Η ιστορία της Underground Youth Orchestra από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Κ. Ηλιάδη

Στείλτε το ονοματεπώνυμό σας στο email proskliseis@artandpress.gr και κερδίστε μια διπλή πρόσκληση για την συναυλία της.

Πληροφορίες για την συναυλία ΕΔΩ

https://www.viva.gr/tickets/music/mouseio-mpenaki/music-passport/#description

Η ιστορία της Underground Youth Orchestra άρχισε το 2010. Ξεκίνησε από ένα σύνολο παιδιών, που επιθυμούσαν να παίζουν μουσική μαζί. Στην αρχή ήταν μικρά σύνολα από 5-6 παιδιά Οι πρόβες άρχισαν σε ένα υπόγειο (εξ ου και το όνομα της ορχήστρας) και τα πρώτα χρόνια διοργανώναμε μικρές συναυλίες σε αυτό το υπόγειο. Με τον καιρό άρχισαν να έρχονται όλο και περισσότερα παιδιά διαδίδοντας μεταξύ τους το πόσο ωραία περνάνε κάνοντας μουσική. Έτσι κάποια στιγμή τα παιδιά είχαν φτάσει σε ένα τέτοιο αριθμό που μπορούσε να σχηματιστεί μια ορχήστρα.
Το αρχικό όραμα ήταν να δημιουργηθεί μια ορχήστρα από παιδιά και εφήβους, ανεξαρτήτως του τεχνικού επιπέδου των μελών, που να παράγει ένα επαγγελματικά άρτιο αποτέλεσμα το οποίο να μην παραπέμπει σε μαθητική συναυλία. Θέλουμε ο ακροατής κλείνοντας τα μάτια να μην μπορεί να ξεχωρίσει αν αυτοί που παίζουν είναι παιδιά ή μεγάλοι.
Αν κάτι λείπει από την Ελλάδα είναι η έλλειψη της ομαδικής δουλειάς σε όλους τους τομείς. Μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία για να λειτουργήσει η ορχήστρα τα παιδιά μαθαίνουν να ακούν τους άλλους, που σημαίνει ότι μαθαίνουν να ακούν τον συνομιλητή τους. Μαθαίνουν ότι πρέπει να συνοδεύουν κάποιον που έχει τον σολιστικό ρόλο, άρα μαθαίνουν να υποστηρίζουν κάποιον χωρίς να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και τέλος μαθαίνουν ότι για να βγει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα χρειάζεται όλη η ομάδα και δεν είναι ατομική υπόθεση.
Αυτό που έχω διδαχθεί εγώ είναι ότι κάθε παιδί ανεξάρτητα από τις ικανότητες του όταν του δοθεί χώρος και υποστήριξη μπορεί να ξεπεράσει τον εαυτό του και να κάνει θαύματα!

 


Μερικές στιγμές-ορόσημα στην πορεία της Underground Youth Orchestra:
• Η συναυλία στην Αίθουσα του Ελληνικού Κοινοβουλίου στα πλαίσια του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το Κανάλι της Βουλής.
• Η συμμετοχή της στις εκδηλώσεις Αφής της Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στην Αρχαία Ολυμπία.
• Η συμμετοχή της στις εκδηλώσεις «Η Νύχτα Μέρα» των εγκαινίων του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.
• Η συμμετοχή της στην ηχογράφηση και στο videoclip του τραγουδιού “I Love Athens” με την Έλλη Πασπαλά.
• Η συμμετοχή της στον εορτασμό των 25 χρόνων από την Ένωση των δύο Γερμανιών, που οργανώθηκε από την Γερμανική Πρεσβεία.
• Το καλοκαίρι του 2016, η πρώτη της εμφάνιση στο εξωτερικό, με μια συναυλία στον Καθεδρικό του St George στο Tübingen της Γερμανίας.


• Η συνεργασία με την Έλλη Πασπαλά και η σύμπραξη με την Μαρία Φαραντούρη και την Δήμητρα Γαλάνη.