Art Πρόσωπο της εβδομάδας ο ηθοποιός Πάνος Μπόρας

«Η μνήμη πολλές φορές είναι σκληρή, άλλες φορές γλυκιά και κάποιες στιγμές απλά μας ακολουθεί σαν ένας σιωπηλός εαυτός μας χαμένος στον χρόνο»

Γεννήθηκα στο Μαρούσι και μεγάλωσα στη Νέα Πέραμο Αττικής, όπου εκεί ξεκινάνε και οι πρώτες μου μνήμες δίπλα στη θάλασσα.. Πήρα την απόφαση να μετακομίσω στην Αθήνα για να σπουδάσω υποκριτική και το 2010 αποφοίτησα από την Δραματική Σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Παράλληλα με τη σχολή έκανα μαθήματα φωνητικής και χορού.
Νιώθω πως το θέατρο μπήκε στη ζωή μου από την ανάγκη έκφρασης και επικοινωνίας και πιστεύω ότι μέσα από την θεατρική πράξη μπορείς να πάρεις παραδείγματα που σε εξελίσουν σαν άνθρωπο.
Η πρώτη μου θεατρική δουλειά ήταν η συμμετοχή μου στην παράσταση «Αμαντέους» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη στο θέατρο Βρετάνια. Έκτοτε ακολούθησαν και άλλες παραστάσεις όπως «Ότι κι αν κάνεις μια μέρα θα πεθάνεις» σε σκηνοθεσία της Πελαγίας Μπότση στο θέατρο Βρυσάκι,« Η Χαλιμά» στην Εθνική Λυρική σκηνή,« Η Τρελή του Σαγιώ» στο Εθνικό Θέατρο «Να με Θυμάσαι και να Μ’ αγαπάς» στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια και στο Φεστιβάλ Αθηνών στην παράσταση «Πάπισσα Ιωάννα» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαυρίκιου.Τον Χειμώνα που μας πέρασε ήμουν στις δράσεις αλληλεγγύης στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά σε σκηνοθεσία του Κώστα Παπακωνσταντίνου, όπου οι παραστάσεις είχαν παρουσιαστεί σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

2

Με έναν πολύ περίεργο τρόπο η κάθε παράσταση ξεχωριστά βρισκόταν στη ζωή μου την στιγμή που ήμουν έτοιμος να την καταλάβω και να με βοηθήσει στην προσωπική μου εξέλιξη. Πέρα από το θέατρο έχω δουλέψει σε σειρές στην τηλεόραση, συμμετοχές στον κινηματογράφο, σε video art, video clip και διαφημίσεις. Κάτι που ξεχώρισα τελευταία είναι η καμπάνια «Δίπλα σου» για την καταπολέμηση των διακρίσεων των σεξουαλικών προτιμήσεων. Πιστεύω πως είναι μια πολύ σημαντική κίνηση αφύπνισης για τον κόσμο, απέναντι στον κοινωνικό ρατσισμό των ομοφυλόφιλων και νιώθω πολύ περήφανος που με επέλεξαν και συμμετείχα σε αυτή την προσπάθεια.
Η κρίση που περνάει αυτή τη στιγμή η χώρα πέρα από οικονομική, είναι μια κρίση που έχει να κάνει κατά βάση με τις αξίες μας. Μέσα από αυτή θα πρέπει να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να προσπαθήσουμε να δουλέψουμε την σκοτεινή μας πλευρά, ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Ξέρω ότι είναι σκληρό, αλλά θεωρώ πώς έχει μεγάλη αξία αυτή η δυσκολία. Πιστεύω ότι μέσα από όλο αυτό, αν πραγματικά το θέλουμε θα μπορέσουμε να εξελιχτούμε προς το καλύτερο. Προσπαθώ όσο μπορώ και όσο μου το επιτρέπει η κατάσταση, τα θέλω μου να μην επηρεάζονται . Νιώθω τυχερός που παρά τις δυσκολίες εξακολουθώ και κάνω μια δουλειά που την αγαπώ και με εκφράζει.

Boras 2

Αυτή την στιγμή έχω την τύχη να είμαι στην παράσταση «Αυτός και το Πανταλόνι του» του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο πλευρό του Κώστα Αρζόγλου και σε σκηνοθεσία της Βάνας Πεφάνη στο θέατρο Underground. Είναι ένα έργο που μιλάει για την μοναξιά, για τα ανεκπλήρωτα όνειρα και τους έρωτες που χάθηκαν λόγο του σκληρού “εγώ” της νεότητας. Η μνήμη πολλές φορές είναι σκληρή, άλλες φορές γλυκιά και κάποιες στιγμές απλά μας ακολουθεί σαν ένας σιωπηλός εαυτός μας χαμένος στον χρόνο..

Info : Η παράσταση «Αυτός και το Πανταλόνι του» του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη θα παρουσιάζεται από το Σάββατο 4 Ιουνίου καθημερινά μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουνίου στο Θέατρο Underground (Κοραή 4)