Please enable JS

Άρης Δελαγραμμάτικας

Αποφεύγω να κάνω σχέδια, γιατί όποτε κάνω το σύμπαν σκάει στα γέλια.

Μίλησέ μας για την παράσταση “O Ηρακλής και οι άθλοι του” της Κάρμεν Ρουγγέρη και για τον ρόλο σου τον Ιόλαο;

Το Σάββατο 9/10 έγινε η πρεμιέρα μας, σε ένα κατάμεστο Christmas Theater και ήδη ο ενθουσιασμός του κόσμου είναι πραγματικά τεράστιος! Είναι μια παράσταση που ξεκινήσαμε να την δουλεύουμε πέρσι τον χειμώνα, με πολλή όρεξη να επανέλθουμε ξανά όλοι στη σκηνή, αλλά ο ιός είχε άλλα σχέδια για όλους τότε. Φέτος νομίζω έγινε στο σωστό timing η δουλειά αυτή, με ακόμα καλύτερη διάθεση από όλους και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μια πολύ εντυπωσιακή και πλούσια εμπειρία της μυθολογίας μας σε παιδιά και μεγάλους.

Ο Ιόλαος είναι ο γιος του Ιφικλή, αδερφού του Ηρακλή και είναι ο πιστός του βοηθός στην επιτέλεση των άθλων του. Ο χαρακτήρας αυτός μεταφέρει πολλά μηνύματα στο κοινό, δείχνοντας στοιχεία αφοσίωσης, αληθινής φιλίας, αυτοθυσίας, προθυμίας, παλικαριάς, ανησυχίας για τον αγαπημένο του θείο και σίγουρα μεγάλης ενσυναίσθησης. Είναι στοιχεία που είναι πάντα σημαντικό να παρουσιάζονται και να επισημαίνονται ειδικά σε μια παιδική παράσταση και γι’αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα για το ρόλο αυτό.

Πως είναι να δουλεύεις με έναν καλλιτέχνη, όπως η Κάρμεν Ρουγγέρη, η οποία έχει αφήσει το στίγμα της στο παιδικό θέατρο;

Η όλη διαδικασία της συνεργασίας από την πρώτη κιόλας μέρα των προβών αλλά και μέχρι το τέλος των παραστάσεων του έργου είναι μια πραγματική και ουσιώδης διδασκαλία. Η δουλειά με την Κάρμεν Ρουγγέρη είναι μάθηση, διότι η ίδια δεν παίρνει τον ρόλο μιας απλής σκηνοθέτιδας, αλλά χρησιμοποιεί μέσα και τρόπους να βρεις τον ρόλο σου, τον χαρακτήρα του, την παρουσία σου στη σκηνή, την αίσθηση της σκηνής, του κοινού, των φώτων κτλ, έτσι που εξελίσσεσαι ο ίδιος ως ηθοποιός. Φυσικά όλα αυτά και με την βοήθεια του Πέτρου Γάλλια, που είναι εκεί πιστός σύμβουλος και βοηθός της ομάδας, ο οποίος αναλαμβάνει τις χορογραφίες, την κινησιολογία, αλλά και τον φωτισμό της παράστασης. Προσωπικά από την πρώτη μας συνεργασία το 2019 μέχρι και σήμερα νιώθω πως έχω προχωρήσει πολύ ως ηθοποιός και γι’αυτό οφείλω πολλά σε εκείνη, την Χριστίνα Κουλουμπή και τον Πέτρο Γάλλια και στην ομάδα όλη, αρχικά για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου, αλλά και για όσα έχω μάθει.

Από το συγκεκριμένο κείμενο, τι πιστεύεις ότι παίρνουν τα παιδιά;

Μέσα στο έργο, με τον τρόπο που είναι γραμμένο, παρουσιάζονται και αναπτύσσονται χαρακτήρες και προσωπικότητες ολόκληρες που είναι υπαρκτές στην κανονική μας ζωή. Παρότι μιλάμε για μυθολογικά γεγονότα και πρόσωπα, οι χαρακτήρες που διαγράφονται είναι αληθινοί, με δικά τους θέλω, όρια, πάθη, αναζητήσεις, που μπορούν να περάσουν πολλά μηνύματα ζωής σε μικρούς και μεγάλους. Το βασικότερο κατά τη γνώμη μου είναι πως, την μοίρα μας την ορίζουμε εμείς.. Το μέλλον μας το χτίζουμε εμείς. Ό,τι και εάν θεωρείται πως έχει προδιαγραφεί για μας, εμείς οι ίδιοι μπορούμε να το αλλάξουμε. Οι επιλογές μας θα είναι αυτές που θα μας καθορίσουν.. Δεν υπάρχει τίποτα γραφτό. Με δουλειά, με αφοσίωση, με καλή προαίρεση και πίστη στον εαυτό μας μπορούμε να κατορθώσουμε τα ακατόρθωτα.

Πως νοιώθεις απέναντι στα φαινόμενα ρατσισμού (με όλες τις εκφάνσεις του), που έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια;

Δεν έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια, απλώς τα τελευταία χρόνια γίνεται πραγματικό θέμα προς συζήτηση και πραγματική αναγνώρισή του ως μια παγκόσμια επιδημία. Θα μου είναι πάντα τόσο ανεξήγητο να βλέπω τον κόσμο να μισεί κάτι που τυχαία δεν είναι. Και γιατί οι άνθρωποι να φτάνουν στο συναίσθημα της αποστροφής, μέχρι και της εχθροπραξίας επειδή πιστεύουν σε έναν άλλο θεό, επειδή έχουν διαφορετικό φύλο, επειδή έχουν διαφορετικό χρώμα, επειδή έχουν διαφορετική σεξουαλική προτίμηση, επειδή μιλάνε άλλη γλώσσα. Αφιερώνουμε για παράδειγμα σαν ανθρωπότητα τόσο χρόνο να ασχολούμαστε με τον τόνο του δέρματος, που για κάποιο τρελό λόγο είναι μέτρο αξίας, και όχι με την μοναδική ταυτότητα που έχει κάθε άνθρωπος. Κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί πόσο εξελιγμένος θα ήταν ο κόσμος αν εκμεταλλευόταν τη μοναδικότητα κάθε ατόμου. Η ίδια η κοινωνία είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να εξυπηρετεί ομάδες και όχι ανθρώπους ως μονάδες. Κανένας άνθρωπος δεν γεννιέται ρατσιστής, αναπτύσσεται μέσα σε έναν κόσμο που κυριαρχούν τα συμφέροντα των ανώτερων θέσεων.

Πιστεύεις ότι oι περίοδοι κρίσης είναι ιδανικοί για να καταπατούνται τα εργασιακά και τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Δεν έχω υπάρξει και ποτέ εκτός κρίσης. Εδώ και πόσα χρόνια τώρα ζούμε περιόδους κρίσης. Από τότε που ενηλικιώθηκα και άρχισα να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο μέχρι και τώρα ζω σε αλλεπάλληλες κρίσεις που μου έχουν στερήσει πολλά. Ανέκαθεν η ανασφάλεια και ο φόβος δημιουργούν το πιο εύπορο έδαφος για περιορισμό, εκμετάλλευση, μειώσεις κάθε είδους, και γενικότερα για καταπάτηση δικαιωμάτων. Και εδώ έρχομαι πάλι στο προηγούμενο θέμα.. Μια κοινωνία στην οποία τα άτομα έχουν χάσει την προσωπική τους ετερότητα, είναι λογικό να συνεχίζει εφησυχασμένη χωρίς να αντιλαμβάνεται παρωχημένους θεσμούς.

Ποιά είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σου σχέδια, μετά (;) την εποχή του κορωνοϊού;

Όπως έχω ξαναπεί, αποφεύγω να κάνω σχέδια, γιατί όποτε κάνω το σύμπαν σκάει στα γέλια, και έτσι θέτω μόνο στόχους. Οι στόχοι μου λοιπόν είναι να καταφέρω να δουλεύω όσο μπορώ στο χώρο, να κάνω συνεργασίες που θα με εξελίξουν ως ηθοποιό και θα έρθουν στα χέρια μου ρόλοι που θα μπορέσω να τους εκφράσω και να με εκφράσουν. Ο ιός σίγουρα ήρθε και έβαλε ένα στοπ πάνω στο σημείο που πήρα εκείνη τη βαθιά ανάσα και είπα θα βουτήξω, και κάπως όλο αυτό με αποθάρρυνε, αλλά όπως και να έχει εννοείται προέχει η δημόσια υγεία. Ευελπιστώ να απεμπλακούμε σύντομα όλοι υγιείς κυρίως και ανανεωμένοι.

Μια εντυπωσιακή παράσταση ετοιμάζεται φέτος στο μεγαλύτερο θέατρο της Αθήνας. Η αγαπημένη μικρών και μεγάλων Κάρμεν Ρουγγέρη, η Χριστίνα Κουλουμπή και οι συνεργάτες τους έρχονται στο Christmas Theater για να μας παρουσιάσουν την παράσταση ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ. Η Κάρμεν Ρουγγέρη και η Χριστίνα Κουλουμπή με μια νέα σκηνοθετική ματιά αλλά και με εντυπωσιακά σκηνικά, κοστούμια και ειδικά εφέ και βιντεοπροβολές, αξιοποιούν τις μεγάλες τεχνολογικές δυνατότητες του Christmas Theater και παρουσιάζουν την ζωή και τους άθλους του Ηρακλή σε μια σπουδαία παραγωγή για όλη την οικογένεια.

ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021 

CHRISTMAS THEATER

Μια παράσταση για την δύναμη της θέλησης, γιατί όπως έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες: Δεν υπάρχει τίποτε αδύνατο γι’ αυτόν που θα προσπαθήσει.

Παραμυθένια είναι η αντιμετώπισή μας αλλά συγχρόνως ακριβής. Βασισμένη πάνω σε ότι έχει γραφτεί για τον ήρωα και τη ζωή του έτσι ώστε τα παιδιά να σχηματίσουν μια σαφή εικόνα του Ηρακλή, του ήρωα των ηρώων, που με τους άθλους του έμεινε στην ιστορία ως ο πιο ονομαστός και αγαπητός ήρωας της ανθρωπότητας. Μέσα απ’ αυτή την παράσταση τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν:

–        τη γέννηση του ήρωα
–        τη ζωή του
–        τους άθλους του
–        την καθιέρωση των Ολυμπιακών αγώνων
–        το θάνατό του
–        και τέλος τη μετάβασή του στον Όλυμπο όπου θα απολαμβάνει όλες τις τιμές και θα ζήσει ανάμεσα στους δώδεκα θεούς ίσος με αυτούς.

Τα μοναδικά σκηνικά και κοστούμια υπογράφει η Χριστίνα Κουλουμπή. Το κείμενο και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Κάρμεν Ρουγγέρη, με το μοναδικό της ταλέντο να εμπνέει στα παιδιά κάθε ηλικίας την αγάπη για το θέατρο. Είναι μια αφορμή να ξαναθυμηθούμε τους ήρωες μας σε μια εποχή που τους έχουμε τόση πολλή ανάγκη!

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη
Σκηνικά – Κοστούμια:       Χριστίνα Κουλουμπή
Χορογραφίες – Κίνηση – Φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας
Μουσική – Video Art : Αντώνης Δελαπόρτας
Στίχοι Τραγουδιών: Ανδρέας Κουλουμπής
Διδασκαλία – Προσαρμογή τραγουδιών: Αγάπη Διαγγελάκη
Σπαθογραφίες:  Κωνσταντίνος Μπουμπούκης  
Βοηθός Σκηνοθέτη – Γραμματειακή υποστήριξη: Ελένη Καρτάση

Ηθοποιοί:
Γιώργος Παράσχος
Γιώργος Μπανταδάκης
Στέλιος Νίνης
Άρης Δελαγραμμάτικας
Ντίνος Γκελαμέρης
Νίκος Καλιδώνης
Πέτρος Τσαπαλιάρης
Χρήστος Μπαλτάς
Άντεια Ολυμπίου
Έλενα Μιχαλάκη
Κωνσταντίνα Κουτσαυτάκη
Ιουστίνα Μάτσιασεκ

ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ της Κάρμεν Ρουγγέρη

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021 στις 15.00 και στις 19.30
ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021 στις 12.00 και στις 17.00
ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 στις 15.00 και στις 19.30
ΚΥΡΙΑΚΗ  7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 στις 12.00 και στις 17.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
VIP: 24 ευρώ
Α ΖΩΝΗ: 20 ευρώ
Β ΖΩΝΗ: 16 ευρώ
Γ ΖΩΝΗ: 13 ευρώ
Δ ΖΩΝΗ: 10 ευρώ
Ε ΖΩΝΗ: 5 ευρώ

ΑΜΕΑ: 5 ευρώ, Συνοδός: 10 ευρώ (Μόνο με τηλεφωνική κράτηση στο 211-7701700 ή στο ταμείο του θεάτρου)

Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια πληροφορίες στο 211-7701700 και στο tickets@ct.gr

Προπώληση Εισιτηρίων: 211-7701700, www.viva.grwww.ct.grRelated Posts