Τζίνα Φωτεινοπούλου: “Η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά και νουθετεί”!

Επιμέελια συνέντευξης Λία Τσεκούρα

Πώς θα ερμηνεύατε τον τίτλο της παράστασης  Φως στο Ανάμεσο;

Φως στο «ανάμεσο» για το «φως» που έφερε η καλλιτεχνική δημιουργία ανάμεσα στους δύο παγκόσμιους πολέμους,  τον πρώτο και το δεύτερο. Όταν τελείωσε ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος το Νοέμβριο του 1918 (φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε), οι άνθρωποι δεν γνώριζαν τι θα επακολουθούσε. Δε γνώριζαν πως θα ζούσαν στο μεσοπόλεμο. Τώρα, κοιτάζοντας πίσω και γνωρίζοντας την ιστορία, μπορούμε να μιλήσουμε για τη φωτεινή αυτή περίοδο στο «ανάμεσο».

 

Υπάρχει κάτι νέο που θεωρείτε ότι προβάλλετε μέσα από την παράσταση αυτή;

Στη συγκεκριμένη παράσταση  η πρόθεση δεν είναι να προβάλουμε κάτι νέο από την άποψη του μουσικού ή ποιητικού λόγου που δομεί την παράσταση, αλλά να χρησιμοποιήσουμε το λαμπρό  καλλιτεχνικό έργο μιας συγκεκριμένης περιόδου που οριοθετείται ανάμεσα σε δυο «σκοτεινές πραγματικότητες». Το «νέο» είναι η «σύλληψη της ιδέας» και ο τρόπος που συνδέουμε τα highlights μιας παγκόσμιας καλλιτεχνικής δημιουργίας από το 1920 εως το 1940  μέσα σε δύο ώρες , ώστε ο θεατής να συνδυάζει το «τερπνόν μετά του ωφελίμου». Στη συγκεκριμένη παράσταση δεν κοιτάζουμε το παρελθόν νοσταλγικά, αλλά διδασκόμαστε μέσα από αυτό καθώς αντιλαμβανόμαστε τη δύναμη του ανθρώπου που παλεύει να επικρατήσει της όποιας «μαύρης» ιστορικά στιγμής μέσω της δημιουργίας και τελικά το καταφέρνει.

 

Τι σας γοήτευσε για να συμμετέχετε στην παράσταση Φως στο Ανάμεσο;

Το πλούσιο υλικό -τόσο πλούσιο που δεν είχαμε τι να πρωτοδιαλέξουμε- που αν και μακρινό , ωστόσο τόσο οικείο, τόσο δυνατό, οι υπέροχες μελωδίες, η ποίηση και κυρίως τα μηνύματα που εισπράξαμε μελετώντας το καλλιτεχνικό έργο αυτής της περιόδου. Η τέχνη λειτούργησε λυτρωτικά για την πονεμένη από τον πόλεμο ανθρωπότητα κι εμείς «καμαρώνουμε», «τιμούμε», «μοιραζόμαστε» όλο αυτό το «φως» που πρόβαλε μέσα στο «σκοτάδι» πριν από 100 χρόνια. Η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά και νουθετεί.

Ποια στοιχεία σας ενώνουν και ποια σας χωρίζουν με τον κ. Πετράκη;

 

Συνήθως όταν συνεργάζομαι βρίσκω μόνο ενωτικά στοιχεία, αλλιώς δε θα μπορούσα να προχωρήσω σε συνεργασία. Η «ισχύς εν τη ενώσει»!!! Κοινό πάθος για τη μουσική της συγκεκριμένης  περιόδου, θαυμασμός προς τους καλλιτέχνες που ανέτειλαν και μεγαλούργησαν αργότερα, κοινή αντίληψη για την αισθητική της εποχής, βαθιά εκτίμηση ο ένας προς τον άλλο.

 

Μέσα από την παράσταση, αντιλαμβάνομαι ότι μας παρουσιάζετε τη μουσική όπως είναι, μία και μοναδική. Με ποιον τρόπο το επικοινωνείτε;

 

Βασικός άξονας και κοινός παρονομαστής των τραγουδιών ο έρωτας, η ερωτική ιστορία ενός άνδρα και μιας γυναίκας.  Μέσω των τραγουδιών ο έρωτας εξομολογείται, βιώνεται,  το πάθος φλογίζει κορμιά και ψυχές, οι χαρακτήρες γίνονται άλλοτε φωτεινοί και άλλοτε σκοτεινοί, οδηγούνται σε εντάσεις, σε χωρισμούς και επανασυνδέσεις. Η ζωή γράφει. Υπάρχει και ο έρωτας ο αιώνιος που πλήττεται από τον ερχομό του πολέμου. Άλλοτε παραμένει ανεκπλήρωτος και άλλοτε βγαίνει αλώβητος και νικητής παρά τη ζοφερή πραγματικότητα.  Εκούσιοι και ακούσιοι χωρισμοί. Ο έρωτας μόνο εκούσιος. Οι ιστορίες των ερώτων πάντοτε καθηλωτικές  και απρόβλεπτες.

 

 

Τι συναισθήματα και τις βιώματα σας κληροδότησε η προετοιμασία αυτού του δρώμενου;

Μας έκανε πιο πλούσιους καλλιτεχνικά αλλά και ιστορικά. Μας έκανε να θαυμάσουμε, να υποκλιθούμε στο μεγαλείο της ζωής που επικράτησε των σκιών. Μας κάνει χαρούμενους που μας δίνεται η ευκαιρία να το παρουσιάσουμε, να το μοιραστούμε με υπέροχους συνεργάτες σ’ έναν χώρο που «αισθητικά» μας ταιριάζει πολύ.

 

Ποια είναι τα βιώματα που σας ενώνουν με αυτά τα τραγούδια και την εποχή που αυτά σηματοδοτούν;

Κάποια από αυτά με συνδέουν με φοιτητικές και προσωπικές μου στιγμές, έγιναν έτσι μοιραία οι μουσικές που «έντυσαν» τη μνήμη μου.

 

Τα βιώματα δημιουργούν τα τραγούδια, ή τα τραγούδια δημιουργούν τα βιώματα;

Κατά την άποψή μου, η τέχνη μιμείται τη ζωή και όχι η ζωή την τέχνη.  «…μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας…» που είπε και ο Αριστοτέλης.

 

Πώς θα θέλατε να φύγει ο θεατής από την παράσταση;

 

«Πλούσιος», χωρίς περισσότερα χρήματα στην τσέπη του, αλλά με περισσότερο «φως», από εκείνο που ήξεραν να χαρίζουν οι καλλιτέχνες «δημιουργώντας» και που με την αγάπη μας θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε και εμείς.

Πληροφορίες για την μουσική παράσταση ΕΔΩ

Instagram Τζίνας Φωτεινοπούλου: https://www.instagram.com/gina.fotinopoulou/