Ο Σταύρος Ράγιας μιλά στο ART and Press, μεταξύ του Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών & του Φεστιβάλ Αθηνών!

Τι σκέφτηκες, πως ένιωσες, όταν σου πρότεινε ο Κ. Μακριδάκης να παίξεις στην Ευρυδίκη;
Η Ευρυδίκη του Ανούιγ είναι ένα σπουδαίο κείμενο. Ξεκινάω από αυτό, μιας και πιστεύω πως το θέατρο είναι πρώτα από όλα λόγος. Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται ο συγγραφέας την έννοια του έρωτα και του θανάτου, παραμένει βαθιά ανατρεπτικός, επίμονα επίκαιρος, και σκληρά γοητευτικός. Έτσι λοιπόν, η ιδέα και μόνο να συμμετάσχω σε αυτή την παράσταση με γοήτευσε πολύ.

Μίλησε μας για το ρόλο σου;
Στην παράσταση υποδύομαι τον καμαριέρη-σερβιτόρο. Ένας ρόλος με διττή έννοια· άλλοτε βοηθάει στην υπέρβαση και άλλοτε επαναφέρει την πραγματικότητα.
Ο Ανούιγ έχει ένα μοναδικό τρόπο να μιλά με απλότητα για πολύ ουσιώδη πράγματα. Χωρίς φλυαρία, χωρίς περιττούς διαλόγους. 
Η δική μου προσπάθεια είναι να χτίσω το ρόλο ακολουθώντας πιστά το τρίπτυχο του Ανούιγ: με υπαινικτικότητα, εσωτερικότητα και συμβολισμό.

 

Αυτή η «καινούργια» Ευρυδίκη του Κ. Μακριδάκη σε τι διαφέρει από τις προηγούμενες; Πόσο διαφορετικός είναι ο τρόπος που προσεγγίζει το κείμενο;
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, μιας και δεν είχα την ευκαιρία να ξαναδώ το έργο στο θέατρο. Σίγουρα πάντως ο Κ. Μακριδάκης ακολουθεί με πίστη την πρόθεση του συγγραφέα, τολμώντας να στήσει μια παράσταση που ακουμπά πολύ στο σήμερα.

 

Έχει σχέση το κείμενο του Ανούιγ με το σήμερα;
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ανούιγ εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία. Στην  Ευρυδίκη -ένα από τα οκτώ μαύρα του θεατρικά έργα- εμπνέεται από τον ομώνυμο μύθο για να στήσει μια σύγχρονη τραγωδία για τον Έρωτα και το θάνατο. Αυτό και μόνο καθιστά το έργο παντοτινά επίκαιρο.

Τι θα ήθελες να πάρουν μαζί τους οι θεατές φεύγοντας από την παράσταση;
Το λόγο του συγγραφέα. Τα ερωτήματα που θέτει με τόσο νεωτερικό τρόπο, με τόση ένταση αλλά και με τέτοια πυκνότητα.
Και αυτό ακριβώς είναι που θεωρώ πως πέτυχε ο σκηνοθέτης: το ότι καταφέρνει να μεταφέρει στο κοινό, καθαρό και ατόφιο το λόγο του Ανούιγ.

 

Τι πιστεύεις για την Ελλάδα σήμερα εν έτει 2018;
Βιώνουμε μια πολύ δύσκολη εποχή. Σε όλα τα επίπεδα δυστυχώς. Επιλέγοντας να είμαι ηθοποιός στις αντίξοες συνθήκες του σήμερα, νιώθω ακόμα τυχερός, που η επιλογή μου αυτή, εξακολουθεί να με δικαιώνει και να μου προσφέρει πολύτιμα πράγματα.

Συμμετέχεις και στο Φεστιβάλ Αθηνών;
Συμμετέχω στην παράσταση που έστησε με πολύ ευφάνταστο τρόπο ο Θοδωρής Γκόνης, τον “Εθνικό Κήπο” για το Φεστιβάλ Αθηνών. Η παράσταση μας προσκαλεί σε μια ξενάγηση στον ομορφότερο κήπο της πόλης μας, έναν “περίπατο μαθητείας και αλητείας”. 

 

 

Πληροφόρες για τις παραστάσεις που παίζει ο Σταύρος Ράγιας στα παρακάτω links:

 

Για την παράσταση Ευρυδίκη, του Ζαν Ανούιγ – Θέατρο Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ΕΔΩ

Για την παράσταση Εθνικός Κήπος σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη στο Φεστιβάλ Αθηνών ΕΔΩ