“Φτάσε όπου δεν μπορείς”: Η παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης ξεκινά το ταξίδι της στο εξωτερικό από την Κωνσταντινούπολη

Το 2017 ανακηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού «έτος Καζαντζάκη», καθώς συμπληρώνονται 60 χρόνια από το θάνατό του. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης τιμά το σημαντικό και διαχρονικό λογοτέχνη με τη νέα του παραγωγή «Φτάσε όπου δεν μπορείς». Μια παράσταση που επιδιώκει να φέρει σε επαφή θεατές και μαθητές με το έργο του λογοτέχνη για «να αγαπήσουν και να επανεκτιμήσουν τον άνθρωπο» Νίκο Καζαντζάκη.

Η παράσταση μετά την πετυχημένη παρουσίασή της στο κοινό της πόλης Κοζάνης, «πάει σχολείο» και συγκεκριμένα σε 45 σχολεία της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, συνεχίζοντας τη μεγάλη και σημαντική πορεία της και σε Δήμους εκτός της Δυτικής Μακεδονίας, όπως η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και η Καβάλα. Στόχος, για τον οποίο ήδη γίνονται οι ανάλογες επαφές και διεργασίες, είναι η παρουσίασή της και στα ελληνόφωνα σχολεία του εξωτερικού, προκειμένου οι νέοι να  γνωρίσουν τον αγώνα του Νίκου Καζαντζάκη, τις καθημερινές και εσωτερικές του αγωνίες, μέσα από τα κείμενα του και τα πρόσωπα γύρω από αυτόν.

Σημαντικότερος σταθμός αυτή τη στιγμή το Ζωγράφειο Γυμνάσιο – Λύκειο στην Κωνσταντινούπολη, η ιστορία του οποίου ανάγεται στο 19ο αιώνα με μεγάλη συμβολή στην εκπαίδευση από το έτος ίδρυσης του, το 1861. Το Ζωγράφειο έχει ως σχολείο σπουδαία θεατρική παράδοση, ανεβάζοντας αξιόλογες παραστάσεις στην Τουρκία και το εξωτερικό. Η παρουσίαση της παράστασης «Φτάσε όπου δεν μπορείς» την Τετάρτη στις 15 Νοεμβρίου 2017 είναι ιδιαίτερα τιμητική για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και τους συντελεστές της παράστασης και εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 125 χρόνια από την ίδρυση του Ζωγραφείου και της προσφοράς του στην παιδεία και τον πολιτισμό.

Οι παραστάσεις του «Φτάσε όπου δεν μπορείς» θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του «έτους Καζαντζάκη». Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης με αυτή την παράσταση ανταποκρίνεται σε έναν από τους βασικούς στόχους του θεσμού των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που είναι η ανάδειξη του παιδευτικού και κοινωνικού ρόλου του θεάτρου και η προσπάθεια καλλιτεχνικής εκπαίδευσης των πολιτών της περιφέρειας μέσω του σχεδιασμού εκπαιδευτικών δράσεων.

«Η παράσταση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των Εκδόσεων Καζαντζάκη © Νίκη Σταύρου».

Συνέντευξη με τη σκηνοθέτρια της παράστασης Χριστίνα Χατζηβασιλείου.

Χριστίνα Χατζηβασιλείου: Σε αυτή την παράσταση “έχτισα” με χώμα

Πληροφορίες: 24610 24062

Σύλληψη-Δραματουργία-Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου

Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Αντωνίου

Παίζουν: Σοφία Αντωνίου Ηλίας Παπαδόπουλος Θανάσης Ρέστας

Φωτογραφίες: Σάκης Αναστασόπουλος