ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΝΤΕΣ : Αυτή η σάτιρα δεν έχει το θεό της! (21 -30 Απριλίου Θέατρο Αυλαία)

Ελλάδα, 2017

Ένα Μοναστήρι- πλυντήριο σκανδάλων, στους πρόποδες του Παγγαίου Όρους. Εκκλησία, Πολιτική και Δημοσιογραφία, τρεις δυνάμεις που αν ενωθούν, μπορούν να καταφέρουν τα πάντα. Οι μοναχοί σχεδιάζουν ένα δυναμικό marketing plan, βασισμένο στα νέα trends της αγοράς και την έρευνα της διεθνούς πρακτικής, για να προσεγγίσουν τα top target groups, προκειμένου να αυξήσουν  την προσέλευση νέων πελατών. Ωπ! Συγνώμη! Επισκεπτών-πιστών, ήθελα να πω. Η σατιρική παράσταση «Εκκλησιάζοντες», της εταιρίας θεάτρου mermiξ, έχει την υπογραφή του γνωστού δίδυμου γέλιου και δημιουργικότητας: Μιχάλη Δαρνάκη και Μαρίας Λαφτσίδου και ήρθε να ταράξει τα νερά, καυτηριάζοντας τα γνωστά σε όλους θέματα της επικαιρότητας των τελευταίων ετών, στο Θέατρο Αυλαία και  για 6 μόνο παραστάσεις, 21 ως 30 Απριλίου.

Δύο ώρες αβίαστου γέλιου, από δύο νέους θεατρικούς συγγραφείς που τολμούν, άλλη μια φορά, να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, στρέφοντας τον καθρέφτη τους, στο πρόσωπο της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Η Μαρία Λαφτσίδου, αν και κατά κύριο λόγο δηλώνει ηθοποιός, αυτή τη φορά έχει επιμεληθεί την σκηνοθεσία, ενώ  ο Μιχάλης Δαρνάκης έχει παράλληλα έναν ρόλο έκπληξη, από κάθε άποψη, στο έργο, μαζί με μια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών, οι οποίοι τα δίνουν όλα (στην κυριολεξία…), πάνω στην σκηνή.

 

Στη συζήτηση, με όλους τους συντελεστές μια απολαυστικής παράστασης που θα συζητηθεί, η Μαρία και ο Μιχάλης μου εκμυστηρεύονται, πως είχαν σχεδόν έτοιμο το κείμενο, πριν τρία χρόνια, αλλά φοβήθηκαν τις πιθανές αντιδράσεις και είχαν αναβάλει την παρουσίασή του. «Δεν σατιρίζουμε τη θρησκεία, αλλά μια μερίδα κληρικών, οι οποίοι παρουσιάζονται στην απόλυτα γήινη-ανθρώπινη διάστασή τους. Έχουν τις αδυναμίες και τα ευαίσθητα-τρωτά τους σημεία, ως ανθρώπινα όντα» εξηγεί ο Μιχάλης.

«Δεν έχουμε πρόθεση να προσβάλουμε κανέναν, αλλά να διασκεδάσουμε το κοινό και να το προβληματίσουμε. Αυτά που αναφέρονται με το πανίσχυρο όπλο του χιούμορ, είναι, ότι συζητούν μεταξύ τους οι παρέες, κάθε φορά που γίνεται μια υπόθεση σκανδάλου γνωστή. Προσωπικά, έγραψα μια παράσταση, όπως θα άρεσε σε εμένα ως θεατή. Είναι σάτιρα και η σάτιρα δε χαρίζεται σε κανέναν. Έχει λόγο χοντροκομμένο, θα μπορούσαμε να πούμε, γιατί δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά» προσθέτει η Μαρία «Κατά τη διάρκεια των προβών βέβαια, δεν αρνηθήκαμε τις εύστοχες προσθήκες, των υπόλοιπων συντελεστών της παράστασης, σε σημεία του κειμένου που το έκαναν ακόμη πιο δυνατό και γρήγορο»

Σκέφτηκα, να πάρω την αίσθηση που έχουν  οι  ίδιοι οι «Εκκλησιάζοντες», για το έργο και την αναμενόμενη αντίδραση- ανταπόκριση από το κοινό. Πρέπει να παραδεχτώ, πως προσυπογράφω τις απόψεις τους, που έχουν ενδιαφέρον και πολύ αλήθεια.

Στην ερώτηση, ποια λέξη θα έβαζαν, δίπλα στο έργο «Εκκλησιάζοντες» απάντησαν:

Νίκος Τσολερίδης: «Ιδέα».

Μιχάλης Δαρνάκης: «Σάτιρα».

Νίκος Βατικιώτης: «Αλήθεια».

Σταμάτης Στάμογλου: «Υπονόμευση».

Δημήτρης Δάγκαλης: «Ανακάτεμα».

Ανδρέας Μαυρίδης: «Αναμονή»

Νίκος Καλαϊτζίδης: «Τολμηρό».

Στην ερώτηση τι σκέφτηκαν όταν τους πρότειναν να παίξουν στην παράσταση και αφού διάβασαν το έργο απάντησαν:

Νίκος Τσολερίδης: «Ρώτησα:  «Θα πάμε φυλακή;» και αφού το διάβασα αφαίρεσα το ερωτηματικό και συμπλήρωσα «Θα φάμε ξύλο!»

Νίκος Βατικιώτης: «Όταν μου το πρότειναν σκέφτηκα «Πόσο βαρετό…» και αφού το διάβασα είπα «Θέλω πολύ να παίξω!!!»

Σταμάτης Στάμογλου: «Σίγουρα!» ήταν η απάντησή μου και αφού διάβασα το κείμενο σκέφτηκα: «Πόσο γέλιο έχει η αλήθεια. Όλοι μας στην καθημερινότητά μας, είμαστε ανεξάντλητο υλικό για να γίνει μια κωμωδία, να γίνουμε κείμενο».

Ανδρέας Μαυρίδης: «Οk! Πάμε!» εμπιστεύομαι απόλυτα τη δουλειά της Μαρίας και του Μιχάλη.

Δημήτρης Δάγκαλης: Ήξερα τη Μαρία και το Μιχάλη από τη σχολή. Μου αρέσει το χιούμορ τους και ο τρόπος που γράφουν. Τους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και ομολογώ ότι γελούσα διαβάζοντας το κείμενο που μου έστειλαν».

Νίκος Καλαϊτζίδης: «Ωραία! Πάμε!»

Στην ερώτηση, όσον αφορά στην αντίδραση του κοινού είπαν:

Μιχάλης Δαρνάκης: «Θα δει τον εαυτό του, στον καθρέφτη».

Νίκος Τσολερίδης: «Θα εκπλαγούν, από την αλήθεια του παραλόγου».

Δημήτρης Δαγκαλής: «Θα πουν μέσα τους, μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια».

Σταμάτης Στάμογλου: «Θα αναγνωρίσει τον εαυτό του και θα γελάσει. Θα δει καταστάσεις στις οποίες πρωταγωνιστεί στη ζωή του και φέρεται και ο ίδιος έτσι, παρόλο που κάνει τον τίμιο και ηθικό».

Ανδρέας Μαυρίδης: «Θα ταυτιστούν με τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις γιατί αποτελούν μέρος της ζωής τους».

Νίκος Βατικιώτης:  «Θα εξομαλυνθεί ένας κρυφός θυμός, μέσα από την κωμική διάσταση του έργου».

Μαρία Λαφτσίδου: «Θα σκεφτούν, ότι αγγίζει ένα θέμα που δεν αγγίζει κανείς».

Νίκος Καλαϊτζίδης: «Δεν έχω ιδέα. Ο καθένας θα αντιδράσει ανάλογα, με την αυτογνωσία και το πόσο ανοιχτό μυαλό διαθέτει».

Μια παράσταση που τα έχει όλα, διακωμωδεί με αιχμηρό χιούμορ, τη διαπλοκή και τη διαφθορά, σε όλες τις μορφές και βαθμίδες εξουσίας και τα συγκοινωνούντα δοχεία που τις ενώνουν. Σίγουρα θα διασκεδάσετε και όσοι είστε έτοιμοι, να πετάξετε τον λίθο, καλό είναι να σκεφτείτε, πόσο αναμάρτητοι είστε…

Να μην το ξεχάσω! High light της βραδιάς, το ρωσικό μπαλέτο!

 

***φωτογράφιση Μαρία Μαυρίδου

Συντελεστές:

Κείμενο: Μιχάλης Δαρνάκης & Μαρία Λαφτσίδου

Σκηνοθεσία: Μαρία Λαφτσίδου

Σκηνoγραφία-Κοστούμια: Νίκος Καλαϊτζίδης

Χορογραφίες: Μάριος Μιλτιάδου

Εκμάθηση Ποντιακού Χορού «Σέρρα»: Γιώργος Μηχαηλίδης

Σχεδιασμός Φωτισμών: Τρύφων Κεχαγιάς

Φωτογράφος: Κώστας Αμοιρίδης

Μακιγιάζ: Ανδριάνα Δαλκυριάδου, Κατερίνα Μαλαχιά, Δανάη Μωρογιάννη,

Μαρία Ζακιράκη

Σχεδιασμός Αφίσας: Ανδρέας Μαυρίδης

Ηχογραφήσεις: Μάριος Αποστολακούλης/Grey Studios

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Πασχάλης Αραμπατζής

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωάννα Γεωργαντά

Βοηθοί Σκηνογράφου: Αθηνά Μπατσίλα, Σπυριδούλα Λιαρατσίκα

Βοηθοί Φωτογράφου: Πένυ Σολωμού, Αλίκη Πασιαλή

 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Βατικιώτης, Δημήτρης Δάγκαλης, Νίκος

Τσολερίδης, Σταμάτης Στάμογλου, Ανδρέας Μαυρίδης, Μιχάλης Δαρνάκης