CineDoc : Οι Τετάρτες στο Λιμάνι αποκτούν νόημα / Αναλυτική παρουσίαση ταινιών

Βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, που αγγίζουν σημαντικά θέματα των καιρών μας και έχουν διακριθεί για την υψηλή καλλιτεχνική τους αξία σε διεθνή φεστιβάλ, προβάλλονται και φέτος από τον Οκτώβριο 2018  έως τον Μάιο 2019, στο πρόγραμμα «Τετάρτες στο Λιμάνι», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το CineDoc. Ταινίες πολλών αστέρων που η δύναμη της αλήθειας τους δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο, δίνοντας αφορμή για συζητήσεις, ενδοσκοπήσεις και προβληματισμό. Σας περιμένει μια συνάντηση της ανθρώπινης συνείδησης και δημιουργικότητας με τη μεγάλη οθόνη, όπως θα διαπιστώσετε, ανατρέχοντας την αναλυτική παρουσίαση που ακολουθεί.

Οι προβολές που θα πραγματοποιούνται στο αγαπημένο σινεφίλ στέκι, την αίθουσα Σταύρος Τορνές στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι, ξεκινούν στις 17 Οκτωβρίου 2018 και ολοκληρώνονται στις 21 Μαΐου 2019.

Γενική είσοδος: 5 €

Σε συνεργασία με το CineDoc  Cinedoc logo 200 106

 

Πρόγραμμα προβολών

17/10/2018      Το Μακρινό Γάβγισμα των Σκυλιών

Σ’ ένα χωριό στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας, ένα δεκάχρονο ορφανό αγόρι μεγαλώνει μαθαίνοντας να συνηθίζει τον ήχο από τις εκρήξεις, να αναγνωρίζει τις διάφορες σειρήνες συναγερμού, να παίζει με όπλα, να κολυμπά σε σκοτεινά νερά και να απολαμβάνει τη φροντίδα της γιαγιάς του. Μια ποιητική ματιά σ’ έναν πόλεμο που συνεχίζεται και στον αντίκτυπό του στην καρδιά ενός παιδιού, η οποία χτυπά πιο δυνατά από τις βόμβες.
Σκηνοθεσία – Σενάριο-Διεύθυνση φωτογραφίας: Simon Lereng Wilmont 
90′ / Δανία, Φιλανδία, Σουηδία

 

31/10/2018      Ξεπερνώντας τα Όρια

Αν ο «Μαύρος Κύκνος» του Ντάρεν Αρονόφσκι ήταν ντοκιμαντέρ, θα είχε πρωταγωνίστρια τη χρυσή ολυμπιονίκη της ρυθμικής γυμναστικής Μαργκαρίτα Μαμούν. Πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας και τους χιλιάδες θαυμαστές, η προετοιμασία της Ρωσίδας αθλήτριας είναι ένας σκληρός αγώνας να ξεπεράσει τα σωματικά και ψυχικά της όρια.

Marta Prus 74΄ | 2017 | Πολωνία, Γερμανία, Φινλανδία

 

21/11/2018      Ζωή σαν Κινούμενο Σχέδιο

Όταν ήταν μικρός, ο Όουεν δεν μπορούσε να μιλήσει. Ώσπου οι γονείς του βρήκαν έναν μοναδικό τρόπο να επικοινωνούν μαζί του, μέσα από τα κλασικά κινούμενα σχέδια του Ντίσνεϊ. Υποψήφιο για Όσκαρ, ένα ευαίσθητο ντοκιμαντέρ για τη δύναμη της φαντασίας.

Roger Ross Williams 92΄ | 2016 | Η.Π.Α.

Σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων

 

28/11/2018      Ένας Καλύτερος Άνδρας

Μόλις στα 16 της, και για περισσότερα από 2 χρόνια, η Ατίγια υπέστη ακραία σωματική και ψυχολογική βία από τον τότε σύντροφό της. Είκοσι χρόνια μετά το χωρισμό τους, του ζητάει να έρθει αντιμέτωπος με το παρελθόν τους, σε μια βαθιά προσωπική ταινία για την ιστορία τους, τη βία κατά των γυναικών και τη δύναμη της αλήθειας να ξορκίζει τους δαίμονες.

Attiya Khan, Lawrence Jackman 79΄ | 2017 | Καναδάς

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Καναδά
Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και τη Διεθνή Αμνηστία

 

9/1/2019          Ταξίδι στη Γ΄ Θέση

Μέσα σε επτά μέρες, το τραίνο Μόσχα-Βλαδιβοστόκ διασχίζει επτά ζώνες ώρας, στη μακρύτερη σιδηροδρομική διαδρομή του κόσμου. Σε αυτό το διάστημα, οι ταξιδιώτες της τρίτης θέσης μοιράζονται σκέψεις, συναισθήματα και προσωπικές στιγμές. Ένα σύγχρονο κινηματογραφικό πορτρέτο της Ρωσίας.

Rodion Ismailov 80΄ | 2017 | Ρωσία

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας- Ethnofest και το inside story

 

23/1/2019        Πώς να Κλέψετε μια Καρέκλα

Πίσω στα ’90s η Θεσσαλονίκη είχε την ευκαιρία να αποκτήσει ένα από τα πρώτα μουσεία design στον κόσμο. Το μόνο που χρειάζονταν ήταν να  εξασφαλιστεί μια στέγη για την εμβληματική συλλογή του σπουδαίου designer Στέργιου Δελιαλή. Σήμερα, δυο δεκαετίες αργότερα, η συλλογή παραμένει άστεγη. Πνευματώδης και χαρισματικός, ο Δελιαλής συνεχίζει το δονκιχωτικό του αγώνα και πρωταγωνιστεί σε αυτή τη γλυκόπικρη ιστορία για το ελληνικό παράδοξο και το παγκόσμιο design.

Κωνσταντίνος Καμπούρογλου 86΄ | 2017 | Ελλάδα

Σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και το inside story

6/2/2019          Ο Δάσκαλος Είναι το Παιδί

Μια ταινία για το εκπαιδευτικό σύστημα Μοντεσσόρι όπως το βιώνουν τα παιδιά ηλικίας 3-6 ετών σε ένα γαλλικό σχολείο. Για ένα χρόνο, ο σκηνοθέτης εξοικειώθηκε με το περιβάλλον των παιδιών ώστε να καταλάβει πώς αυτά βιώνουν την αυτονομία και την αυτοεκτίμηση – αξίες στις οποίες η παιδαγωγός Μαρία Μοντεσσόρι αφιέρωσε τη ζωή της.

Alexandre Mourot 100΄ | 2017 | Γαλλία

Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
Σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Πρωτοβουλία -Μοντεσσοριανό Εργαστήριο, Αθήνα

 

13/3/2019        Ὅσον ζῇς φαίνου

Ο Αμερικανός μουσικολόγος Κρις Κινγκ θεωρείται αυθεντία στο χώρο του και ένας από τους πιο σημαντικούς συλλέκτες δίσκων 78 στροφών στον κόσμο. Όταν ανακαλύπτει τη μουσική της Ηπείρου, η καριέρα και η ζωή του αλλάζουν δραματικά. Ο Κινγκ ταξιδεύει στην Ήπειρο και αφοσιώνεται στη μελέτη και την καταγραφή των ηπειρώτικων τραγουδιών.

Paul Duane 80΄ | 2018 | Ιρλανδία, Ελλάδα, Η.Π.Α.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιρλανδίας
και της Περιφέρειας Ηπείρου Υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

 

 3/4/2019          Το Θαύμα του Μικρού Πρίγκιπα

Μόλις στα 16 της, και για περισσότερα από 2 χρόνια, η Ατίγια υπέστη ακραία σωματική και ψυχολογική βία από τον τότε σύντροφό της. Είκοσι χρόνια μετά το χωρισμό τους, του ζητάει να έρθει αντιμέτωπος με το παρελθόν τους, σε μια βαθιά προσωπική ταινία για την ιστορία τους, τη βία κατά των γυναικών και τη δύναμη της αλήθειας να ξορκίζει τους δαίμονες.

Marjoleine Boonstra 90΄ | 2018 | Ολλανδία, Νορβηγία

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Καναδά
Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και τη Διεθνή Αμνηστία

 

17/4/2019        Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες

Ενώ στο Θεσσαλικό κάμπο η γεωργία αργοπεθαίνει, ένα μικρό χωριό αντιστέκεται. Στον Ηλιά, δύο νέοι αγρότες και πέντε γιαγιάδες παίρνουν τη μοίρα στα χέρια τους και ξεκινούν να καλλιεργούν παλιούς σπόρους ντομάτας. Με τα πολύτιμα βαζάκια που παράγουν θα επιχειρήσουν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά και να κρατήσουν το χωριό τους ζωντανό.

Μαριάννα Οικονόμου 75’ | 2019 | Ελλάδα

Σε συνεργασία με το inside story

 

8/5/2019          Η Ανθρωπότητα στο Σκαμνί

Ο Σαλάμ Αλντίν ήρθε από τη Δανία στην Ελλάδα για να βοηθήσει στη διάσωση των προσφύγων που διασχίζουν το Αιγαίο από την Τουρκία. Τέσσερις μήνες αργότερα, συνελήφθη για παράνομη διακίνηση μεταναστών. Από τις ακτές της Λέσβου ως τα ελληνικά δικαστήρια, η ταινία ακολουθεί την οδύσσεια του Σαλάμ καθώς αυτός δοκιμάζει τα όρια της ανθρωπιστικής βοήθειας και της μεταναστευτικής πολιτικής.

Jonas Bruun 70΄ | 2019 | Δανία, Ελλάδα

Σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία και το inside story

 

21/5/2019        Citizen Europe

Πέντε νέοι φεύγουν από τη χώρα τους για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. Σε διάστημα ενός έτους, εκτίθενται σε διαφορετικές νοοτροπίες, αποκτούν νέες δεξιότητες και ανακαλύπτουν τις ανοιχτές πληγές της ΕΕ. Μια ιστορία ενηλικίωσης για τη νέα γενιά Ευρωπαίων που θα καθορίσει το μέλλον της ηπείρου.

Αγγελική Αριστομενοπούλου, Ανδρέας Αποστολίδης

70΄ | 2019 | Ελλάδα, Γαλλία, Ιρλανδία

Σε συνεργασία με το Goethe-Institut
Συνδιοργάνωση: Moving Docs

@Μαρία Μαυρίδου