Ο Μιχάλης Σαράντης μας μιλάει για τους ρόλους του στην “Αντιγόνη” του Αιμίλιου Χειλάκη!

Πως ένιωσες όταν σου πρότεινε ο Αιμίλιος Χειλάκης να παίξεις στην Αντιγόνη;

Ένιωσα μεγάλη χαρά, ήταν μια επιθυμία και του Αιμίλιου και της Αθηνάς και δικιά μου, εδώ και χρόνια, να συνεργαστούμε και πρόεκυψε τώρα με αυτό το υπέροχο έργο.

Μοιραζόμαστε τον ίδιο τόπο διακοπών, τα Κύθηρα, και έχουμε βρεθεί σε πιο ήρεμες συνθήκες και αυτό μας έχει φέρει πιο κοντά. Συν το γεγονός της αμοιβαίας εκτίμησης ως καλλιτέχνες.

 

Αίμονας, Ισμήνη, Αγγελιαφόρος. Πως λειτούργησες ως ηθοποιός με τρεις εναλλαγές ρόλων.

Η πρόθεση του Αιμίλιου και του Μανώλη Δούνια ήταν όλοι οι ρόλοι να παιχτούν από τρεις ηθοποιούς.

Πιο πολύ κάνουμε focus στην αφήγηση της ιστορίας. Όταν έχεις να κάνεις παραπάνω από έναν ρόλους αυτόματα το πρώτο σου μέλημα είναι η ίδια η παράσταση και η ιστορία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έπεσε τεράστια δουλειά και για τους ίδιους τους ρόλους.

Έχεις να  επιτελέσεις έναν πεντακάθαρο στόχο για να πετύχεις το σύνολο.

Αυτό που προσπαθώ να κάνω στην παράσταση, επειδή φέρω ένα μεγάλο βάρος, κάνοντας τρεις ρόλους εντελώς ετερόκλητους, είναι ότι οφείλω να περνάω ένα καθαρό σήμα στον θεατή. Προσπαθώ να αφήνω το σώμα και τη φωνή  μέσα στην ίδια την παράσταση ώστε ο ένας ρόλος να επηρεάζει και να προκύπτει μέσα από τον άλλον. Έχοντας συντονιστεί μέσα σε μια λειτουργία, καλούμαι να παίξω και τους τρεις ρόλους πολύ καθαρά. Επιτρέπω στον εαυτό μου, και στην αναπνοή μου, και μέσα από τα ίδια τα λόγια, να αφεθώ προς χάριν της ιστορίας

Πως προσέγγισε το κείμενο ο Αιμίλιος Χειλάκης;

Αλλαγές δεν έχουμε στο κείμενο πέραν από ένα ποίημα του μεταφραστή μας του Γιώργου Μπλάνα στον πρόλογο.Ο Αιμίλιος θέτει κάποια ερωτήματα μέσα στην παράσταση, έχοντας αλλάξει κάποια σημεία στίξης. Η παράσταση ρωτάει, δεν δίνει απαντήσεις.

 

Mελλοντικά σχέδια.

Το χειμώνα θα κάνω μια ταινία, σκηνοθεσίας  του Δημήτρη Μπαβέλα με τίτλο «Η αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ», με τον Μάκη Παπαδημητρίου.

Μετά ξεκινάω πρόβες στο Θέατρο Τέχνης τους «Βρικόλακες» του Ίψεν, σε σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά.

Και  περιμένω να βγει η μεγάλου μήκους ταίνια «Ο Απόστρατος» σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Μαυροειδή.

 

 

Πληροφορίες για την Παράσταση και την Περιοδεία ΕΔΩ

 

Αντιγόνη του Σοφοκλή στην Θεσσαλονίκη: Η σύγκρουση ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό,τον νόμο και το θεϊκό δίκιο.

 

Αιμίλιος Χειλάκης: Η τέχνη είναι εργαλείο της δημοκρατίας