Ο πιανίστας Άρης Γραικούσης μας μίλησε πριν την νεα του συναυλία στο Ίδ. Θεοχαράκη στις 26 Απριλίου

Με τι μουσικά ακούσματα μεγαλώσατε;

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου έχω ακούσματα κλασικής μουσικής και μάλιστα πιάνου. Mελετούσε η μητέρα μου στο σπίτι. Ξεκίνησα μαζί της μαθήματα από τα παιδικά μου χρόνια. Έχω στ’ αυτιά μου ακόμα την Fantaisie-improptu του Chopin ή την Σονάτα έργ. 14 Νο. 2 του Beethoven που αντηχούσε στο σπίτι…

Πώς γίνατε φαν της κλασικής μουσικής;

Στο σπίτι μου ακουγόταν πάντα κλασική μουσική. Η επιθυμία μου να γίνω πιανίστας ήρθε γρήγορα, μετά την πρώτη μου συναυλία σε μαθητική εκδήλωση. Δεκατριών χρόνων ήμουν όταν αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά. Από τότε άρχισα να ψάχνω ν’ ακούω να αφουγκράζομαι όλο και περισσότερα κλασικά έργα κυρίως πιανιστικά. Αργότερα γέμιζε η ύπαρξή μου με μουσική δωματίου, όπερα και συμφωνικά έργα. Η κλασική μουσική ήταν και είναι ο αέρας που αναπνέω.

 

Με ποια κριτήρια επιλέγετε τα έργα που ακούγονται στις συναυλίες σας;

Επιλέγω έργα να ταιριάζουν μεταξύ τους. Μου αρέσουν προγράμματα που αφορούν έναν συνθέτη ή μία εποχή (ρομαντική, κλασική κλπ). Δεν σας κρύβω βέβαια ότι με απασχολεί η αποδοχή των προγραμμάτων από το κοινό. Πιστεύω, πρέπει να απευθύνονται τόσο στους μυημένους αλλά κυρίως στους λιγότερο γνώστες της κλασικής μουσικής. Τα έχω καταφέρει και χαίρομαι γι αυτό. Ο κόσμος έρχεται στα ρεσιτάλ μου και ευχαριστιέται, γιατί δίνω έμφαση στην ερμηνεία των έργων.

 

Στην συγκεκριμένη συναυλία γιατί επιλέξατε Μπετόβεν;

Ο Beethoven είναι κορυφαίος .. Έκανε  τομή στην κλασική μουσική. Για μένα η μουσική χωρίζεται σε προ Μπετόβεν εποχή και μετά. Γεφύρωσε την Κλασική με τη Ρομαντική περίοδο της Δυτικής μουσικής.

Επέλεξα στο προσεχές μου ρεσιτάλ 4 έργα στις τονικότητες της Ντο μείζονας/Ελάσσονας. Το Rondo no. 1, τις 32 παραλλαγές και δύο σπουδαίες σονάτες από τις 32 που έγραψε για πιάνο, την «Παθητική» εργ. 13 και την «Βαλντστάϊν» εργ. 53.

 

Ίντερνετ και κλασική μουσική;

Ζούμε σε μία εποχή που όλα τρέχουν με ξέφρενους ρυθμούς. Η τεχνολογία προχωράει με ταχύτητα. Ο διαδικτυακός κόσμος είναι πια μέρος της καθημερινότητάς μας. Σαφώς το ίντερνετ βοηθάει στο να ψάχνει κανείς και να ακούει μουσική, να ενημερώνεται και να βλέπει τους ερμηνευτές στο Youtube. Αυτό βοηθάει πολύ τους σπουδαστές της μουσικής αλλά και τον απλό ακροατή. Μπορούμε άλλωστε να κοινοποιήσουμε ακόμα κι ένα δικό μας έργο, μία σύνθεση ή μία ερμηνεία και να την μοιραστούμε με όλο τον κόσμο.

Παρ’ όλα αυτά.. Είμαι της παλιάς σχολής. Προτιμώ ο κόσμος να πηγαίνει στις συναυλίες, να ακούει ένα δίσκο και να εκπαιδεύεται ζωντανά με την μουσική. Ιδανικό θα ήταν να μαθαίνουν ένα όργανο και να ασχολούνται περισσότερο με την μουσική που ανοίγει νέους ορίζοντες βελτιώνοντας ζωή και παιδεία.

 

Με τι μουσική διασκεδάζετε στην προσωπική σας ζωή;

Τις λίγες ώρες που μου απομένουν από την μελέτη, τα μαθήματα και τις υποχρεώσεις μου, δυστυχώς δεν μένει χρόνος για διασκέδαση. Τις περισσότερες φορές θέλω ησυχία και δεν ακούω τίποτα. Άλλες φορές πάλι επειδή ζω με την μουσική, διασκεδάζω με μία ταινία, μία θεατρική παράσταση, ή όπερα..

Γενικά ότι με κάνει και ταξιδεύω είναι διασκέδαση και με γεμίζει!

 

Πληροφορίες για την συναυλία του Άρη Γραικούση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη ΕΔΩ