ΚΘΒΕ: “Ασκητική” του Νίκου Καζαντζάκη 19 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Δίου

 

Η επιτυχημένη παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, «Ασκητική» (Salvatores dei) του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία  Aνδρέα Κουτσουρέλη, παρουσιάζεται στη σκιά του Ολύμπου, του βουνού των Θεών, το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 21.00 στο Αρχαίο Θέατρο Δίου, με την προσδοκία  να συντονιστεί με τις δονήσεις αυτού του πανάρχαιου χώρου, στον χορό μιας εσωτερικής υπαρξιακής αναζήτησης.

Αποτελεί τη θεατροποιημένη εκδοχή του γνωστού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, ενός συμπυκνωμένου κειμένου που εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. Ο ίδιος υποστήριζε ότι η “Ασκητική” είναι μια Κραυγή και όλο το έργο του ένα σχόλιο που μεταφέρει την αγωνία του ξεπεράσει τα σύνορα του νου, τα φαινόμενα και  να λύσει το μυστήριο της ύπαρξης.

“Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή.”

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

“Διαβάζοντας την Ασκητική του Ν. Καζαντζάκη, βυθίζεσαι σε ένα φιλοσοφικό κείμενο που σε οδηγεί αναπόφευκτα στην αναζήτηση της ύπαρξής σου και στον τρόπο που καλείσαι, από τον ίδιο τον συγγραφέα, να αντιμετωπίσεις και να δεις, με τα δικά του μάτια, την πορεία σου στη ζωή.  Και αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τον καθένα μας σε προσωπικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα και ολόκληρο το σύμπαν.

Βασικός στόχος μας είναι να μεταφέρουμε την αγωνία αυτή, μέσω της θεατρικής πράξης, δημιουργώντας έναν “διάλογο” με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Έξι (6) πρόσωπα (ηθοποιοί) έρχονται στη σκηνή για να καταθέσουν τις σκέψεις και τον εσωτερικό κόσμο του “Ενός”. Και οι έξι ανήκουν σε ένα σώμα. Στη φωνή μέσα μας.

Έτσι λοιπόν, μέσω αυτού του “διαλόγου” που αναπτύσσεται μεταξύ τους, αλλά και της λιτής θεατρικής μορφής –αφαιρετικό σκηνικό, μουσικοί ήχοι που υπογραμμίζουν και εκτελούνται από τους ίδιους του ηθοποιούς επί σκηνής– δημιουργήσαμε ένα “τελετουργικό δρώμενο” έχοντας σε προτεραιότητα την προβολή του κειμένου και όχι της εικόνας.

Στο χρονικό διάστημα αυτής της θεατρικής πράξης (1 ώρα), χρέος μας ήταν και είναι, να μην χαθεί τίποτα από τη σκέψη-αγωνία του Καζαντζάκη, έτσι ώστε απευθυνόμενοι στους θεατές να τους προτρέψουμε σε μία βαθύτερη αναζήτηση του κόσμου μέσα μας, της ψυχής,  αλλά και της  ζωής μας,  στη “λιγόστιγμη” πορεία μας”.

  Αντρέας Κουτσουρέλης

Συντελεστές:

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ανδρέας Κουτσουρέλης

Επιμέλεια σκηνογραφίας-κοστουμιών: Μαρία Μυλωνά

Βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Βούτος

Οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος

 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Βούτος, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Νίκος Νικολάου, Δημήτρης  Παλαιοχωρίτης, Κώστας Ίτσιος, Τάσος Ροδοβίτης  

 

 

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 10 €

 

Αρχαίο Θέατρο Δίου

Σάββατο 19 Αυγούστου 2017, στις 21:00

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

  • Κεντρικό Περίπτερο Ενημέρωσης Φεστιβάλ Ολύμπου.
  • Αρεοπαγίτου και Σολωμού γωνία (πρώην Aspis Bank), Κατερίνη (Τηλ.23510/76041)
  • Πρακτορείο Τύπου ΚΑΨΑΛΗ, Λιτόχωρο Πιερίας (23520/83400)
  • Αναψυκτήριο Αρχαιολογικού Πάρκου Δίου (Τηλ.23510//53484)
  • «Το Βιβλιοπωλείο» ΑΜΑΝΑΤΗΣ, Πλαταμώνας Πιερίας (23520/42606)
  • Γραφείο πληροφορίων, Λεπτοκαρυά Πιερίας (23520/31858)

 

VIVA.GR | 11876 | Tickethour | SEVEN SPOTS | ΓΕΡΜΑΝΟΣ | OTESHOPS | MEDIA MARKT

 

Πληροφορίες: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Τ. 2315 200200, www.ntng.gr