Θοδωρής Ελευθεριάδης: “Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι, γιατί δεν έχουμε πιάσει πάτο. Δύσκολα ξεβολευόμαστε ως λαός!”

Τι σκέφτηκες όταν σου προτάθηκε να παίξεις στο  Μακμπέθ;

Μου αρέσει να καταπιάνομαι με  πολυεπίπεδα έργα γιατί μέσα από τέτοια έργα ανακαλύπτω και φωτίζω  πτυχές του εαυτού μου. Όταν μου έγινε η πρόταση να είμαι κομμάτι αυτού του έργου, το είδα ως πρόκληση αναγνώρισης του εαυτού μου. Επίσης πολύ σημαντικό είναι οι συνάδελφοι σε τέτοιες βουτιές . Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Ιωάννης Παπλωματάς, είναι φίλος και πολύ καλός επαγγελματίας. Για μένα είναι πολύ σημαντικά και τα δύο για να ξεκινήσω μια συνεργασία.

 

Πώς ερμηνεύεις την φράση: «Εκείνο που ποθούμε, αυτό μισούμε πιο θανάσιμα»;

Στον Μακμπέθ ο πόθος για την εξουσία και το Στέμμα  είναι η κινητήριος δύναμη που βάζει σε λειτουργία τον μηχανισμό του έργου. Όλο το έργο παρουσιάζεται με την μορφή ενός  εφιάλτη και το έγκλημα  παρουσιάζεται από μια προσωπική εμπειρία ΄ είναι απόφαση ,εκλογή και καταναγκασμός.Βαραίνει προσωπικά εκείνον που το διαπράττει και πρέπει να το εκτελέσει με τα ίδια του τα χέρια. Αυτή η φράση, λοιπόν, παίρνει σάρκα και οστά στο έργο.

Μπορεί να συνυπάρξει η εξουσία με την ταπεινότητα και την σωφροσύνη ή νομοτελειακά συμβαδίζει με την διαφθορά;

Δεν νομίζω να μπορεί να συνυπάρξει η εξουσία με την ταπεινότητα. Η νομοτέλεια της εξουσίας έχει δείξει στο πέρασμα των αιώνων, ότι πάει μαζί με την ιδιοτέλεια του εκάστοτε ηγέτη, συνήθως για το προσωπικό του όφελος. Ακόμη και η ίδια η λέξη ‘’Εξουσία’’ έχει αρνητικό πρόσημο.

 

Υπάρχει κάποιο σημείο του έργου που σε συγκινεί ιδιαίτερα;

Δεν συγκινούμαι  στα έργα που παίζω. Προσπαθώ να προκαλέσω  την συγκίνηση στο κοινό αλλά εγώ δεν νιώθω κάτι και ούτε θα ήθελα γιατί υπάρχει πιθανότητα η αλήθεια μου να μην έχει σκηνικό ενδιαφέρον. Πάντως νιώθω διαρκώς  τον παλμό του κοινού και συγχρονίζομαι μαζί τους. Αντιλαμβάνομαι την συγκίνηση τους και τα συναισθήματα που βιώνουν την ώρα της παράστασης.

Έχεις ελπίδα για το μέλλον;

Για το άμεσο μέλλον, καμία. Προσωπικά είμαι απαισιόδοξος.  Ελπίδα είναι η ανατροπή της πραγματικότητας που ζούμε. Αλλά δεν νομίζω να αλλάξει κάτι γιατί δεν έχουμε πιάσει πάτο. Δύσκολα ξεβολευόμαστε σαν λαός. Είμαστε χωμένοι στα σκατά μέχρι τα μπατζάκια και ακόμη χτενιζόμαστε.

Είναι καλό οι άνθρωποι να ακολουθούν τις ενστικτώδεις παρορμήσεις τους;

Το ένστικτο εξυπηρετεί στην επιβίωση των ζώων. Οι άνθρωποι έχουν τόσο στρεβλή ιδέα για το καλό, που αν αφεθούν στις ενστικτώδεις παρορμήσεις τους θα επικρατήσει το χάος. Είναι αφελές να λειτουργούμε παρορμητικά απ’την στιγμή που είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε τη λογική μας.

Πώς όριζες την σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα;

Ο όρος ‘’Πολιτική’’ εφαρμόζεται σε κυβερνήσεις κρατών για τον τρόπο διακυβέρνησης και χειρισμού των διαφόρων υποθέσεων. Η πολιτική είναι συνυφασμένη με την εξουσία και την δύναμη που πηγάζει απ’αυτήν. Δεν πιστεύω στα Κράτη ούτε στον τρόπο που είναι δομημένη η κοινωνία μας .Τα πράγματα τα μετράω σύμφωνα με το τι είναι καλό για την ανθρωπότητα και τι είναι κακό, συνεπώς δεν με αφορά καθόλου τι συμβαίνει στην πολιτική γιατί δεν πιστεύω σε αυτού του είδους την κοινωνική δομή.

Μελλοντικά σου σχέδια.

Τα σχέδια που κάνω καλύπτουν μόνο τις επόμενες μέρες της εβδομάδας. Δεν κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια.Έχω τόσο φορτωμένο πρόγραμμα που το μόνο που θα ήθελα να  οργανώσω  είναι να καταφέρω να φύγω ένα ταξίδι το καλοκαίρι για μια εβδομάδα.

Πληροφορίες για την παράσταση Μακμπέθ Φόνος. Αίμα. Ο Βασιλιάς νεκρός. στην Αθηναϊκή Σκηνή