Κ.Ο.Θ. Unterground: Ένα τριήμερο γεμάτο μουσική και καλλιτεχνικά δρώμενα ενώνει την πόλη (είσοδος ελεύθερη)

Ο Σύλλογος Μουσικών της ΚΟΘ, το ΚΕΘΕΑ Ιθάκη και το Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών της ΚΟΘ διοργανώνουν, 29-30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου 2017, στο Block33, το 6ο Φεστιβάλ ΚΟΘ-UNDERGROUND, μια πλατφόρμα επικοινωνίας και καλλιτεχνικής έκφρασης, που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία γνωριμίας της πόλης με το έμψυχο δυναμικό της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και τις επιπλέον καλλιτεχνικές εκφράσεις του. Στην πορεία του χρόνου, έγινε ένα σταθερό σημείο αναφοράς και αλληλεπίδρασης των μουσικών με το κοινό, μια περιοχή ανταλλαγής απόψεων και καλλιτεχνικών έργων. Μουσική, χορός, φωτογραφία, εικαστικά, εργαστήρια για παιδιά και πολλές καινοτόμες δράσεις σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, το ΙΑΤΑΠ, την «´Αρσις» και την «Αλκυόνη».

“Το ΚΟΘ UNDERGROUND έγινε πια θεσμός. Οι επισκέπτες του (7.500 άνθρωποι) αναγνωρίζουν και αναζητούν τα στοιχεία ταυτότητάς του: την πρωτοτυπία, τον πειραματισμό, την αισθητική.

Φέτος το φεστιβάλ, επιχειρεί  να συμμετέχει στην πολιτιστική ζωή, καθιστώντας τα στοιχεία ταυτότητάς του περισσότερο εμφανή” εξηγεί η επιμελήτρια της διοργάνωσης, Dr. Ζωή Χατζησταύρου.

” Για πρώτη φορά, η διοργάνωση συμπίπτει με την έναρξη ενός άλλου σπουδαίου πολιτιστικού γεγονότος της πόλης, της Biennale του ΚΜΣΤ. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της  ταυτόχρονης  εξέλιξης πολιτιστικών γεγονότων με διευρυμένο και διεθνή χαρακτήρα στην πόλη, το ΚΟΘ UNDERGROUND, επιχειρεί να συνομιλήσει  με τους εικαστικούς καλλιτέχνες που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της Βiennale.

Παράλληλες εκδηλώσεις, των δύο διοργανώσεων, φιλοδοξούν να δείξουν πως η Θεσσαλονίκη, η κατεξοχήν πόλη του πολιτισμού, εκφράζεται ενιαία και αξιοποιεί τους θεσμούς της με στόχο την εξωστρέφεια και την επικοινωνία.

6o Κ.Ο.Θ. Underground. Η εναλλακτική γραμμή του Πολιτισμού στη…

To 6ο Φεστιβάλ Ανοιχτής Έκφρασης και Δημιουργίας του Συλλόγου Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, "Κ.Ο.Θ. Underground", συναντά την 6η Biennale Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 29, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, καθώς και την 1η Οκτώβρη, στο Block 33. http://www.smykoth.gr/

Δημοσιεύτηκε από Κ.Ο.Θ. Underground στις Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017

Το φεστιβάλ αποκτά θεματική. Ένας θεσμός ανοιχτός στην κοινωνία δεν παραμένει  αδιάφορος στις εξελίξεις. Τα μεγάλα ζητήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Θεσσαλονίκη της κρίσης,μεταξύ αυτών η μαζική παρουσία προσφυγικών πληθυσμών,η μετακίνηση, η εγκατάσταση και η προοπτική τους, άνοιξαν συζητήσεις και απαίτησαν δράσεις που περιλαμβάνουν και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Η ιστορική θέση και φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης ως προσφυγούπολης, κάνει τις αναφορές και τους παραλληλισμούς, αν όχι τις συγκρίσεις, αναπόφευκτες. Πώς στέκεται η πόλη με τη βαριά ιστορία, στο καινούργιο φαινόμενο; Τι από την εμπειρία της καλείται να εφαρμόσει, πόσο τα κοινωνικά αντανακλαστικά λειτουργούν;

Η μουσική παραμένει παγκόσμια γλώσσα, στο φεστιβάλ, η μουσική έχει τον πρώτο λόγο. Όμως παράλληλα και άλλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως τα εικαστικά, το θέατρο κ.α., επιχειρούν να διατυπώσουν ερωτήματα και να εκφράσουν θέσεις.

Με τη ματιά στραμμένη στη Θεσσαλονίκη, επιχειρούμε να διερευνήσουμε, την αντίδραση της πόλης στο κύμα των εγκαταστάσεων αλλά και την αντίδραση των «ξένων» απέναντι στον τόπο διαμονής τους, που μπορεί να εξελιχθεί και σε τόπο εγκατάστασης. Τι γέννησε η Θεσσαλονίκη στους ανθρώπους που επέλεξαν να εκφραστούν καλλιτεχνικά, ως εντύπωση, ως προσδοκία, ως νοητική επεξεργασία.

Στο πλαίσιο του τριήμερου φεστιβάλ, θα επιχειρήσουμε μια έκθεση συνομιλίας  και αποτύπωσης καλλιτεχνικών έργων που γεννήθηκαν στην πόλη κατά τη διάρκεια παραμονής των ανθρώπων που φιλοξενήθηκαν σε δομές.

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε μέσα στο χρόνο, διερευνώντας το θέμα από όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές και μέσα από ποικίλες  δραστηριότητες. Σχεδιάζουμε εκδηλώσεις –δράσεις που θα ενσωματώνουν την ιστορική οπτική αλλά και την σύγχρονη κοινωνική επεξεργασία, τις εκθέσεις, τα σεμινάρια, τα εργαστήρια, αλλά και τις ημερίδες.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινούμενοι, επιδιώκουμε να έρθουμε σε επαφή με καλλιτεχνικό έργο ατόμων ή και ομάδων που δημιουργήθηκε στα πλαίσια δραστηριότητας που έλαβε χώρα σε δομές φιλοξενίας(π.χ. δημιουργικά εργαστήρια ή εκπαιδευτικά προγράμματα). Το υλικό μπορεί να είναι αμιγώς εικαστικά έργα , όπως ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, κ.τ.ο, αλλά και φωτογραφία, comics, video.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΕΓΑΛΗ ΣΚΗΝΗ / ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ

 

18.00   The Little Foxes: «Κλίμακες»
Βρεφική μουσική θεατρική παράσταση για θεατές 1-3 ετών
Έμιλυ Καμαρινοπούλου: κείμενο-σκηνοθεσία, Στέλλα Χαμπέζου: ερμηνεία, Μανώλης Γερεμπακάνης:   μουσικά όργανα & ήχοι

18.30   Duo Krousma και Γιούλα Μιχαήλ: «Percussongs»
Η φωνή συναντά την πολυχρωμία των κρουστών σε ένα μουσικό ταξίδι με όχημα αγαπημένα κομμάτια ειδικά διασκευασμένα για αυτό το τρίο. Ενορχηστρωτική φαντασία και αυτοσχεδιαστική διάθεση συμπορεύονται σε μια εναλλακτική διαδρομή ανάμεσα σε είδη κι εποχές.
Γιούλα Μιχαήλ: τραγούδι, Νταβίνα Φλωρεντίν & Ντόλλυ Λιανά (Duo Krousma): μαρίμπα-βιμπράφωνο-κρουστά

19.00   Ν.Σκορδάς & Σ.Χυτήρης: “……..Duo………”
Free improvisation
Στέφανος Χυτήρης: drums, Νικόλας Σκορδάς: soprano sax

19.30   Τα Φλάουτα της Κ.Ο.Θ:  “…Ακόμη και walking bass…”
Διασκευασμένα γνωστά θέματα κινηματογραφικής μουσικής
Νικολός Δημόπουλος, Όθωνας Γκόγκας, Γιάννης Ανισέγκος, Ματούλα Χατζή, Νίκος Κουκής

20.00   Roptron Quartet
Πειραματισμός πάνω σε συνθέσεις όπως: Tierkreis του K. Stockhausen, Third Construction του J. Cage και Unison του A. Kekec.
Ζωή Αργυρίου, Αντώνης Βασιλειάδης, Γιάννης Ριζόπουλος και Παναγιώτα Καραμούζη: Κρουστά.
Η Μυρτώ Ταλακούδη προσεγγίζει με το τσέλο της τους ήχοuς του snare drum στο Theatric no. 9 του C. Cangelosi.

20.30   LoLo koumpania  – Gypsy Balkan Street Band
Οι LoLo KoumpAniA  είναι μια μπάντα που προσεγγίζει την τσιγγάνικη και βαλκανική παράδοση.  Στην αναζήτησή τους  συναντούν και φλερτάρουν με tango, ρετρό και άλλες μελωδίες δημιουργώντας ένα συνονθύλευμα από μουσικές παραδόσεις.
Εύη Βέττα: φωνη, Σωκράτης Βότσκος: κλαρινέτο, Ζωγράφος Σταυριδης: ακκορντεον, Χρήστος Ντουμάνης: ηλεκτρική & ακουστική κιθαρα, Στάθης Παρασκευοπουλος: κρουστα

21.00   Reggetiko Project
Το Reggetiko project αποτελεί μια μουσική συνάντηση ανάμεσα σε άτομα με πολύ διαφορετικά μουσικά υπόβαθρα και παραστάσεις. “Σημείο συνάντησής” τους είναι η αγάπη για δημιουργικές συζητήσεις – αυτοσχεδιασμούς με σκοπό την όσο το δυνατόν άμεση συνδιαλογή των μελών της. Η συλλογική αυτή έκφραση έχει πειραματικό χαρακτήρα και συνιστά μια μορφή επικοινωνίας που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και στην ειλικρίνεια.
Σωκράτης Βότσκος: σοπράνο σαξόφωνο, ντουντούκ, γκάιντα, Λίνος Τζελος: κιθάρα, Θεόδωρος Κουμαρτζης: μπαγλαμάς, Νίκος Βαρελάς: κρουστά, Δανης Κουμαρτζής: κοντραμπάσο και guest ο Milcho Leviev: μελοντικα

21.30   Beraber
Η Σοφία Ευκλείδου και ο Ταξιάρχης Γεωργούλης, παρουσιάζουν μουσικές της ανατολικής μεσογείου από τον 11ο αιώνα μέχρι σήμερα, αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις.
Σοφία Ευκλείδου: τσέλο, Ταξιάρχης Γεωργούλης: ούτι

22.00   Alenti
Επτά άνθρωποι αδυνατούν να βρουν καλύτερο κώδικα επικοινωνίας από το να παίζουν μαζί μουσική. Η διαφωνία είναι το ένα πόδι, η συμφωνία είναι το άλλο. Ένα σώμα πορεύεται με «παπούτσια από τον τόπο του». Περπατά σε άλλους τόπους. Περπατά στους ίδιους σε άλλο χρόνο
Παντελής Αγκιστριώτης: πολίτικη λύρα, Γιάννης Διονυσίου: τραγούδι, Βασίλης Ζιγκερίδης: κανονάκι, Μαρίνα Λιόντου-Mohamed: ούτι, Ευγενία Πανταζόγλου: κλαρίνο-αφήγηση, Γιώργος Πολυχρονιάδης: κοντραμπάσο, Αλέξανδρος Ριζόπουλος: κρουστά-μουσικές συνθέσεις

23:00   Πάρτυ με μουσικές τους κόσμου
Συμμετέχουν οι: Moria Nsumbu(Κογκό), Richard Lusakumunu (Κογκό), Αντώνη Ντήσογλου (Ελλάδα), Λιάνα Ναντογιάν (Κουρδιστάν), Mouhamad Molamouhamad (Συρία), Shamsedi Osso (Συρία) και Hassan Halath (Ιράκ).
Μια ανοιχτή πολυπολιτισμική γιορτή για τους εμπλεκόμενους στην 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης αλλά και για το ευρύτερο κοινό.
Η σύμπραξη αυτή συντελείται με τη συμβολή και την έμπρακτη υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και της ΙΑΤΑΠ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΕΓΑΛΗ ΣΚΗΝΗ / ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ

18.30   Οργανικό Σύνολο “Ricercar»
Το οργανικό σύνολο Ricercar ασχολείται κυρίως με την Baroque μουσική, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχει εξερευνήσει και άλλες μουσικές περιόδους. Ως μικρό δείγμα του ρεπερτορίου του θα παρουσιάσει τα εξής έργα: κοντσέρτο για βιολί του Antonio Vivaldi σε Ρε μείζονα op.3 no.9, συμφωνία του Tomaso Albinoni σε Σολ μείζονα και Σουίτα Abdelazer του Henry Purcell.
Αριστείδης Βοσκίδης: βιολί, Δημήτρης Δημητριάδης: βιολί, Ευδοκία Βοσκίδου: βιολί, Έλσα Μήτσα: βιολί, Δημήτρης Θαβώρης: βιόλα, Βασίλης Παναγιώτου: βιόλα, Ειρήνη Μαρτίνη: τσέλο, Σταματία Σγουροπούλου: τσέλο,  Λυγία Μηλιά: κοντραμπάσο, Μιχάλης Μήρτσιος: διεύθυνση

19.00   Constantine Duo: “Traces of Life”
Μουσικές συνθέσεις του Κώστα Χριστοδούλου με τη συνοδεία βίντεο και ηλεκτρονικών μέσων ήχου,  σε μια συνεχή αναζητήση για Ίχνη Ζωής….
Κώστας Χριστοδούλου: όργανο, Γιώργος Λασκαρίδης: τρομπέτα

19.30   Percussionistas
Μεταγραφές ροκ και σύγχρονης μουσικής για μεγάλο σύνολο κρουστών.
Άγγελος Αθανασίου, Αναστασία-Σοφία Αναστασοπούλου, Δημήτρης Βασιλειάδης, Δανάη Γρανούζη, Αλέξανδρος Ζαφρανάς, Μάγδα Καϊάφα, Μυρτώ Κατσικοπούλου, Εμμανουήλ Κενάνογλου, Νεκτάριος Κυρτσιούδης, Ελένη Μένου-Αικατερινιάδου, Μάξιμος Παπαδόπουλος, Στεφανία Πασπαλά, Μαριάννα Ταρασιάδου:κρουστά

20.00   Palette ensemble 
Το σχήμα δημιουργήθηκε μέσα στο 2017 με αφορμή συνθετικό υλικό εμπνευσμένο από τον ήχο των «μεγάλων» της ευρωπαϊκής jazz, επηρεασμένο από την αισθητική της ECM και διαμορφωμένο από την προσωπική έκφραση και την ιδιοσυγκρασία των μελών του συνόλου. Θα παρουσιαστεί υλικό από τον επερχόμενο δίσκο του σχήματος.
Κώστας Αναστασιαδης: τύμπανα, Σωκράτης Βότσκος: σοπράνο σαξόφωνο-συνθέσεις, Δάνης Κουμαρτζης: κοντραμπάσο, Λέανδρος Πασιάς: πιάνο, Βαγγέλης Βραχνός: τρομπέτα

20.30   Delasito project
Το Delasito project, με οδηγό τον ιδιαίτερο και ατμοσφαιρικό ήχο του βιμπραφώνου, περιλαμβάνει ένα ρεπερτόριο από διασκευές και πρωτότυπες δημιουργίες, που βασίζονται τόσο σε επιρροές από την jazz και funk σκηνή όσο και από την κλασική μουσική και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό.
Xρήστος Σιτοκωνσταντίνου: βιμπράφωνο, Ανδρέας Παπαγιαννακόπουλος: κιθάρα, Γιάννης Μπαλτής: μπάσο, Αλέξανδος Αγγουριδάκης: τύμπανα. Συμμετέχει η σχολή χορού Αυλαία. Υπεύθυνος ήχου: Δημήτρης Μαρκίδης

21.00   Εlevation Trio
Το Elevation Trio παρουσιάζει κομμάτια απο τον τελευταίο του δίσκο και νέες μουσικές
Τρύφωνας Τύπου: πιάνο, Μηνάς Βακαλούδης: κοντραμπάσο, Στεφανομάτιο Γαζίλας: κρουστά

21.30   Rock Percussion : Ένα διαφορετικό αφιέρωμα στη Ροκ Μουσική.
Ροκ διασκευές των Led Zeppelin, Deep Purple, Rainbow για κρουστά, χορωδία, τέσσερις σόλο φωνές και ροκ συγκρότημα. Με τις διασκευές αυτές τα μελωδικά και ρυθμικά κρουστά, σε συνδυασμό με τη χορωδία και τη δυναμική μιας ροκ μπάντας, δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο σύνολο απόδοσης συμφωνικού ροκ.
Ενορχήστρωση-Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Χανής. Συμμετέχουν: 20 εκτελεστές στα μελωδικά και ρυθμικά κρουστά, 30μελής χορωδία, ροκ συγκρότημα και τέσσερις σόλο γυναικείες φωνές, σε επιμέλεια Κώστα Χανή, Ελένης Σινιάρη και Χριστίνας Παπαδοπούλου.

22.00  “Το κουαρτέτο Plaza Ensemble μαζί με τις Έλσα Μουρατίδου & Αλμπένα, είναι …On the Road “
Με αφετηρία τον συγγραφέα Jack Kerouac (1922 – 1969) και το κίνημα της Beat Generation στην Αμερική, το Plaza Ensemble επιδιώκει να εντοπίσει τον απόηχο της γενιάς των beatniks μέσα στις επόμενες δεκαετίες και να τον ερμηνεύσει μουσικά.
Το υπόγειο (underground) και αντικομφορμιστικό πνεύμα που χαρακτήρισε τη νεολαία της Νέας Υόρκης στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 μετεξελίσσεται, διαπνέοντας μουσικές και τραγούδια των Tom Waits, Lou Reed, Igy Pop και άλλων.
Η ενορχήστρωση του μουσικού υλικού είναι πρωτότυπη και άρρηκτα δεμένη με την ερμηνευτική  προσέγγιση που επιδιώκουν οι μουσικοί του συγκροτήματος.
Έλσα Μουρατίδου: τραγούδι, Αλμπένα: τραγούδι, Θανάσης Μπιλιλής: πιάνο, Άκης Αρχοντής: βιολί, Κώστας Τσούγκρας: ακορντεόν, Γιάννης Πολυμενέρης: κοντραμπάσο

22.30   Διώνη: «Ριζιμιές φωνές»
Το γυναικείο πολυφωνικό σχήμα θα τραγουδήσει ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια από τον κύκλο της ζωής, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα τραγούδια της αγάπης.
Ευαγγελία Γκόγκου, Παρασκευή Γκόγκου, Ειρήνη Κολιούση, Παναγιώτα Κολιούση, Ανθή Κίρκου

23.00  Rebetien 
Οι Rebetien σχηματίστηκαν το 2012 και παρουσιάζουν ρεπερτόριο από την ελληνική παραδοσιακή μουσική, το σμυρναίικο και το ρεμπέτικο τραγούδι καθώς και νέες δικές τους συνθέσεις και πειραματισμούς. Χαρακτηριστικό στοιχείο τους είναι η ιδιαίτερη έμφαση στον φυσικό ήχο των οργάνων, που παραπέμπει στη νοσταλγική εποχή του γραμμοφώνου και στις σμυρναίικες ορχήστρες  καθώς και στα ακούσματα του μεσοπολέμου, μέσα από μια σύγχρονη ενορχηστρωτική προσέγγιση.
Αυγερινή Γάτση: ακορντεόν-τραγούδι, Φώτης Βεργόπουλος: μπουζούκι-τραγούδι, Κωστής Κωστάκης: κιθάρα-τραγούδι, Γιάννης Ζαρίας: βιολί-μπαγλαμάς

23.30   Dope Default: “Tales from the Wasteland”
Οι heavy rockers Dope Default από τη Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν ζωντανά κομμάτια από το τελευταίο τους EP Tales from the Wasteland‘, καθώς και καινούργια κομμάτια από το επερχόμενο album τους.
Δημήτρης Ραβίκαλης: φωνητικά, Γιώργος Κοντούρης: κιθάρα, Δημήτρης Κολιμβάνος: κιθάρα, Μάκης Γεωργίου: μπάσο, Θοδωρής Αναστασιάδης: τύμπανα

24:00   Μανώλης Φάμελος
Ένας από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της γενιάς του έρχεται με την κιθάρα του, ενσωματώνεται στην μεγάλη παρέα του ΚΟΘ underground και μοιράζεται με όλους τη χαρά της δημιουργίας και την πίστη  στις αρχές της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς για τη δημιουργία μιας ευρύτερης κοινότητας που θα έχει συνεκτικό ιστό την τέχνη, πέρα από φραγμούς και σύνορα.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΚΗΝΗ / ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ

11.00  Μουσική ομάδα του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου- Κορδελιού
α. Μουσική εμπνευσμένη απο τους ήχους των πλανητών,το big bang και τη δημιουργία του σύμπαντος.Τα παιδιά, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονική μουσική σα μουσικό χαλί, παίζουν με ηχοσωλήνες, κρουστά Orff και body percussion, ένα κομμάτι που βασίστηκε στις δικές τους ιδέες
β. Μουσικός αυτοσχεδιασμός με αυτοσχέδια μουσικά όργανα απο ανακυκλώσιμα υλικά
Ηλέκτρα Καρακατσάνη: διδασκαλία-διεύθυνση, Ορέστης Παπαδόπουλος: hip hop beat.

11.30   ThessQuintet+plus: «Λὲς καὶ ἦταν χθὲς…»
…ερμηνεύοντας ελληνικό αστικό τραγούδι
Διασκευές γνωστών έργων από την ελληνική οπερέτα και το ελαφρό αστικό τραγούδι του 20ου αιώνα, σε ένα πρόγραμμα με πολλές αναμνήσεις…
Ξένια Τσαβκοπούλου: σοπράνο, Μαρία Αρουσάνοβα: πιάνο, και το σύνολο ξύλινων πνευστών ThessQuintet με τους: Βιβή Παπαϊωάννου: φλάουτο, Γιάννη Τσόγια-Ραζάκωβ: όμποε, Δημήτρη Παπαϊωακείμ: κλαρινέτο, Ευγένιο Λάσκαρη: φαγκότο, Παντελή Φεϊζό: κόρνο. Ενορχηστρώσεις: Γεώργιος Χλίτσιος.

12.00   Κύκλος Κρουστών
Εργαστήρι ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, βασισμένο σε ρυθμούς από την Αφρική, την Κούβα και τη Μεσόγειο, που απευθύνεται σε παιδιά και γονείς,
-Αν κάποιοι έχουν δικά τους κρουστά όργανα, μπορούν εαν θέλουν να τα φέρουν μαζί τους-
Πραγματοποίηση εργαστηρίου: Ελευθέριος Αγγουριδάκης και Αλέξανδρος Αγγουριδάκης.

12.30   Solfeggio ΑΩ.gr
Πρωτότυπο μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα: 20λεπτη μουσική αφηγηματική παράσταση
Έλλη Ζαχαροπούλου: παραμύθι-μουσική, Νίκος Παπάζογλου: αφήγηση. Φωνές μελωδικής αφήγησης: τμήματα προθεωρίας Ωδείου και θεωρίας Α’ γνωστών ωδείων της πόλης.

13.00   Νεανική Μικτή Χορωδία: “Feel For”
Χορωδιακό σύνολο γνωστού ωδείου της πόλης παρουσιάζει Gospel, Traditional African και πειραματική μουσική.

13.30   Κουαρτέτο 4×4
Ludwig van Beethoven, Κουαρτέτο Εγχόρδων Op. 18, No. 1 σε Φα Μείζονα
1. Allegro con brio
2. Adagio affettuoso ed appassionato
3. Scherzo: Allegro molto
4. Allegro
Γεώργιος Σωτηρούδης: βιολί , Φαίδρα Ζαγοριανού: βιολί, Σοφία Στάικου: βιόλα, Δέσποινα Χαριτοπούλου: βιολοντσέλο.


15.00-17.00 – πλατεία Block 33

Μουσικοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά 5 έως 13 χρόνων.

Με την καθοδήγηση της μουσικοπαιδαγωγού Μαρίας Φραγκούλη, οι μικροί καλλιτέχνες αυθόρμητα και χωρίς προαπαιτούμενα ή κατευθύνσεις,θα δημιουργήσουν τις δικές του ζωγραφιές τις οποίες στη συνέχεια θα παρουσιάσουν ως μουσικοθεατρικά δρώμενα με τη χρήση μουσικών οργάνων.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η σύμπραξη παιδιών από το Κονγκό, Συρία, Ιράκ, Κουρδιστάν και Ελλάδα για την πραγματοποίηση του εργαστηρίου.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπονείται με επιτυχία στη δομή φιλοξενίας προσφύγων του ΙΑΤΑΠ στη Βόλβη Θεσσαλονίκης ενώ μέρος των έργων που δημιουργήθηκαν εκεί εκτίθενται σε αίθουσα του Block 33.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται με τη συμβολή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και του ΙΑΤΑΠ.

17.00-18.30 – πλατεία Block 33

Εργαστήρι πηλού

Ο υπεύθυνος του εργαστηρίου πηλού του ΚΕΘΕΑ Ιθάκη Θοδωρής Γαλιγαλίδης θα μυήσει τους νεαρούς επίδοξους αγγειοπλάστες στα μυστικά του πηλού και θα τους δώσει την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα πρώτα τους προσωπικά έργα. Το εργαστήρι αποτελεί δράση του ΚΕΘΕΑ Ιθάκη.


17.00   b.art : “Xoρευτικες εικονες.”
Μια “μικρού μήκους” χορογραφία σύγχρονου χορού
Χορογραφία: Ρίκα Τσιτσοπούλου. Χορεύουν: Δομνίκη Βαγιάτη, Στέλλα Αναγνωστοπούλου, Δήμητρα Στεργίου, Μάρθα Κωστίδου, Ναταλία Θεοδωράκογλου.

17.30   Τhe Μamas Project
Τι συμβαίνει όταν η μαμά πρέπει να μελετήσει και να πάει στην πρόβα; Πώς μπορεί να ανασύρει συναισθήματα συνυφασμένα με την χειροπιαστή καθημερινότητα στο ρόλο αυτό και να τα διοχετεύσει σε κάτι τόσο αφηρημένο και περαστικό όπως ο ήχος; Η αποψινή εμφάνιση των mamas project στο ΚΟΘ Underground, με τη σονατα για δύο τσέλα και πιάνο του Gian Carlo Menotti, είναι ένας ακόμα σταθμός στην πορεία της καλλιτεχνικής αναζήτησης τριών συνοδοιπόρων, με παράλληλα βιώματα στο ρόλο της εργαζόμενης μητέρας, που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια.
Γεωργία Κύπρου: τσέλο, Ήβη Παπαθανασίου: τσέλο, Θάλεια Αθανίτη, πιάνο.

18.00   Chroma Vs Κρουστόφωνο
Chroma Vs Κρουστόφωνο είναι το 12μελές μουσικό σχήμα που προέκυψε από τη συνεργασία του ποπ-ροκ συγκροτήματος Chroma και επτά μελών της μπάντας κρουστών δρόμου «Κρουστόφωνο».
Στόχος είναι να δημιουργηθούν μουσικά “cocktails” με την ανάμειξη τραγουδιών από διαφορετικά και ανόμοια είδη (ροκ, ποπ, λάτιν, ρέγκε, αφρικάνικα, ελληνικά παραδοσιακά) και τον επαναπροσδιορισμό κομματιών των Chroma .
Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: φωνή-γιουκαλίλι, Μανώλης Πετσανάκης: ηλεκτρική Κιθάρα-Β’ φωνητικά, Φάνης Πλουμής: ηλεκτρική Κιθάρα-Β’ φωνητικά, Χρήστος Κυριακόπουλος: ηλεκτρικό μπάσο, Simon Γεωργίου: Τύμπανα-Β’ φωνητικά, Χρήστος Ερκέκογλου: congas-νταούλι-τουμπερλέκι, Μαριάνα Ερκέκογλου: djembe-bongos-Β’ φωνητικά, Παντελής Καραμιχαηλίδης: djembe, Pola Tarabolous: κρουστά-Β’ φωνητικά, Χριστίνα Μαργαρίτη: νταούλι-κρουστά-Β’ φωνητικά, Βάνα Κατσιούρη: φωνή-κρουστά, Στέλιος Ιατρίδης: τρομπέτα

18.30   Ομάδα Μουσικής του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ
Ο Δημήτρης, η Ζωή, ο Παντελής, ο Πασχάλης κι ο Φραντσέσκο, από τη μουσική ομάδα του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, θα μας παρουσιάσουν ήχους παραδοσιακών τραγουδιών σε διασκευή για φωνή και κρουστά.
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ιφιγένεια Κουμουσίδου

19.00   Λάζαρος Αποκατανίδης – Soundplanner: “lahanokipoi”
Ο μουσικός και sound artist “soundplanner” θα συλλέξει ήχους, με καταγραφικό μηχάνημα, τόσο στον χώρο και στο χρόνο διεξαγωγής του φεστιβάλ όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Λαχανόκηπων σε πρότερο χρόνο. Στη συνέχεια, θα επεξεργαστεί ηλεκτρονικά αυτό το ηχητικό υλικό και θα δημιουργήσει επί τόπου το έργο “lahanokipoi”.

19.30   Bouche Fermée: “Μουσικές από τον Κινηματογράφο”
Οι «Bouche Fermée» είναι ένα μουσικό σύνολο που έχει ως στόχο τη δημιουργία “εικόνων” κυρίως μέσα από την μουσική που έχει γραφεί για τον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει έργα των Yann Tiersen, René Aubry, Wim Mertens, John Williams, Nino Rota, Alan Silvestri, Astor Piazzolla, Zbigniew Preisner και άλλων. Οι ενορχηστρώσεις είναι της Μαρίας Γούβαλη, η οποία επίσης συνθέτει και πρωτότυπα έργα για τους «Bouche Fermée».
Δώρα Αλεξιάδου: βιολί, Μαρία Γούβαλη: σαξόφωνο-ενορχηστρώσεις, Σταυρούλα Μαύρου: κιθάρα, Ηρώ Μενέγου: πιάνο, Πάνος Μπακάλης: ακορντεόν

20.00   Beatbox & Αερόφωνα
Το δρώμενο βασίζεται στην παρουσίαση πρωτότυπων συνθέσεων και ελεγχόμενων αυτοσχεδιαστικών δομών μέσα από τον συνδυασμό της φωνητικής τεχνικής beatbox σε αερόφωνα (πνευστά) όργανα.
Νίκος Δημηνάκης: βαρύτονο σαξόφωνο, φλάουτο, μελόντικα, διπλός αυλός, ντιντζερίντου (didjeridoo), άρπα στόματος (mouth harp).

20.30   Τιμής Ένεκεν Τρίο
Το μουσικό σχήμα «Τιμής Ένεκεν» θα ερμηνεύσει συνθέσεις του Α.Χασιώτη ενορχηστρωμένες για βιολί, τσέλο, κιθάρα και κρουστά, με ήχους επηρεασμένους από Δύση και Ανατολή και αρμονίες που συνδυάζουν το κλασικό με το μοντέρνο.
Αλέξανδρος Χασιώτης: κλασσική κιθάρα-σύνθεση-ενορχήστρωση-μεταγραφές, Γεωργία Πετμεζά: βιολοντσέλλο, Δημήτρης Βίττης: κρουστά, Λευτέρης Αδαμόπουλος: βιολί.

21.00   Jazz εργαστήρι
Θα παρουσιαστούν jazz standards, σε ενορχηστρώσεις για small και big band από σύνολο γνωστού ωδείου της πόλης.
Λάκης Τζήμκας: επιμέλεια-διεύθυνση-ενορχήστρωση, Μυρτώ Μποζίκη: φωνή, Χριστίνα Παπαδοπούλου: φωνή, Fermin: άλτο σαξόφωνο, Παύλος Νίκου: άλτο σαξόφωνο, Σοφία Μωυσίδου: τενόρο σαξόφωνο, Ηλίας Χατζηδημητρίου: τενόρο σαξόφωνο, Φλέρυ Βλαχοδήμου: πιάνο, Παύλος Γεωργιάδης: κιθάρα, Κωνσταντίνος Χουλιαράς: μπάσο, Γιάννης Ριμάρεφ: τύμπανα

21.30   Elinna full band
Η Elinna είναι μια νεαρή τραγουδίστρια/τραγουδοποιός επηρεασμένη από την indie rock, blues and alternative μουσική. Ως ερμηνεύτρια έχει συνεργαστεί με διάφορες μπάντες της πόλης της, συμμετέχοντας σε μουσικές εκδηλώσεις κι ακουστικά lives.
Θα παρουσιαστούν πρωτότυπες συνθέσεις καθώς και προσωπικές διασκευές γνωστών κομματιών.
Γιάννης Πετροβίτσος: ηλεκτρική κιθάρα, Χρήστος Σολάκης: μπάσο, Γιώργος Τσιολχάς: drums,
Elinna: φωνή-ηλεκτρική κιθάρα

22.00   Nothing ‘n’ Everything
Ζωντανή μουσική επί σκηνής. Μουσική, δηλαδή, επικοινωνία αμφίδρομη. Επικοινωνία νοημάτων, συναισθημάτων με μέσο το ατμοσφαιρικό blues/rock!
Δημήτρης Τσιμπουκλής: κιθάρα-φωνή, Δημήτρης Κύρου: κιθάρα-φωνή, Όλγα Δριβάκου: φωνή, Γιάννης Δημητρούδης: πλήκτρα, Κώστας Ιωσηφίδης: μπάσο, Γιώργος Χιώτης: τύμπανα

22.30   Été
Ευτυχώς βρήκαμε ο ένας τους άλλους δύο και ανάποδα επί 3 και παίζουμε μαζί αυτά που μας αρέσουν αλλά δεν ακούγαμε ποτέ! Δηλαδή, γαλλόφωνο ντισκοπανκ!
Στέφανος Λαζαρίνος: ηλεκτρικό μπάσο, Βρισηίδα Κοκκινάκη: ηλεκτρική κιθάρα, Βάλεια Καραγιαννίδου: τύμπανα και φωνητικά

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Επιμέλεια εκθέσεων: Ζωή Χατζησταύρου
Έντυπα: ΚΕΘΕΑ ΣΧΗΜΑ & ΧΡΩΜΑ
Γραφιστικά: Μελίνα Χατζή
Προβολή-επικοινωνία: Νίκος Κυριακού
Σχεδιασμός-τροφοδότηση ιστότοπου: Δάφνη Χριστοφορίδου
Social media: Τραϊανός Παπαδόπουλος, Μίνα Παπακωνσταντίνου
Χορδιστής πιάνου: Χρήστος Τσικαντέρης
Συντονισμός κι εκτέλεση παραγωγής: Τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΚΕΘΕΑ IΘΑΚΗ & Σ.Μ.Υ.Κ.Ο.Θ.

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ:

  1. Στο Δήμο Θεσσαλονίκης και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου για την ευγενική παραχώρηση του πιάνου.
  2. Στην Πρόεδρο του Α΄Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης κα Ελένη Χοντολίδου για τις πολύτιμες συμβουλές της γύρω από το προσφυγικό ζήτημα.
  3. Στη διοίκηση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης για τις διευκολύνσεις και την έμπρακτη συμπαράσταση.
  4. Στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
  5. Στους ανθρώπους του Block 33 για την αμέριστη συμπαράστασή τους.