“13” στο Βασιλικό Θέατρο: Είναι θηριώδες το ψυχικό όφελος του εθελοντισμού για τη θεατρική ομάδα “Κύκλος Ζωής” (1&2 Ιουνίου)

Ένα θεατρικό παιχνίδι, σε έναν παιδικό σταθμό, το 2012, ενώνει τους γονείς, που αρχίζουν να ακολουθούν το μονοπάτι της προσωπικής ανάπτυξης. Κάτι, που μετουσιώνεται σε δημιουργία και προσφορά. Ακούγεται ίσως κλισέ, να πούμε, πως την ιστορία την γράφουν οι παρέες, ή πως μια σπίθα αρκεί για να ανάψει μια φλόγα κι αυτή να γίνει μια δυνατή φωτιά που ζεσταίνει και φωτίζει, στην συγκεκριμένη περίπτωση, τις καρδιές των ανθρώπων της Θεατρικής Ομάδας «Κύκλος Ζωής», την ιστορία της οποίας θα μάθετε στη συνέχεια. Άνθρωποι που αποτελούν, επίσης μέλη του κοινωνικού συλλόγου «Δέντρο Ζωής» και παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση “13” στο Βασιλικό Θέατρο την Παρασκευή 1 (στις 21:00) και το Σάββατο 2 Ιουνίου (στις 18:00 και 21.00), μετά το επιτυχημένο ξεκίνημα και τις sold out παραστάσεις το 2015 στο Βασιλικό Θέατρο, στο Μέγαρο Μουσικής Μ2 και στο θέατρο  ΚΑΠΠΑ 2000.

Μια οικογενειακή παράσταση, η οποία μιλά για ένα παιδί που αντί για όνομα του έδωσαν τον γρουσούζικο αριθμό 13, αυτοί που δεν τον θεώρησαν άξιο και τέλειο σύμφωνα με τα δικά τους δεδομένα κι έτσι το απομόνωσαν, το κράτησαν στην αφάνεια, το σκοτάδι με όπλο την κακοποίηση και την υποτίμηση. Το λάθος να σχηματίζουμε την εικόνα για τον εαυτό μας και τις δυνατότητές μας μέσα από τα κοινωνικά στερεότυπα κάθε είδους και η δύναμη που δίνει η αγάπη ενάντια στον φόβο. Η απόφαση να πιστέψουμε στον εαυτό μας, να ανοίξουμε τα φτερά μας και να κάνουμε πίσω το εγώ μας, δίνοντας προτεραιότητα στο εμείς, στη χαρά του να μοιράζεσαι, να προσφέρεις και χωρίς αλαζονεία και απωθημένα, να εκτιμάς και να ανταποδίδεις το καλό.

Όπως συμβαίνει σε κάθε παραγωγή τους, εδώ και έξι χρόνια από την ίδρυσή τους, τα έσοδα και των τριών παραστάσεων θα διατεθούν στην οικονομική ενίσχυση φορέων και δομών που αφορούν σε ευπαθείς ομάδες και κυρίως στο παιδί*. Αυτή τη φορά: στον Σύλλογο Γονέων Παιδιών µε Nεοπλασµατικές Aσθένειες Βορείου Ελλάδος «Λάµψη», στο «Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο», και στη «Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης». 

Τι έκανε όμως, 31 ερασιτέχνες… ηθοποιοί, σκηνογράφοι, φωτιστές, ενδυματολόγοι, επιμελητές μουσικής, χορογράφοι και άλλων καλλιτεχνικών ιδιοτήτων να ενωθούν και να βρουν τον δικό τους ρόλο, εντός και εκτός σκηνής, με στόχο με την εθελοντική τους συμμετοχή, να πορευτούν σε έναν δρόμο προσφοράς, προσκαλώντας όλους εμάς να γίνουμε συνοδοιπόροι, συνεισφέροντας μέσα από την παρακολούθηση των παραστάσεών τους;

Όλα ξεκίνησαν το 2012, όταν γονείς συναντιούνται και συμμετέχουν σε θεατρικά παιχνίδια στον χώρο του πρότυπου παιδικού σταθμού «Σχολείο της Φύσης», στον Τρίλοφο. «Ένας χώρος, που η φιλοσοφία του είναι να επενδύσει όχι μόνο στην εκπαίδευση των παιδιών, αλλά και των γονέων τους», όπως εξηγεί στην κουβέντα μας ο Βησσαρίων Σάκκος, στον οποίο (γραφίστας στο επάγγελμα) οφείλεται η σύλληψη και η σκηνοθεσία της παράστασης, η συγγραφή στη Ρούλα Φυσεκίδου και έχει επεξεργαστεί δραματουργικά η Κατερίνα Σταυρίδου. «Τότε λοιπόν, πίστευα πως όλα στη ζωή μου ήταν τακτοποιημένα. Δουλειά, σπίτι οικογένεια κλπ. Τα είχα βάλει όλα σε κουτάκια κι ένιωθα ικανοποιημένος και ασφαλής. Όμως, μέσα από τη διαδικασία αυτών των παιχνιδιών και την πληροφορία  που έσκασε μέσα μου σαν βόμβα για όλους τους τομείς της ζωής, κατάλαβα, πως αυτά τα κουτάκια έπρεπε να σπάσουν.

Ήταν μια εμπειρία που με τάραξε θετικά και συνειδητοποίησα, πως μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργικής διαδικασίας, μου δόθηκε η ευκαιρία να βιώσω αυτό που πλέον είναι η προσωπική μου φιλοσοφία. Να τα ζω όλα στο φουλ, όχι στο μέτριο βαθμό τους, βγαίνοντας από τη safe zone, βιώνοντας τη λύπη και τη χαρά, με έναν έντονο ακραίο συναισθηματισμό, αποδεχόμενος ότι όλα είναι στοιχεία- καταστάσεις που αποτελούν μέρος της ζωής, χωρίς να τα θάβω. Συμφιλιώθηκα μαζί τους μπήκα σε μια εσωτερική επικοινωνία. Η Βέτα Γεωργιάδου μου είπε: «Έχεις οπτική σκηνοθέτη. Κάνε μια ομάδα προχώρησέ το» και στην αρχή δεν μπορώ να πω ότι πίστευα, πως μπορούσε αυτό να γίνει και φυσικά καταλυτική ήταν στην πορεία και η συνάντησή μου με την Κατερίνα Χλωροκώστα.

Η ίδρυση της θεατρικής μας ομάδας «Κύκλος Ζωής», με την αυθόρμητη συμμετοχή των γονιών που είχαμε γνωριστεί ουσιαστικά μέσω των παιδιών μας, είχε ως αποτέλεσμα την πρώτη μας παράσταση μέσα σε 4 μόλις μήνες. Σχεδόν τρία χρόνια μετά, η ίδρυση του κοινωνικού μας συλλόγου «Δέντρο Ζωής» που είναι κι ο διοργανωτής των παραγωγών και δράσεών μας, μας έδωσε και νομικό πρόσωπο. Το έργο μας δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των χορηγών μας, την παραχώρηση του χώρου του Πολιτιστικού Χώρου Ορφέας, από τον Δήμο Θέρμης για τις πρόβες μας και τη συμμετοχή του κόσμου που γεμίζει κάθε φορά τις αίθουσες, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση χρηματικών που διατίθενται στους φορείς που κάθε φορά ανακοινώνουμε. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι, πως πάντα προσπαθούμε να έχουμε εξασφαλίσει μέσω χορηγών την κάλυψη των εξόδων της κάθε παραγωγής, έτσι ώστε όλα τα έσοδα από τις παραστάσεις να δίνονται στους φορείς. Αυτό σημαίνει, πως οι ίδιοι προσπαθούμε να βρούμε τους χορηγούς. Βγαίνουμε έξω προκειμένου να τους προσελκύσουμε, αλλά και να πουλήσουμε εισιτήρια για κάθε παράσταση.

Έχοντας παράλληλα – όπως είναι φυσικό- όλοι τις επαγγελματικές, οικογενειακές και προσωπικές μας υποχρεώσεις, διαθέτουμε χρόνο σε πολύωρες πρόβες, συναντήσεις κλπ και προσωπική εργασία και κόπο, σε εργασίες που αφορούν σε κατασκευή σκηνικών, ενδυμάτων, αφίσας κλπ, ανάλογα με τις δεξιότητες και τις γνώσεις του καθένα. Π.χ. εγώ ως γραφίστας αναλαμβάνω το αντίστοιχο κομμάτι. Όλα θέλουμε να αντανακλούν μια υψηλή αισθητική και όπως κάθε ομάδα, αποτελούμε μια μικρογραφία της κοινωνίας με τα καλά και τα κακά της, με στιγμές διαφωνίας και σύγκρουσης, αλλά και απίστευτης σύμπνοιας και δοτικότητας. Αυτή η ένωση, σε προσωπικό επίπεδο, είναι η καλύτερη απόφαση της ζωής μου. Άσχετα με το από ποια αφετηρία ξεκίνησε καθένας μας και ποια η αφορμή της εμπλοκής του σε αυτό – ψώνιο, προσωπική αναζήτηση, εκτόνωση, απόδραση από την καθημερινότητα, ψυχοθεραπευτική δίοδο, καλλιτεχνικές ανησυχίες- παρατηρείται μια ομαδική μετάβαση που οδηγεί στην ενεργοποίηση, στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση όλων, προς έναν ανώτερο σκοπό που μας γεμίζει πληρότητα.

Είναι θηριώδες το ψυχικό όφελος, το μεγαλείο της συνειδητοποίησης του μεγέθους της προσφοράς του εθελοντισμού, έχοντας πείσει με τον τρόπο μας, τόσους ανθρώπους να έρθουν να μας δουν κι αυτό να είναι το μέσο οικονομικής στήριξης και βοήθειας σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Δεν είναι το χειροκρότημα, τα μπράβο, τα καλά λόγια των φίλων και γνωστών που θα είναι εκεί, αυτά που μένουν. Αλλά η σκέψη, πως κάποιοι άνθρωποι εκτίμησαν την προσπάθεια και το νόημά της κι αυτό είχε αποτέλεσμα για κάποιους λιγότερο ευνοημένους.

Κι αν παραγωγές μας, όπως το «13» είναι από τις πιο πολυδάπανες και θα δείτε έντονο το συναίσθημα στη σκηνή, παραστάσεις χαμηλού προϋπολογισμού, όπως το «ΒΙΑ.ΖΩ» που παρουσιάσαμε το φθινόπωρο που πέρασε και αποτέλεσε μέρος της ημερίδας μας με θέμα την κακοποίηση των γυναικών (Κέντρο Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών «Καταφύγιο Γυναίκας»), υπήρξαν ανυπολόγιστη κατάθεση ψυχής και είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην πορεία μας. Η ομάδα έχει ωριμάσει και εντάσσονται σε αυτή νέα μέλη. Πχ στο «13» αυτή τη φορά δεν παίζουμε με την ίδια σύνθεση, αφού οι μισοί περίπου είναι νεοι συντελεστές. Ιδέες υπάρχουν σαφώς για νέα έργα, αλλά ποτέ δεν τρέχουμε ούτε προτρέχουμε. Θα σκεφτούμε στην πορεία πότε, πως και γιατί θα παρουσιάσουμε νέα μας δουλειά, χωρίς να λειτουργούμε παρασυρόμενοι από τον ενθουσιασμό. Αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι ο κόσμος να αγκαλιάσει την προσπάθειά μας Παρασκευή και Σάββατο (1 & 2 Ιουνίου), στο Βασιλικό Θέατρο».

@Μαρία Μαυρίδου

13 | Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης

Παρασκευή 1 Ιουνίου
Βραδινή:  9 μ.μ.

 Σάββατο 2 Ιουνίου
Απογευματινή: 6 μ.μ.
Βραδινή:  9 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων:  Πλατεία 10€  Εξώστης 8€

Σημεία Προπώλησης: Βασιλικό Θέατρο

 Περισσότερες πληροφορίες στο facebook:
www.facebook.com/CircleOfLifeTeam/
www.facebook.com/dentrozoisorg/

*Συνεργαστήκαν με: το «ΚΑΠΠΑ 2000» (πολυχώρος για άτομα µε αναπηρίες), την «Κιβωτό» (κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης παιδιών µε ειδικές ανάγκες στην Κοζάνη), το «ΕΕΠΑΑ» (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόµων), το Παιδικό χωριό SOS στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης,  «Το σπίτι της Μαρίας» (ξενώνας προστασίας άγαµων µητέρων), το Πολυιατρείο Θεσσαλονίκης των «Γιατρών του Κόσµου», τον «Σύλλογο για παιδιά µε Σύνδροµο Down», την «Πνοή Ελπίδας», τον «Σύλλογο Φίλων Καρκινοπαθών Παιδιών ΣΤΟΡΓΗ», τον Εθελοντικό Οργανισμό «Το χαµόγελο του Παιδιού», τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών µε νεοπλασµατικές ασθένειες Βορείου Ελλάδος «Λάµψη» και το Κέντρο Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών «Καταφύγιο Γυναίκας» και ενισχύσαμε οικονομικά οικογένειες με παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.