Παρουσίαση βιβλίου Λίγο πριν, λίγο μετά του Χρήστου Φιλίππου στο Σπίτι της Κύπρου

 

 

Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 20:00, θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα, η παρουσίαση του βιβλίου Λίγο πριν, λίγο μετά του Χρήστου Φιλίππου.

 

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο κ. Γιώργος Μιχαηλίδης, από τις Κυπριακές Παροικιακές Οργανώσεις.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης και ο συγγραφέας.

 

Μουσικά περάσματα από τον Τάκη Κωνσταντακόπουλο, τραγούδι και τον Παντελή Λεγάκη, πιάνο.

 

«Το βιβλίο αναπτύσσεται σε τρείς ενότητες με μια σειρά διηγημάτων. Η πρώτη ενότητα πρόκειται για μια πολιτική ‘γεωγραφία’ για την Αριστερά όπως την γνώρισαν οι Έλληνες. Είναι αφηγήσεις αληθινών ιστοριών από τα Δεκεμβριανά ακόμη, τη Βάρκιζα και τη Μακρόνησο, τις ποινές θανάτου και τα βασανιστήρια, έως την πιο πρόσφατη εικόνα ενός κομμουνιστή. Στη δεύτερη ενότητα οι εικόνες ‘πέφτουν’ βροχή. Είναι μικρές αφηγήσεις οι οποίες κινούνται στο άρμα του προσωπικού χρόνου του συγγραφέα. Είναι πραγματικές ιστορίες – δεν είναι βιογραφία, είναι βιωματικές ωστόσο και δίνουν αφορμές για να ειπωθούν και πιο δύσκολα πράγματα από μια απλή εμπειρία. Η τελευταία ενότητα αφορά στην Κύπρο. Ο συγγραφέας επισκέπτεται τους τόπους του Βόρειου κατεχομένου τμήματος του νησιού. Πονά τον τόπο με έναν παράδοξο τρόπο, βαθειά μέσα του. Οι περιγραφές βαθαίνουν, είναι νωπές από αίσθημα, και πάλλονται στον ειρμό του συγγραφέα. Βάζει σημάδια τις λεπτομέρειες στην αφήγηση, βρίσκει ίχνη παντού και μας μιλά για τούτο και μόνο…»

 

Ο Χρήστος Φιλίππου γεννήθηκε το Μάιο του 1972 στο Χαλάνδρι και μεγάλωσε στο Ίλιον στην πόλη της Αθήνας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Πάτρα στο τμήμα των πολιτικών μηχανικών. Εργάστηκε τρία χρόνια ως μηχανικός και σύντομα ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη γραφή, και ως δημοσιογράφος. Το 2010 ταξίδεψε στην Κύπρο όπου έζησε στην Λευκωσία δύο χρόνια. Το 2013 επέστρεψε στην Αθήνα. Από τότε ξεκινά να στέλνει ανταποκρίσεις και να δημοσιεύει συνεντεύξεις στην κυπριακή Χαραυγή, την ιστορική εφημερίδα του ΑΚΕΛ.