Please enable JS

Αντώνιoς Aσπρόμουργος

Δημιουργεί & ζωγραφίζει μεταξύ San Diego & Σύρου!

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη ζωγραφική;

Ξεκίνησα επτά-οκτώ χρονών να ζωγραφίζω cartoons και δέκα χρονών είχα αρχίσει τις προσωπογραφίες. Στα 14 έκανα το πρώτο μου πίνακα πορτραίτο με λάδι, τον οποίο έχω ακόμα στη συλλογή μου. Σπούδασα γραφικές τέχνες και interior designer στον AKTO School of Fine Arts. Επαγγελματικά ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα γραφιστικά, σε περιοδικά και ταυτόχρονα έκανα και κάποια reproduction (αναπαραγωγές) πίνακες γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Μετέπειτα ασχολήθηκα με την εικονογράφηση περιοδικών, παραμυθιών και παιδικών βιβλίων. Το 2009 έκανα την πρώτη μου ατομική έκθεση ζωγραφικής στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στο πλανητάριο. Η έκθεση αποκτήθηκε από το ίδρυμα και αποτελεί μέρος της ιδιωτικής συλλογής. Απο το 2014 και μετά, έχω κάνει 13 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο, Ελβετία, Καλιφόρνια και Βιρτζίνια.

Twilight Skyline, San Diego
2021
Λάδι σε καμβά
Εξώφυλλο, διεθνές περιοδικό
Hyperrealism Magazine
τεύχος 14

Πώς βρέθηκες στην Αμερική;

Το 2016 γνώρισα τον curator μου Dr Mel Yoakum, ο οποίος ενδιαφέρθηκε για τη δουλειά μου ως καλλιτέχνης, αλλά και για μένα ως Αντώνης. Μου πρότεινε να πάω στην Αμερική και να ασχοληθώ 100% ως ζωγράφος, γιατί στην Ελλάδα ήμουν κυρίως απασχολημένος ώς γραφίστας, ζωγράφος και καθηγητής σχεδίου και χρωματολογίας. Στην Αμερική μου δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθώ αποκλειστικά μόνο με τη ζωγραφική. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η ζωγραφική μου να εξελιχθεί από εξπρεσιονιστική και αφαιρετική σε φωτορεαλιστική και αρκετά πιο λεπτομερής.

Κοσμοπολίτης, τελικά, ζεις τώρα πια μεταξύ San Diego και Σύρου.

Ειδικά τον τελευταίο καιρό πιο πολύ Σύρο. Πιστεύω ότι η Σύρος αλλά γενικότερα και η Ελλάδα έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ μετά το 2018, άσχετα με το ζήτημα του κορονοϊού. Έχει μία παγκόσμια αναγνωρισιμότητα στον εικαστικό τομέα. Πιστεύω πως ως χώρα μετά Covid εποχή θα απογειωθεί.

A Glass Menagerie
2018. Λάδι σε καμβά
Δεύτερο βραβείο, OCEANSIDE MUESUM OF ART 2019-2020 Artists Alliance Biennial

Στο Σαν Ντιέγκο ειδικά πώς βρέθηκες;

Ο Μέλ είναι γέννημα θρέμμα παιδί του Λος Άντζελες και το 2016 που τον γνώρισα ζούσε στο Σαν Ντιέγκο την νοτιότερη πόλη στην Καλιφόρνια κοντά στο Μεξικό. Η Καλιφόρνια είναι απο τις πιο δυτικές πολιτείες στις ΗΠΑ. Μετά το San Diego είναι η Χαβάη και έπειτα η ανατολή, η Ασία. Έφτασα λοιπόν στο τέρμα για να βρω το σύντροφό μου και τον εαυτό μου ως καλλιτέχνης.

The Philip and Muriel Berman Museum of Art at Ursinus College in Pennsylvania: https://www.ursinus.edu/berman

Lost Buttons
2019 Λάδι σε λινό καμβά
Μόνιμη συλλογή,
The Philip and Muriel Berman Museum of Art
, Pennsylvania

Μίλησέ μας για την μεγάλη επιτυχία που είχες πρόσφατα στις Η.Π.Α., όπου ένα συγκεκριμένο Μουσείο δέχτηκε πίνακα σου στη μόνιμη συλλογή του.

Το Τhe Philip and Muriel Berman Museum στο στο Ursinus College, (ένα από τα πιο σοβαρά αμερικανικά κολέγια στην Ανατολική Ακτή) είναι ένα φιλελεύθερο μουσείο με μεγάλη συλλογή από έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών.

Στην διαδικασία ανεύρεσης νέων Pop Art καλλιτεχνών ανακάλυψαν την δουλεία μου μέσα απο πίνακες μου σε ιδιωτικές συλλογές και τη βράβευση μου στην έκθεση Artist Alliance Biennial του Oceanside Museum of Art, στην Καλιφόρνια. Μου πρότειναν εάν θέλω να έχω κάποιο έργο μου κατόπιν διαδικασίας στην συλλογή τους και φυσικά δέχτηκα. Η επιλογή του έργου έγινε απο το μουσείο από μια συγκεκριμένη επιτροπή αξιολόγησης. Αυτό γίνεται βάση του background που έχει ο κάθε καλλιτέχνης, τις εκθέσεις, δημοσιεύσεις, την αναγνωρισιμότητα και φυσικά την ποιότητα της δουλειάς του. Είναι πολύ πιθανή η συνεργασία ξανά στο μέλον με το Berman Museum, είτε σε ατομική έκθεση ή ομαδική, είτε να αποκτήσουν ένα ακόμη έργο μου για τη συλλογή τους.

Είναι πολύ δυνατό και συγκινητικό συναίσθημα να βλέπεις πίνακα σου ως εικαστικός μαζί με άλλα έργα όπως των Dürer, Rembrandt, Cézanne, Lynn Chadwick, Henry Moore και άλλων μεγάλων καλλιτεχνών στο ίδιο μουσείο. Και όχι σε μια περιοδική έκθεση αλλά στην μόνιμη συλλογή.

Fragile Legacy
2020. Λάδι σε καμβά,
Ιδιωτική συλλογή Καλιφόρνια.

Τι είναι ο φωτορεαλισμός και γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό το είδος ζωγραφικής;

Φωτορεαλισμός είναι μια λεπτομερής απεικόνιση του θέματος που προσπαθείς να αποδώσεις, είτε αυτό είναι Still Life (νεκρή φύση), είτε τοπιογραφία, είτε σκηνές καθημερινότητας, με το ανθρώπινο στοιχείο σε μια πόλη, κλπ. Η όλη η λογική είναι να είσαι τόσο ακριβής στην απεικόνιση, ώστε ο παρατηρητής να είναι πεπεισμένος ότι βλέπει μία φωτογραφία και όχι ένα έργο ζωγραφικής. Ο Φωτορεαλισμός ή Υπερεαλισμός ξεκίνησε από την Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1950. Είναι ένα είδος ζωγραφικής που απαιτεί πολύ χρόνο και δύσκολη τεχνική. Απαιτεί σωματική και νοητική αυτοσυγκέντρωση για να δουλέψεις μήνες ένα έργο. Οι φωτορεαλιστές ζωγράφοι στον κόσμο είμαστε ελάχιστοι αναλογικά με άλλες τεχνοτροπίες λόγο της χρονοβόρας τεχνικής που το καθιστά αντιπαραγωγικό. Για ένα έργο μεγάλων διαστάσεων μπορεί να χρειαστούν από 4-6 μήνες δουλειάς.

Άρα δεν υπάρχουν και πολλές gallery για φωτορεαλιστές.

Σίγουρα όχι όσες για άλλες τεχνοτροπίες αλλά υπάρχουν γκαλερί για φωτορεαλιστές στην Καλιφόρνια, στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στη Μύκονο, στο Λονδίνο στο Πεκίνο και σε μεγαλουπόλεις. Τα δε έργα των φωτορεαλιστών ζωγράφων έχουν αξία σταθερή και ανοδική. Ένας από τους μεγαλύτερους φωτορεαλιστές ζωγράφους ο Αμερικάνος Richard Estes είναι εν ζωή και τα έργα του κοστολογούνται κοντά στο μισό εκατομύριο δολάρια. Ο Υπερεαλισμός επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο.

Vaporia, Syros I,
2020. Λάδι σε ξύλινο ταμπλό

Antonios Aspromourgos Art

Ευχαριστώ θερμά το artandpress.gr για την υπέροχη συνέντευξη.

Η πρώτη φωτογραφία με τον ίδιο τον καλλιτέχνη είναι με το έργο του

Secret Garden 2019. Λάδι σε καμβά,

Δεύτερο βραβείο, OCEANSIDE MUESUM OF ART 2019-2020, Artists Alliance Biennial

Array


Related Posts