6 ΝΥΧΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ του Σεφέρη στο Λονδίνο: Η Αναστασία Ρεβή μιλά για τη συνεργασία με τον Σταμάτη Κραουνάκη

“Μια καινούργια συνεργασία, όπου η αφήγηση, το πιάνο , τα δρώμενα και η εικαστική προσέγγιση του μυθιστορήματος του Σεφέρη  παίρνουν μορφή στις 29 και 30 Ιουνίου 2018 στο Λονδίνο, στο Ελληνικό Κέντρο που βρίσκεται στην Baker Street.  Την συνάντηση με τον Σταμάτη την περίμενα πολλά χρόνια , μια και ήταν πάντα ο αγαπημένος μου Έλληνας συνθέτης. Όταν έφυγα από την Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 90 πήρα μαζί μου 2 CD. Το “Space Oddity” του David Bowie και το “Ανθρώπων Έργα” του Κραουνάκη. Οι μουσικές και των δύο συνθετών που διάλεξα να πάρω μαζί μου αντανακλούσαν εκείνο που άφηνα , εκείνο που έψαχνα και κυρίως εκείνο που θα ερχόταν. Το λέω γιατί η μουσική είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας, κάτι σαν τα μάτια. Έκανα πολλές βόλτες για να φτάσω και στον Κραουνάκη και στον Σεφέρη.

Σκηνοθέτησα πολλές παραγωγές εδώ στο Λονδίνο, πήρα μέρος με παραστάσεις μου σε μεγάλα Διεθνή Φεστιβάλ, ταξίδεψα πολύ, γνώρισα σπουδαίους δασκάλους και καλλιτέχνες και κυρίως κράτησα την Ελλάδα μέσα μου με αγάπη, με περηφάνια και ευγένεια.  Την πρόβαλα προς τα έξω με κάθε τρόπο μέσα από το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα και το Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο, δύο μεγάλα κεφάλια της καριέρας μου. Πάντα στα αγγλικά και για αγγλόφωνο κοινό.

Συνάντησα τον Σταμάτη στη συναυλία που έκανε εδώ στο Λονδίνο στο Union Chapel τον Νοέμβριο του 2016. Ηταν μια μαγική, μυσταγωγική βραδιά. Στις μουσικές του νότες, εμφανίζονται ο Διόνυσος, ο Απόλλωνας, ο Φελλίνι, ο Ταρκόφσι, ο Χατζιδάκις, ο Τσαρούχης κι ο θεός Ερωτας. Με κάλεσε στο after της συναυλίας με παρέα πολύ όμορφη. Είπαμε, πως θέλουμε κάτι να κάνουμε μαζί εδώ στο Λονδίνο, κάπως, κάποια στιγμή. Το ήθελα και το έψαχνα. Σε ένα ταξίδι μου στην Φλωρεντία πέρσυ την άνοιξη, εμπευσμένη από τον τόπο,  στέλνω μήνυμα στο Σταμάτη,  ρωτώντας τον αν του αρέσει η ιδέα της Θείας Κωμωδίας του Δάντη. Μου είπε όχι τώρα.

Το καλοκαίρι, καθώς ήμουν στην Ελλάδα και έκανα την τελετουργική μου βόλτα κάτω απ’την Ακρόπολη, μου ήρθε η ιδέα του μυθιστορήματος του Σεφέρη που μου είχε χαρίσει ένας έρωτας που έζησα στην εφηβεία. Το είχα διαβάσει λοιπόν στα 17 και κάπως  εμφανίστηκε φλασάκι, καθώς κοιτούσα στην Ακρόπολη. Ρώτησα τον Σταμάτη αν του άρεσε η ιδέα, και ναι, δεν χρειάστηκε να πούμε τίποτε άλλο. Συναντηθήκαμε στο Ηρώδειο, κάναμε μια βόλτα με τη μηχανή του στην Αθήνα και είπαμε πάμε. Το καταπληκτικό είναι πως ανοίγοντας το βιβλίο του Σεφέρη η πρώτη φράση που συναντά κανείς και μάλιστα στα Iταλικά είναι η φράση του Δάντη από τη θεία κωμωδία “…trattando I’ombre come cosa salda” που σημαίνει “…μεταχειρίζομαι τους ίσκιους σαν πράγμα στερεό” Το αναφέρω γιατί μ’αρέσουν οι συμπτώσεις.

Αυτή την εποχή, δουλεύω ώρες ατέλειωτες πάνω στο κείμενο και στη διασκευή του, γιατί θα είναι και στις 2 γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά με υπέρτιτλους. Η μετάφραση του κειμένου στα αγγλικά είναι της Susan Matthias, την βρήκαμε στη βιβλιοθήκη της Οξφόρδης και μαζί με την νεαρή γλωσσολόγο και υποψήφια Διδάκτωρ Φαίδρα Φαϊτάκη έχουμε δραματοποιήσει τους διαλόγους, ενώ κρατάμε την αφήγηση των ημερολογίων του ποιητή και τις περιγραφές της Αθήνας του 1926, στα Ελληνικά.

Η παράσταση έχει σύνθετη φόρμα  μουσικής, αφήγησης  και θεάτρου. Τον εικαστικό σχεδιασμό της παράστασης κάνει η σκηνογράφος-ενδυματολόγος Μάιρα Βαζαίου, τον φωτιστικό σχεδιασμό ο Γιάννης Κατσαρής, οι αγγλόφωνοι ηθοποιοί της παράστασης είναι ηθοποιοί του Theatre Lab Company και την παραγωγή την έχει αναλάβει το Theatre Lab Company μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου.

Ανυπομονώ για την συνάντηση-αναζήτηση του Έρωτα, της Ελλάδας και της Ποίησης μέσα από τις Πανσελήνους της Ακρόπολης , της μουσικής του Κραουνάκη και της γλώσσας του Σεφέρη”.

Αναστασία Ρεβή 

ΕΞΙ ΝΥΧΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Μυθιστόρημα του Γιώργου Σεφέρη,

Μουσική Σταμάτη Καρουνάκη,Διασκευή και σκηνοθεσία Αναστασία Ρεβή.