Μatwali – Kωνσταντίνα Κουτουλάκη: “Λείπει η ποίηση, στην γεμάτη τεχνολογία ζωή μας, γιατί δεν έχει χώρο να σταθεί, να αναπνεύσει!”

Πως είναι να παίζεις σε μια μουσικό-θεατρική παράσταση  με κείμενα και τραγούδια της παράδοσης μας;

Το όμορφο σε αυτή την δουλειά είναι οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζομαι, με την σκηνοθέτιδά μας Σταυρούλα Μελισσάνθη Μάκρα, την έμπειρη και δοτική Μίνα Χειμώνα, την υπέροχη Γιάννα Σταυράκη, το αηδόνι μας Αγγελίνα Καυδιανού υπό την μουσική επιμέλεια του Γιώργου Παππά και το μαγικό χέρι της σκηνογράφου-ενδυματολόγου μας Ελίνα Αντωνοπούλου, που δημιούργησε την ατμόσφαιρα του παλιού ραφτάδικου .  Οι ρόλοι εναλλάσσονται και δεν υπάρχει η κλασική δομή ενός έργου. Μικρές ιστορίες μας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή που οι άνθρωποι ξυπνούσαν την φαντασία τους και μεταλαμπάδευαν αξίες μέσω της ποίησης – του λόγου. Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερη δουλειά λόγω αυτού του παντρέματος ποίησης – μουσικής. Για έναν ηθοποιό είναι ή οφείλει να είναι ένα ακόμη σκαλοπάτι προς την εξέλιξή του. Αν σε κάθε δουλειά μεταφέρω τον εαυτό μου ίδιο κι απαράλλαχτο, δεν έχει νόημα για μένα. Επιζητώ να βρω νέους δρόμους μέσα μου.

Τι πιστεύετε ότι έχουν να μας πουν σήμερα το 2018,  αφηγήσεις από το μακρινό μας παρελθόν;

Αν η ερώτηση είναι πόσο μπορεί να αγγίξει το θεατή μια τέτοια παράσταση θα σας πω ότι ο θεατής βαρέθηκε τους βιρτουόζους της τέχνης που κινούν το ενδιαφέρον ως ονόματα γνωστά αλλά τα θέματα των έργων που συμμετέχουν είναι αδιάφορα. Κενά, νεκρά από συναίσθημα. Λείπει η ποίηση. Λείπει η ποίηση γιατί δεν έχει χώρο να σταθεί, να αναπνεύσει, στην γεμάτη τεχνολογία ζωή μας. Αγγίζει η παράσταση και το βλέπουμε στους θεατές που μας μιλούν.

Τι θα ήθελες να πάρει ο θεατής μαζί του φεύγοντας από την παράσταση;

Αυτό που λένε είναι πως φεύγουν συγκινημένοι, πλήρεις εικόνων και ήχων, με μια ανάλαφρη αίσθηση ευδαιμονίας και λαμπερά χαμόγελα. Τι άλλο να ζητήσει ένας ηθοποιός;

 

Θα  σε δούμε και κάπου αλλού αυτήν την σεζόν;

Όλα ανατρέπονται και κάθε στιγμή αλλάζουν όλα. Κινούμαι με την φιλοσοφία αυτή… πορεύομαι στο χάος που λέγεται ζωή και το ίδιο συμβαίνει και στον χώρο του θεάτρου. Έχει ο θεός! (που θα έλεγε και η γιαγιά μου ! χα χα χα )

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση ΕΔΩ