Ανδρέας Πασπάτης: “Ένας κωμικός επηρεάζεται αναπόφευκτα από την εποχή του και την επικαιρότητα!”

“Τσάι Party”. Τι πρόκειται να συμβεί σ΄αυτό το πάρτυ;

Χαμός! Party με τα όλα του…εκτός από τσάι. Ναι, να το πούμε αυτό δυστυχώς η παράσταση δεν θα έχει τσάι. Κατά τα άλλα είναι μια stand up comedy παράσταση, και για την ακρίβεια  η πρώτη μου solo stand up παράσταση, όπου έχω συγκεντρώσει τα καλύτερα κείμενα και αστεία μου από όλα τα χρόνια μέχρι τώρα και θα τα παρουσιάσω εκεί! Αν δεν είναι αυτό party τότε δεν ξέρω τι είναι. Σε μια πιο σοβαρή βάση πάντως ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από όταν ζούσα στην Αγγλία για λίγο καιρό και, από όταν είχα πρωτοπάει ακόμα, με καλούσανε σε tea partys και μου φαινόταν τόσο διασκεδαστικό και παράξενο σαν event που αποφάσισα να ονομάσω και την παράσταση έτσι! Δεν θα κάνω άλλο σπόηλερ για αυτό, τα υπόλοιπα στην σκηνή!

Η εποχή μας είναι λίγο-πολύ απρόβλεπτη και σίγουρα τροφοδοτεί με υλικό τα κείμενα σας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσαρμόζετε την επικαιρότητα σε κάθε παράσταση; Και εάν ναι, πόσο δύσκολο είναι;

 

Χμ! Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Σίγουρα ένας κωμικός μπορεί να αντλήσει κωμικά στοιχεία και επηρεάζεται αναπόφευκτα από την εποχή του και την επικαιρότητα. Αυτό όμως δεν γίνεται πάντα με άμεσο τρόπο. Δηλαδή πάντα θα βρεις τα στοιχεία της εποχής μέσα σε μια παράσταση και ένα κωμικό κείμενο που παίζεται τώρα κατά την γνώμη μου, και μάλιστα χωρίς το θέμα του κειμένου να είναι η επικαιρότητα. Προσωπικά, αποφεύγω να ασχολούμαι με επικαιρότητα και κυρίως πολιτική επικαιρότητα και δεν θέλω τα κείμενά μου να έχουν την αίσθηση αυτήν της επιθεώρησης. Έτσι ασχολούμαι περισσότερο με την καθημερινότητα και πράγματα που μας συμβαίνουν εκεί.

 

Ο καλλιτέχνης του stand up αισθάνεται μοναξιά πάνω στη σκηνή;

 

Καλέ τι λες! Τόσος κόσμος έρχεται και είναι εκεί. Τι είμαστε; Τίποτα αντικοινωνικοί; Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι μιλάμε και ενοχλούμε ή προσβάλουμε τον κόσμο που ήρθε (ούτε εγώ , ούτε και οι περισσότεροι συνάδελφοι πλέον). Απλά χαιρόμαστε που έχουμε παρέα!

Έχετε δουλέψει στο Λονδίνο και στην Ελλάδα. Πόσο διαφορετικό είναι το ένα κοινό από το άλλο;

 

Δεν θα έλεγα πως είναι τόσο διαφορετικά τα πράγματα. Η βασική διαφορά είναι πως εκεί ο κόσμος είναι πολύ εξοικειωμένος με το είδος και οι περισσότεροι έχουνε μεγαλώσει βλέποντας πολύ stand up και έχοντας και πάρα πολλούς κωμικούς στην τηλεόραση. Οπότε ξέρουνε και τις φόρμες και τις τεχνικές του stand up και είναι δύσκολο να τους κερδίσεις με «εύκολα» ή αναμενόμενα αστεία. Δηλαδή εκεί σε θεματολογίες όπως το σεξ ή οι σχέσεις έχουν περάσει πριν από σένα άπειροι κωμικοί που τα έχουνε πιάσει αυτά τα θέματα οπότε το κοινό περιμένει κάτι πιο καινούριο ή διαφορετικό αν είναι να ασχοληθείς με τέτοιο θέμα.  Κατά τα άλλα ένα καλό αστείο είναι καλό και θα εκτιμηθεί από όλον τον κόσμο σε οποιαδήποτε πόλη πιστεύω.

 

Το “Τσάι Party” θα το παρουσιάσετε για τρεις Παρασκευές στις 3, 10 και 24 Νοεμβρίου στο θέατρο Άβατον. Μετά την Αθήνα που θα παρουσιαστεί;

 

Υπάρχει κανονισμένη μια μικρή περιοδεία και από μέσα Δεκέμβριου θα παίζεται στην Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αθήναιον.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση  ΕΔΩ