Please enable JS

«ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ  (Extremities) » στο Θέατρο Κάτω απ’ τη Γέφυρα 

(Extremities)
του WilliamMastrosimone
 
 
Αγαπητές φίλες και φίλοιΓνωρίζετε ότι:
Μόνο το 4% των βιασμών και το 9% από τις απόπειρες βιασμού φτάνουν στο δικαστήριο;Μόνο το 2% των υποθέσεων που παρουσιάζουν πειστήρια οδηγούν τους δικαστές σε  καταδικαστική απόφαση και το βιαστή στη φυλακή;Κάθε βιαστής που συλλαμβάνεται έχει διαπράξει (κατά μέσο όρο) 29 βιασμούς, ή απόπειρες βιασμού;Είναι αλήθεια ότι εμείς το αγνοούσαμε.Και ίσως αυτό, το σχεδόν αθέατο του εγκλήματος, ήταν ο λόγος που αποφασίσαμε να ανεβάσουμε τις «Ακρότητες»(Extremities), του Αμερικανού William Mastrosimone.Γραμμένο το 1978, αυτό το πολυβραβευμένο έργο, αφηγείται μια φαινομενικά απλή (τρόπος του λέγειν) ιστορία:
 
Ένας άντρας, μπαίνει σε ένα σπίτι να βιάσει μια γυναίκα (στο ρόλο η Ελεονώρα Αντωνιάδου).
Αυτή, καταφέρνει να τον εξουδετερώσει. Τον δένει χειροπόδαρα και σχεδόν τυφλό αρχίζει να τον βασανίζει απάνθρωπα. Οι ρόλοι αντιστρέφονται; Ίσως.Στη σκηνή εμφανίζονται οι δυο συγκάτοικοι και φίλες της γυναίκας (στους ρόλους, η Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου και η Καλλιόπη Μανδρέκα).
Τότε αρχίζει για μας η «ανάγνωση» του έργου, ο δικός μας προβληματισμός, που δεν σχετίζεται με την «δημοφιλία» της φρίκης, ούτε με τη δημαγωγία του βιασμού.Η ηρωίδα διεκδικεί την έγκριση, την αποδοχή της πράξης της. Αλλά ΔΕΝ θα την έχει.
Η μια (βιασμένη όταν ήταν έφηβη) προτείνει να τον αφήσουν να φύγει και να  … το ξεχάσουν. Η άλλη, να καλέσουν την αστυνομία, αφού «…υπάρχουν νόμοι που πρέπει να τηρούνται».Είναι και ο βιαστής, που θα μπορούσε να είναι το «καλό παιδί» της διπλανής πόρτας. (στο ρόλο ο Θοδωρής Αντωνιάδης).
Κυνικός, χειριστικός και επικίνδυνα πειστικός, θα εκλιπαρήσει τη συμπάθεια, με επιχειρήματα που φαίνονται λογικά, αφού ο ίδιος είναι οικογενειάρχης, σεξουαλικά χορτάτος και (προφανώς) δεν είχε λόγο να βιάσει. Θα ισχυριστεί ότι η γυναίκα φταίει, που τον προκάλεσε με την προκλητική της εμφάνιση και την οικειότητα που του έδειξε. 
Εξ άλλου, ο βιασμός δεν έχει ολοκληρωθεί και η απόπειρα δεν αποδεικνύεται.
Αντίθετα, ο ίδιος είναι άγρια χτυπημένος και σχεδόν τυφλός…   Αδιέξοδο.Στο έργο (και προφανώς στην παράστασή μας) είναι διάχυτη η ακραία βία.
Το ίδιο και η αίσθηση ότι ο φόνος είναι κάθε στιγμή αναμενόμενος.
Επιλέξαμε να το παρουσιάσουμε στον λιλιπούτειο «Πίσω χώρο», ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό χώρο 42 θέσεων, που η άμεση επαφή των θεατών με τη δράση, μεγεθύνει το ρεαλισμό των σκηνών, γεγονός που – χωρίς να είναι αυτοσκοπός μας – διευκολύνει στη βιωματική προσέγγιση του έργου.Επιτρέψτε μας, να αναφέρουμε ένα απόσπασμα του θεατρολόγου κ. Σάββα Κυριακίδη, σε τοποθέτησή του για το συγκεκριμένο έργο: «…οι Ακρότητες, ξεπερνούν τη διάσταση ενός σχολίου πάνω στο αποτρόπαιο θέμα της άσκησης της βίας και ανοίγει μια πολυπλοκότερη και σαφώς πιο ενδιαφέρουσα κριτική των παραμέτρων του κοινωνικού ιστού».
Αυτή η θέση, θα αποτελέσει και την σκηνοθετική γραμμή στην παράστασή μας.Ευελπιστώντας σε µία καλή συνεργασία,ΝΙΚΟΣ ΔΑΦΝΗΣ  
 
Στους ρόλους του Ραούλ & της Μάρτζορυ
ο Θοδωρής Αντωνιάδης & η Ελεονόρα Αντωνιάδου
 
 
Μετάφραση:              Μάριος Πλωρίτης
Σκηνοθεσία:              Νίκος Δαφνής
Σκηνικά:                    Ελένη Σουμή
Κοστούμια:               Ελένη Παπαδοπούλου
Μουσική επιμέλεια 
Βοηθός σκηνοθέτη:  Κων/ναΣαραντοπούλου
Φωτισμοί:                  Αλέξανδρος Πολιτάκης
Φωτογραφίες:           Σπύρος Περδίου
 
Παίζουν οι ηθοποιοί:            Θοδωρής Αντωνιάδης Ελεονώρα Αντωνιάδου        Κων/να Σαραντοπούλου
Καλλιόπη Μανδρέκα
Πρεμιέρα:Σάββατο 19 Νοέμβρη 2022  
(κορονοϊού επιτρέποντος)

Παραστάσεις:Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:30
 
ΘΕΑΤΡΟ  «ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ»
Πλατεία ηλεκτρικού σταθμού Ν. Φαλήρου
katoapotigefyra.gr
nikosdafnis@yahoo.gr
πληροφορίες: 2104816200
………………………………………………………………………………………………………………………..
Επικοινωνία:
Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου | 
Array