“Ο Καλίκ, ο μικρός δημιουργός” ταξιδεύει εκτός Ελλάδας. Μαθήματα Κινηματογράφου για παιδιά

 

Συντονιστής σεμιναρίων: Ηλίας Φλωράκης

 

“Ο Καλίκ, ο μικρός δημιουργός” ταξιδεύει εκτός Ελλάδας.

Την ταινία δημιούργησαν οι μαθητές του Διθέσιου δημοτικού σχολείου Ρεγκινίου Φθοιώτιδας, στο πλαίσιο σεμιναρίου που διοργάνωσε το Neaniko Plano και υλοποίησε το CineLike Lab, με συντονιστή τον Ηλία Φλωράκη.

Για την υλοποίησή της ταινίας συμμετείχαν και τα 28 παιδιά του σχολείου (από Α’ έως ΣΤ’ Δημοτικού), πολλά από τα οποία δεν είχαν πάει ποτέ κινηματογράφο στη ζωή τους. Τα παιδιά των τριών πρώτων τάξεων φτιάξανε τις ζωγραφιές για το animation της ταινίας (με τη τεχνική του stop motion) ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά συμμετείχαν στα γυρίσματα μπροστά και πίσω από την κάμερα.

Η ιστορία μιλάει για ένα παιδί, τον Καλίκ, που εμφανίζεται για πρώτη φορά, σ’ ένα ελληνικό σχολείο. Δεν μιλάει σχεδόν καθόλου ελληνικά, οπότε λέει την ιστορία του, αυτοσυστήνεται, με τον τρόπο που ξέρει καλύτερα … με ένα ταινιάκι. Και η τέχνη ενώνει. (Τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε…)

Αλλά απ’ ότι φαίνεται, μπορεί ο ήρωας να έφτασε στον προορισμό του, η ταινία όμως ξεκίνησε από την Ελλάδα και ταξιδεύει εκτός συνόρων:

ñ  16η Camera Zizanio (2016)

ñ  Abasha First International Children and Youth Film festival (Georgia, September 6-9, 2017)

ñ  Festival of Cinema of Saragosse (Spain, 23rd November – 2nd December 2017)

ñ  19th Seoul International Youth Film Festival (SIYFF) (Korea  – October 29st – 2nd of November 2017)

Το δημοτικό σχολείο Ρεγκινίου, με τη δασκάλα Νικολέττα Κοκόρα και τη Σύμβουλο Χρυσαυγή Γλένη, στα πλαίσια του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων εκπόνησε το πολιτιστικό πρόγραμμα: “Οι οπτικοακουστικές περιπέτειες της Ρεγκινοχώρας”.

Το πρόγραμμα είχε την έγκριση και τη χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων “Μαθαίνουμε παρέα”.

 

Cine-Like Lab: Από την μικρή ιδέα στην μεγάλη οθόνη

Στο εργαστήριο με συντονιστή τον Ηλία Φλωράκη, τα παιδιά γνωρίζουν τον κινηματογράφο πίσω από την κάμερα. Δημιουργούν ήρωες από αντικείμενα, σκίτσα ή συμμαθητές τους, που θα τους σκηνοθετήσουν και θα δημιουργήσουν μικρές ταινίες. Μαθαίνουν βασικές τεχνικές σκηνοθεσίας, κινηματογράφησης και μοντάζ, αλλά και τρόπους να γράψουν και να υλοποιήσουν τις ιστορίες που έχουν στο μυαλό τους.

Στο εργαστήριο Cine-Like, τα παιδιά γνωρίζουν τον κινηματογράφο και το animation (stop motion), μέσα από παιχνίδια και πειραματισμούς, χωρίς πολλές θεωρίες. Τελικός σκοπός, η δημιουργία μιας συλλογικής ταινίας μικρού μήκους και η συμμετοχή της σε φεστιβάλ μαθητικών ταινιών.

 

Ταινίες των μικρών δημιουργών μπορείτε να δείτε:

 

Νέα του CineLikeLab θα μαθαίνετε στη σελίδα μας:

 

https://www.facebook.com/CineLikeLab/?pnref=story