Γιώργος Μπότσος: “H αληθινή Τέχνη μπορεί να δώσει με μια φράση ή μια εικόνα όσα οι θεωρητικοί ή τεχνοκράτες χρειάζονται τόμους αναλύσεων για να περιγράψουν”

  1. Πείτε μας δυο λόγια για την καλλιτεχνική σας πορεία τα τελευταία 30 αυτά χρόνια.

Ξεκίνησα τον Ιανουάριο του 1987, ακριβώς πριν από 30 χρόνια δημοσιεύοντας ένα κόμικς στο περιοδικό Βαβέλ. Ήταν σαν να άναψα ένα φυτίλι και να έγινε έκρηξη.Στην πραγματικότητα ήταν αλυσιδωτές…εκρήξεις! Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, είχα τότε εκδόσει 3 παιδικά βιβλία, είχα αρχίσει να εργάζομαι σε μεγάλα περιοδικά ως εικονογράφος και είχα λάβει μέρος σε εκθέσεις και εκδόσεις στο εξωτερικό. Επειδή η αφετηρία μου είναι η ζωγραφική και η λογοτεχνία,το ύφος μου είναι έντονα εικαστικό και δεν έχει την κλασική καρτουνίστικη γραμμή των κόμικς. Έτσι ήταν μοιραίο να αρχίσω να παρουσιάζω τη δουλειά μου σε μεγάλη κλίμακα και να εκφράζομαι μέσα εικαστικά έργα σε ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής. Ασχολήθηκα πολλά χρόνια με τη διαφήμιση και διδάσκω, αλλά δε σταμάτησα όλα αυτά τα χρόνια να κάνω τόσο κόμικς, όσο και να ζωγραφίζω, γιατί κάθε μια από τις δυο αυτές δραστηριότητες μού δίνει κι ένα διαφορετικό πλαίσιο για να εκφραστώ.

  1. Τι μηνύματα περνάτε μέσα από τη ζωγραφική σας και τα κόμικς σας;

Μου αρέσει να δημιουργώ θετικά συναισθήματα στον αναγνώστη/ θεατή. Το φως είναι η πρώτη ύλη, μου δίνει δύναμη και ενέργεια για να μιλήσω με τα χρώματα. Το φως είναι και σε πνευματικό επίπεδο η αναζήτησή μου, ο σκοπός μου, θέλω παντα μέσα από τις εικόνες και τις ιστορίες μου να δίνω διέξοδο και ελπίδα σε όποιον στέκεται μπροστά στα έργα μου, ακόμα και αν η αφετηρία είναι πολλές φορές δυσοίωνη ή θλιμμένη.

  1. Από πού εμπνέεστε τα θέματα σας;

Από απλές, καθημερινές «ασήμαντες» καταστάσεις. Μου αρέσει η μικρή κλίμακα. Το ανθρώπινο μέτρο. Δεν με ελκύει το επικό και το μεγαλεπήβολο…

  1. Σας επηρεάζουν οι σύγχρονες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, με ποιον τρόπο και σε ποιο βαθμό;

Εντελώς, άλλωστε το να δημιουργείς σημαίνει να ζεις και να αναπνέεις αυτό που συμβαίνει γύρω σου, να παίρνεις ερεθίσματα από την πεζή και, πολλές φορές, ασφυκτική πραγματικότητα και να τα μετασχηματίζεις σε λόγο και εικόνα για να δημιουργήσεις αληθινή συγκίνηση. Άλλωστε αυτό είναι και ο σκοπός μου. Να συν-κινώ και να συν-κινούμαι. Ειδικά στις εποχές μας που είναι αντικειμενικά δύσκολες.

  1. Πιστεύετε πως η Τέχνη έχει κάποια απάντηση στους σύγχρονους προβληματισμούς; Το πιστεύω απόλυτα, γιατί η αληθινή Τέχνη μπορεί να δώσει με μια φράση ή μια εικόνα όσα οι θεωρητικοί ή τεχνοκράτες χρειάζονται τόμους αναλύσεων για να περιγράψουν.  
  1. Πείτε μας για τη συνεργασία σας με το Black Duck. Υπάρχει πολύ καλή χημεία με το Black Duck και του ανθρώπους του, από την πρώτη στιγμή που συνεργαστήκαμε. Βρίσκω την ατμόσφαιρα και τις συνθήκες ιδανικές για την ανάδειξη του έργου μου, σε σημείο που αυτή να είναι η τρίτη ατομική έκθεση μου στην γκαλλερί του πολυχώρου.
  2. Τι να περιμένει κανείς στην έκθεση και παρουσίαση του βιβλίου σας στο Black Duck στις 28.03;      Zωγραφικά έργα από όλους τους κύκλους της εικαστικής μου πορείας-κάποια 25 χρόνα παλιά, άλλα τουλάχιστον μιας δεκαετίας, αλλά και εντελώς «φρέσκα» έργα που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Είναι λάδια σε μουσαμά και ακρυλικά σε χειροποίητο χαρτί και ο στόχος είναι να φανεί μέσα από την αναδρομή η τυχόν εξέλιξη στο ύφος. Από την άλλη πλευρά είναι η κυκλοφορία του άλμπουμ κόμικς «ο Κλέφτης του Κίτρινου» που ουσιαστικά είναι ένα “best of” όλης μου της διαδρομής στα κόμικς. Είναι μια πολύ σπουδαία στιγμή στην καριέρα μου γιατί ουσιαστικά έχονται στο φως ιστορίες κόμικς που έχουν ιδιαίτερη αξία ια μένα και αποτυπώνουν κυριολεκτικά όσα έχω κάνει. Στις 28 Μαρτίου κλείνω έναν μεγάλο κύκλο, κάνω επανεκκίνηση…

 

 

Πληροφορίες για την έκθεση   ΕΔΩ