Ο Ηλίας Αδάμ μας μιλάει για τη νεα του παράσταση «Εyolf Machine not another aesthetic project»!

Το «Εyolf Machine not another aesthetic project» είναι μία θεατρική παράσταση που διαβάζει ελεύθερα, αυτόματα και προσωπικά το έργο του Χ. Ίψεν με τίτλο “ο μικρός Εγιόλφ”. Θέμα της είναι η βία στη οικογένεια και μακροσκοπικά στις σύγχρονες κοινωνίες.  Παράλληλα, εξερευνάται ο ρόλος των παραστατικών τεχνών ως οχήματα αμφισβήτησης των μηχανισμών εξουσίας. Ο Εγιόλφ αντιμετωπίζεται ως ένα νεαρό άτομο, που έχοντας υποστεί συναισθηματική και σωματική κακοποίηση από την οικογένειά του, αποφασίζει να ανέβει στη σκηνή και να πει την brutal αλήθεια (του) στον κόσμο. Η παράσταση αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του theYard.Residency.18 στη Λεμεσό.

 

 

Γιατί αποφάσισες να  διασκευάσεις ένα κείμενο του Ίψεν «Ο Μικρός Εγιόλφ»;

Ο  Ίψεν μιλάει για τη σαπίλα του θεσμού της οικογένειας και των αξιών της. Σε αυτό ακριβώς το στοιχείο βρήκαμε λόγους να αναπτύξουμε το έργο, φτιάχνοντας ένα παιδικό και brutal μανιφέστο. Εκφράζουμε την ανάγκη για σαφήνεια και αλήθεια σε έναν ψεύτικο κόσμο που είναι «γεμάτος από γαμημένες πλοκές και ψυχολόγους». Τίποτα δεν βγάζει νόημα πια και, σε αυτό το ακραίο σημείο, ο ήρωας αποφασίζει να διαδηλώσει ενάντια σε αυτόν το χάος «που δεν ξέρουμε ούτε ποιός τραγουδάει αυτό το τραγούδι στο SPOTIFY».

Πόσο σχέση με το σήμερα έχει το κείμενο αυτό;

Το κείμενο γράφτηκε πέρυσι οπότε είναι σαφώς επηρεασμένο. Social media, ετεροκανονικότητα, εγκλήματα σεξουαλικής βίας, σεξισμός, Trump, power of love, Spotify, Netflix, νεοαφιχθέντες στην Ευρώπη…

 

Tι θα ήθελες να πάρει μαζί του ο θεατής, φεύγοντας από την παράσταση;

Να περάσει καλά, να διασκεδάσει με την ποπ και κουήρ αισθητική και την εμπλοκή του σύγχρονου χορού στη θεατρική σκηνή. Στο τέλος θέλω να φύγει με πεσμένο το σαγόνι, να πάει σπίτι του και να μην κοιμηθεί το βράδυ. Ο ευσεβής πόθος κάθε παράστασης.

Μελλοντικά σχέδια.

Το Eyolf Machine, αφού παίχτηκε σε θέατρα στη Λεμεσό και τη Λευκωσία, και μετά τις παραστάσεις στην Αθήνα, θα ταξιδέψει σε φεστιβάλ στην Ευρώπη. Παράλληλα αναπτύσσω την πλατφόρμα Brutal Stories, όπου πραγματοποιώ community και θεατρικά projects. Αυτή την περίοδο τρέχω το Smallville, μία ARTιβιστική πρωτοβουλία, υποστηριζόμενη από το START – Create Cultural Change. Τα αμιγώς θεατρικά σχέδια για του χρόνου θα τα πούμε εν καιρώ.

 

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση, που σκηνοθετεί ο Ηλίας Αδάμ, “EYOLF MACHINE not another aesthetic project”

στο Θέατρο Tempus Verum Εν Αθήναις στο πλαίσιο του Adapt Festival ΕΔΩ