Please enable JS

Η Σοφία Παπουτσόγλου μιλάει για τον “Ουρανό Κατακόκκινο”

Ο Ουρανός Κατακόκκινος ο συγκλονιστικός μονόλογος της Λούλας Αναγνωστάκη που παρουσιάζεται στο θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Σοφίας Παπουτσόγλου ολοκληρώνει τις παραστάσεις του αυτή την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019 στις 21:15

 

Μία γυναίκα, που έμαθε να μην υποτάσσεται σε τίποτα και σε κανέναν, βρίσκεται εγκλωβισμένη στους ρόλους και τις κοινωνικές επιταγές μίας ανδροκρατούμενης κοινωνίας. Θα καταφέρει να κάνει τη δική της επανάσταση; Και ποια θα είναι τα αποτελέσματά της;

 

Είκοσι χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα στο Εθνικό Θέατρο (1998) σε σκηνοθεσία Βίκτωρος Αρδίττη, «O Ουρανός κατακόκκινος» επανέρχεται στο προσκήνιο υπό τη σκηνοθετική ματιά της Σοφίας Παπουτσόγλου, που υποδύεται τη Σοφία Αποστόλου, μία γυναίκα αποφασισμένη να συνεχίσει τη δική της επανάσταση, άνευ ορίων και άνευ όρων.

 

Η παράσταση υπό αυτή τη μορφή, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 2ο Φεστιβάλ Θεατρικού μονολόγου τον Οκτώβριο 2018, στον Πολυχώρο ΕύΠολις Θέατρο στο Ν. Κόσμο, λαμβάνοντας τον 3ο έπαινο.  Ακολούθησαν τέσσερις ακόμα  παραστάσεις στο ίδιο θέατρο και μια παρουσίαση τον Απρίλιο του 2019 στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Γυναικείων Φυλακών ΙΙ Κορυδαλλού.

 

Πρωταγωνιστής πάντοτε ο Άλλος, αυτός που βρίσκεται και δεν βρίσκεται ανάμεσα μας. Πρόσωπα που ακροβατούν ευάλωτα ανάμεσα στην απουσία και στην παρουσία. Οι ηττημένοι του εμφυλίου, οι κυνηγημένοι και οι απόκληροι του μετεμφυλιακού κράτους, οι παράνομοι, οι νέοι που ονειρεύονται να βρεθούν μακριά μα πάντοτε μένουν σε ένα παρόν εγκλωβισμένο.

Με αφορμή την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου των παραστάσεων του έργου, η ηθοποιός Σοφία Παπουτσόγλου μιλά στο artandpress για το δικό της κατακόκκινο ουρανό.

 

Η Σοφία Αποστόλου είναι Ιδεολογία.  Η επανάσταση που όλοι θα ήθελαν να κάνουν.

Επανάσταση σημαίνει να είσαι σωστός σε έναν λάθος κόσμο.

Το έργο της Αναγνωστάκη για εμένα σημαίνει δρόμος προς την Ελευθερία.

Ο δικός μου ουρανός έχει χρώμα… ηλιοβασιλέματος.

Εκεί, ακριβώς τον βλέπεις στην κορύφωση της δόξας του.

Το θέατρο για εμένα σημαίνει Δημιουργία.

Μόνο, τότε νιώθω ολοκληρωμένη.

Τα επόμενα σχέδια μου εύχομαι να με βρίσκουν πάντα και ταπεινά, μέσα σε ένα Θέατρο.

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση “Ο Ουρανός Κατακόκκινος” στο θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ