Please enable JS

Αλκίνοος Ιωαννίδης

Δεν με ενδιέφερε ποτέ η μουσική στο θέατρο να αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο.

Γιατί αποδέχτηκες την πρόταση του σκηνοθέτη Νικορέστη Χανιωτάκη, να συνθέσεις και να επιμεληθείς τη μουσικήσ τον δικό του “Ματωμένο Γάμο”;

Δεν με ενδιέφερε ποτέ η μουσική στο θέατρο να αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο. Ήθελα πάντα να βγαίνει οργανικά μέσα από το κείμενο και από τους ρόλους. Για να συμβεί αυτό σε μία παράσταση που η μουσική είναι ζωντανή και βγαίνει μέσα από τους ηθοποιούς, οι οποίοι παίζουν ζωντανά τα όργανα και τραγουδάνε και τα σολιστικά μέρη και τα χορωδιακά ζωντανά. Δεν υπάρχει καθόλου η ασφάλεια ενός προηχογραφημένου υλικού πού να πατάνε πάνω. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται μία τριβή. Από αυτό λοιπόν δεν μπορεί να απουσιάζει ο άνθρωπος που έχει συνθέσει τη μουσική. Αφού Λοιπόν αποφασίσαμε να γίνουν ζωντανα η μουσική και τα τραγούδια είχα και εγώ την καλλιτεχνική υποχρέωση να το στηρίξω.

Να είμαι δίπλα στους ηθοποιούς που αναλαμβάνουν κάτι εξαιρετικά δύσκολο,

Ούτως ή άλλως είναι μία δύσκολη παράσταση ένα πολύ δυνατό έργο και ταυτόχρονα με μία πολύ δύσκολη μουσική που την έχουν φέρει εις πέρας οι ηθοποιοί περισσότερο από επάξια. Και τους έχω μεγάλη ευγνωμοσύνη.

Αρα για αυτούς όλους τους λόγους δέχτηκες το κάλεσμα του Νικορέστη Χανιωτάκη;

Ναι ακριβώς δέχτηκα το κάλεσμα και γιατί γνωρίζω το έργο και ξέρω ότι κρύβει πολύ μουσική μέσα του. Συνολικά ο Λόρκα κρύβει πολύ μουσική μέσα του. Από αυτές τις άπειρες μουσικές που ξεκλειδώνουν μέσα το έργο γράφτηκαν και τα τραγούδια της παράστασης.

Αντίστοιχα όπως και η μουσική έγινε οργανικό μέρος της παράστασης, της σκηνοθεσίας και των ερμηνειών, με τον ίδιο τρόπο και οι ηθοποιοί, αλλά και ο Νικορέστης δεν έμεινε παρατηρητής στην διαδικασία της σύνθεσης, μπήκε μέσα σ’ αυτήν και την καθόρισε.

Ήταν παρών, αρα είναι αμφίδρομη αυτή η σχέση. Ο σκηνοθέτης στη διαδικασία της σύνθεσης πολύ έντονα.

Πληροφορίες για την παράσταση και την περιοδεία ΕΔ στο παρακάτω link:

Array