Το μεγαλύτερο ατύχημα θαλάσσιας ρύπανσης στην Ελλάδα

Για το μεγαλύτερο ατύχημα θαλάσσιας ρύπανσης που έχει γίνει στην ελληνική επικράτεια έκανε λόγο μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο υπουργείο Ναυτιλίας ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, τονίζοντας ότι έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 200 κυβικά πετρελαιοειδή, κάποια από αυτά έχουν απαντληθεί και κάποια βρίσκονται στις ακτές.

Ωστόσο, ο μεγάλος κίνδυνος έγκειται στην πετρελαιοκηλίδα που κινείται υποβρυχίως και δεν μπορεί να εντοπιστεί από τα εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβρίλη και μετά την ενημέρωση που είχε από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, ένα μεγάλο κομμάτι της πετρελαιοκηλίδας αυτή τη στιγμή κινείται προς τον Άγιο Κοσμά.

Ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι στην επιχείρηση αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης θεωρούν ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και σε περίπου είκοσι μέρες από σήμερα οι περιοχές θα έχουν καθαριστεί πλήρως.

Ως ένα βαρύ περιστατικό μείζονος σημασίας χαρακτήρισε την υπόθεση ο γ.γ. του υπ. Ναυτιλίας, Διονύσης Καλαματιανός, ενώ -όπως υποστήριξε- η κινητοποίηση του υπουργείου ήταν άμεση και έγινε η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση που θα μπορούσε να γίνει.

Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι ζητήθηκε διεθνής συνδρομή και για πρώτη φορά ενεργοποιείται ειδικό σκάφος της ENSA.

Όπως έγινε γνωστό, σήμερα το απόγευμα ξεκινάει η απάντληση των περίπου 2,5 τόνων καυσίμων από τις δεξαμενές τού «Αγία Ζώνη II», το οποίο βρίσκεται σε βάθος 30 μ.

 

ΠΗΓΗ : www.efsyn.gr