ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ “ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ” ΣΟΦΟΚΛΗ ΤΟΥ Θ. ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗ – ΝΙΚΗΤΑΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ-ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ (ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ)

«Ο καθαρός λόγος, η σωστή άρθρωση, οι εξαιρετικές ερμηνείες, η κινηματογραφική σύγχρονη μουσική του Σταύρου Γασπαράτου, το μαύρο του πένθους και το γκρίζο του πολέμου στα κοστούμια και τα σκηνικά της Παναγιώτας Κοκκορού, η κίνηση, το στήσιμο των ηθοποιών, οι ρυθμοί, οι ποιητικές εικόνες και τα χορικά» είναι τα στοιχεία που απογείωσαν την παράσταση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Παναγιώτα Πανταζή
Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Σκηνικό – κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού
Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Λαμπρόπουλος

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Nικήτας Τσακίρογλου, Ιωάννα Παππά, Σταύρος Ζαλμάς, Νίκος Αρβανίτης, Ελένη Ζαραφίδου, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Κώστας Φαλελάκης, Κώστας Βελέτζας, Γιώργος Παπαπαύλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Γιώργος Νούσης

ΤΟ ΕΡΓΟ

Διαδραματίζεται στη Θήβα, όπου βασίλευε η οικογένεια των Λαβδακιδών και βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης – συνέπεια εμφύλιας διαμάχης. Οι δυο γιοι του τελευταίου βασιλιά, του Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούστηκαν για τη διαδοχή. Και, ενώ ο Ετεοκλής έμεινε να κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσήκωσε στρατό από το Άργος για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά στη μάχη ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται. Δεν απομένουν πλέον στη ζωή παρά οι δυο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών.

Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέοντας, που έχει  αναλάβει τώρα την εξουσία ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα, διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του, και ορίζει ποινή θανάτου για όποιον παραβεί τη διαταγή του.

Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης και αψηφώντας τον κίνδυνο, επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώματου Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις (δίκαιου και νόμιμου, αρσενικού και θηλυκού, παλαιού και νέου, ιδιωτικού και κοινωνικού, ύπαρξης και θνητότητας, ανθρώπινου και θείου). Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, διαφαίνεται ο δρόμος που οδηγεί στην καταστροφή του.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ περιοδείας – καλοκαίρι 2016
30/6 Πετρουπολη
1,2/7. Χαλάνδρι
5/7 κηποθέατρο Παπαγου
6/7. Ηλιουπολη
7/7 Βολος
8/7 Λαμία- Λουτρά ΥΠΑΤΗΣ
9/7. Διον
10/7 Ποντοκωμη / Κοζάνη
11/7. Γιανιτσα
12/7 Λάρισα
13,14,15/7 θεσσαλονικη – θέατρο Κηπου
16/7. Πολυγυρος
17/7 Αρχαιο θέατρο ΦΙΛΙΠΠΩΝ
19/7 γιαννενα
20/7 Αρτα
21,22/7 Κέρκυρα
23/7 Αρχαιο θέατρο οινιαδων
24/7. Δελφοί
28,29/7. ΚΥΠΡΟΣ
4,5/8 Καλαμάτα
6/8 αρχαία Ηλιδα
7/8 Ζάκυνθος
8/8 πατρα
10,11/8. Ηράκλειο
12/8 Αγ. Νικόλαος

13-, 14, 15 – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ
16 – ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ, ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
17 – ΚΑΒΑΛΑ, ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
19 – ΓΙΑΝΝΕΝΑ, ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΗΜ – ΦΡΟΝΤΖΟΥ
20 – ΑΡΤΑ, ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟΥ
21 – ΚΕΡΚΥΡΑ, ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝ ΡΕΠΟ «ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ»
23 – ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΙΝΙΑΔΩΝ
24 – ΔΕΛΦΟΙ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ
29 & 30 – ΚΥΠΡΟΣ, ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΡΙΟΥ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

4 – ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟΥ
6  – ΑΜΑΛΙΑΔΑ, ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΔΑ
7 – ΖΑΚΥΝΘΟΣ, ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
8 – ΠΑΤΡΑ, ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

11 – ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΒΕΑΚΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ