Στράτος Λύκος: “Το θέατρο είναι και πρέπει να είναι ένας τρόπος διαφυγής από την καθημερινότητα του καθενός”.

Παρόλο που φοιτάς στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαικών σπουδών τα παρατάς όλα και κάνεις σπουδές στην υποκριτική στη δραματική σχολή Μέλισσα. Ποιοί λόγοι συνέβαλαν σε αυτό; Είχες από μικρός το μικρόβιο της υποκριτικής μέσα σου;

Η αλήθεια είναι ότι τα δυο πρώτα χρόνια έκανα μια απόπειρα να τα συνδυάσω και να τα κάνω παράλληλα, αλλά δυστυχώς δεν έβγαινε. Ήταν όντως κάτι που ήθελα πολυ να κάνω αλλα το αποφάσισα σχετικά πιο μεγάλος. Αν δεν κάνω λάθος ήμουνα 17 όταν είδα μια συγκεκριμένη παράσταση και είπα αυτό θέλω να κάνω. 

 

Εισαι ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης.Βάλτα σε μια σειρά και πες μας γιατί;

Βασικά είμαι ηθοποιός. Τα υπόλοιπα έρχονται δεύτερα. Έχω γράψει ένα θεατρικό έργο αλλά δεν νομίζω ότι αυτό με κατατάσσει στους θεατρικούς συγγραφείς. Τώρα για το “σκηνοθέτης” είναι κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ και θα ήθελα να συνεχίσω να το κάνω γιατί είναι ένας τρόπος να δείχνω την προσωπική μου μάτια για τα πράγματα. Αλλά παρόλα αυτά θεωρώ ότι αυτό που είμαι και δηλώνω είναι ηθοποιός.

 

Φέτος σε βλέπουμε στο “Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου” σε κείμενο της Δήμητρας Παπαδοπούλου και σκηνοθεσία του Φωκά Ευαγγελινού. Μίλησε μας για την παράσταση.

 Πρόκειται για μια πολύ όμορφη δουλειά. Μια κωμωδία θρίλερ της Δήμητρας με την οποία έχω την τιμή να συνεργάζομαι για δεύτερη φορά μετά το “Μάνα θα πάω στο Χόλυγουντ”.  Είμαι πολύ χαρούμενος γι αυτή την δουλειά γιατί έχει γίνει με πολύ αγάπη, ο κόσμος περνάει δυο πολύ ευχάριστες ώρες, γελάει πολύ και αυτό είναι πολύ σημαντικό σήμερα. 

 

Ο ρόλος που υποδύεσαι γίνεται ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό. Πες μας δυο λόγια για το χαρακτήρα που υποδύεσαι. Ποιά τα σχόλια που ακούς από τον κόσμο;

Εγώ υποδύομαι τον Μικ, έναν μισό τρελό, αλλά και ταυτόχρονα πολύ συνειδητοποιημένο τύπο που μόλις γύρισε από Βραζιλία όπου έκανε τη ζωή που πάντα ονειρευόταν. Μόνο που αυτό που συναντάει όταν πάει να επισκεφτεί την κολλητή του δεν είναι αυτό που φανταζόταν. Δεν μπορώ δυστυχώς να πω παραπάνω γιατί θα αρχίσω να μάθω spoiler. Νομίζω ότι πιο πολύ με συμπαθούν οι πιο νέοι άνθρωποι. Είναι πολύ ιδιαίτερος τύπος ο Μικ.

 

Επίσης φέτος σκηνοθετείς το «Ποιός ανακάλυψε την Αμερική»  της Χρύσας Σπηλιώτη στο θέατρο Άβατον. Πως είναι να συνδυάζεις της δυο αυτές δουλειές. Δηλαδή δυο μέρες την εβδομάδα σκηνοθέτης και τις υπόλοιπες ηθοποιός.

Το “ποιος ανακάλυψε την Αμερική” είναι μια δουλειά που την έχω αγαπήσει πάρα πολύ, και όταν πάω στο θέατρο τα Δευτερό-τριτα μόνο σαν σκηνοθέτης δεν πάω. Πάω γιατί πραγματικά ξεχνιέμαι και περνάω ωραία. Πάω για την παρέα να στο πω έτσι. Έχω τυφλή εμπιστοσύνη στα κορίτσια την Εβίτα  Συρίγου και την Μαρίνα  Σαμάρκου οπότε μου το κάνουν πολύ πιο εύκολο.

 

Σε ενδιαφέρει η κριτική; Τι θα απαντούσες σε μια αρνητική κριτική και αν αυτή σε επηρεάζει.

 Εννοείται πως με ενδιαφέρει. Κι οποίος ισχυριστεί το αντιθέτω νομίζω ότι θα πει ψέματα. Πέραν της οποίας χαράς ή ικανοποίησης που σου δίνει μια θετική κριτική νομίζω πιο εποικοδομητική είναι μια αρνητική κριτική. Με επηρεάζει σε φυσιολογικό βαθμό. Την ακούω την επεξεργάζομαι και την αξιολογώ.

 

Ποιός πιστεύεις ότι είναι ο ρόλος του θεάτρου εν έτη 2018.

 Νομίζω ότι το θέατρο είναι και πρέπει να είναι ένας τρόπος διαφυγής από την καθημερινότητα του καθενός. Δεν θα ήθελα να πω κάτι βαρύγδουπο γιατί δεν το πιστεύω κιόλας. Για μένα είναι η “ντουλάπα” μου που μπαίνω δυο ώρες αφήνοντας οτιδήποτε άλλο απέξω και μετά ξαναβγαίνω και συνεχίζω.

 

Εν μέσω κρίσης ο κόσμος πιστεύεις ότι έχει ανάγκη από τέχνη και καταφεύγει στο θέατρο ή λόγω οικονομικών δυσχερειών το θέατρο θεωρείται είδος πολυτελείας;

 Πλέον υπάρχουν παρά πολλές επιλογές παραστάσεων για όλα τα πορτοφόλια από δεν το θεωρώ απαραίτητα είδος πολυτελείας. Επίσης δεν πιστεύω ότι όσο πιο ακριβό το εισιτήριο τόσο καλή είναι η παράσταση, δεν είναι συνυφασμένα αυτά τα δυο. Όποτε αν κάποιος ψάξει, ναι μπορεί να βρει καταφύγιο στο θέατρο, να το αντέχει οικονομικά, και να περάσει και πολύ όμορφα.

 

 

Μελλοντικά επαγγελματικά βήματα;

Δεν μου άρεσει να προτρέχω η αλήθεια είναι. Όποτε προτιμώ να ολοκληρώνω αυτά με τα οποία ασχολούμαι τώρα και μετά να οργανώνω τα καινούργια!

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση “Δεν μπορώ να μείνω μόνη” στο θέατρο Γκλόρια ΕΔΩ

 

Πληροφορίες για την παράσταση “Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;” και για προσκλήσεις στο θέατρο Άβατον που σκηνοθετεί ο Στράτος Λύκος ΕΔΩ

 

Επιμέλεια συνέντευξης Βαλεντίνος Τσίλογλου.