Ο Θωμάς Βούλγαρης μας μιλά για την “Αναζήτηση”!

Στην «Αναζήτηση», ο Παναγιώτης Μέντης θίγει ένα θέμα ταμπού, αυτό της αιμομιξίας. Λειτουργεί ως μέσο συμβολισμού αυτή η σχέση μεταξύ των 2 χαρακτήρων;

Η «Αναζήτηση» εστιάζει στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος από τους 2 χαρακτήρες. Μέσα από αυτήν πλάθονται , μέσα από αυτήν ολοκληρώνονται. Η Λίτσα και ο Τζίμης – οι δύο ήρωες του έργου- αποτελούν ένα κλασικό  μεσοαστικό ζευγάρι, ένα τυπικό ζεύγος «νοικοκυραίων», για να δανειστώ έναν προσφιλή χαρακτηρισμό  των πολιτικών μας για τον μέσο έλληνα.

Ποιές οι προεκτάσεις του στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία;

Το έργο βλέπει από μια πολύ ιδιαίτερη σκοπιά κάποια εγγενή προβλήματα της ελληνικής οικογένειας και κατ’ επέκταση, της ελληνικής κοινωνίας. Τα κοινωνικά στερεότυπα, οι βαθιά ριζωμένες «αξίες» , τα στρεβλά «πρέπει» και τα άκριτα «μη» , είναι στοιχεία που αποτελούσαν και θα συνεχίσουν να αποτελούν κομμάτι όχι μόνο της ελληνικής , αλλά και κάθε κοινωνίας.

Στην παράσταση χρησιμοποιείτε τα εργαλεία της κωμωδίας. Θεωρείτε ότι το χιούμορ έχει τη δύναμη να ταρακουνήσει , ακόμα και ν’ αλλάξει συνειδήσεις;

Συνειδήσεις δεν ξέρω αν μπορεί να αλλάξει , ζωές όμως μπορεί να σώσει!

Έχουμε μάθει ως κοινωνία να ψάχνουμε για φταίχτες;

Συχνά σκέφτομαι πως είναι το μόνο που έχουμε μάθει ως κοινωνία.  Και πάντα , φυσικά, οι «φταίχτες» είναι οι «άλλοι»… Ο «φταίχτης», όπως και ο «καλός», ο «κακός» και ο «άσχημος», θα αποτελούν πάντα σταθερές παρουσίες σε οποιαδήποτε κοινωνία , εξελιγμένη ή μη.

Πού ξεκινά και πού σταματά η δική μας προσωπική ευθύνη για όλα όσα μας συμβαίνουν και όλα όσα γίνονται γύρω μας;

Πιστεύω ότι σπάνια μας δίνετε η δυνατότητα να επιλέξουμε στη ζωή μας. Η αντιμετώπιση όμως αυτών που μας συμβαίνουν είναι προσωπική μας ευθύνη . Μια ευθύνη που ολοένα αυξάνεται όσο μεγαλώνουμε. Όσο για το αν φέρουμε ευθύνη για αυτά που γίνονται γύρω μας, θα πω πως ο καθένας μας ξεχωριστά … έχει το ποσοστό του. Άλλος μικρότερο , άλλος μεγαλύτερο, πάντως σίγουρα όλοι μας κάποια ευθύνη φέρουμε.

Τι μήνυμα θα θέλατε να περάσει αυτή η παράσταση στον κόσμο που θα έρθει να τη δεί;

Ο  στόχος  όλων των συντελεστών της «Αναζήτησης»  είναι να φτιάξουμε μια πολύ καλή παράσταση που το κοινό θα εκτιμήσει . Το τι «μήνυμα» θα επιλέξει  να λάβει – ή να μην λάβει- ο κάθε θεατής, είναι, θεωρώ, καθαρά προσωπική του υπόθεση.

 

Πληροφορίες για την παράσταση ΕΔΩ

Instagram: https://www.instagram.com/explore/locations/849635313/