρτίδα black jack στο τέλος μόνο ένας θα κερδίσει. Ωστόσο την χαρά πως το πρώτο φύλο που άνοιξες ήταν άσσος και την στιγμή που περιμένεις με αγωνία να γυρίσει το τελευταίο χαρτί κανείς δεν μπορεί να στη στερήσει. Και ας καείς στο τέλος.

5. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μάνος Παπαδάς – Τα σχέδια μας έχουν να κάνουν με τις επόμενες παραστάσεις που θέλουμε να δημιουργήσουμε, με την ίδια χαρά και ομαδικότητα. Και πολύ πιθανό να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Κάτι που ούτε και εμείς έχουμε ξανακάνει σαν ηθοποιοί. Για να δούμε..

Ανδρονίκη Αβδελιώτη – Για την ώρα δεν υπάρχουν σχέδια μόνο σκέψεις. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε με αγωνία την πρεμιέρα μας στις 9 Νοεμβρίου. Εγώ δουλεύω ταυτόχρονα πάνω στο έργο Δεσποινίς Τζούλια το οποίο ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο Από Μηχανής θέατρο με τους ηθοποιούς Λάζαρο Βαρτάνη και Ελεάννα Παναγουλέα. Η πρεμιέρα μας είναι 8 Νοεμβρίου μια μέρα πριν το Περί εκτός ορίων έρωτος.

 

Πληροφορίες για την παράσταση ΕΔΩ