Please enable JS

Αχιλλέας Σπαής

I ‘m singing for you!

Πότε και πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τη μουσική και το τραγούδι;

Με τη μουσική ξεκίνησε στην ηλικία των 8 όπου έκανα τα πρώτα μου μαθήματα πιάνο. Με το τραγούδι όλα ξεκίνησαν στο λύκειο όταν ένας συμμαθητής μου με φώναξε να τζαμάρουμε παρέα. Τότε ανακάλυψα όχι μόνο ότι μπορώ να τραγουδήσω αλλά και ότι το απολαμβάνω!

Μίλησέ μας για το νέο σου Single με τίτλο “Ι’mSingingForYou”

Το νέο μου single είναι εμπνευσμένο από προσωπικές εμπειρίες και στοχεύει να δώσει μια νότα αισιοδοξίας για το τι ακολουθεί έναν «υγιή» χωρισμό. Θέλω μέσα από αυτό το κομμάτι να μεταφέρω το μήνυμα ότι πολλές φορές ακόμη και μετά από έναν χωρισμό, μερικά ζευγάρια χαίρονται να διατηρούν την επαφή τους και να συνεχίζουν να στηρίζουν ουσιαστικά ο ένας τον άλλον ακόμα και στις πιο δύσκολες ώρες.

Ποια είναι τα μουσικά σου ακούσματα;

Αν έπρεπε να επιλέξω κάποια είδη στα οποία έχω περισσότερη αδυναμία αυτό το διάστημα θα ήταν η Ιντι ποπ και η Μπλουζ. Έχω επηρεαστεί επίσης σημαντικά από Ροκ, Φανκ και Τζαζ σχήματα/καλλιτέχνες.

Πιστεύεις ότι ένας μουσικός μπορεί να αποκατασταθεί επαγγελματικά στη σημερινή εποχή;

Εξαρτάται από το πού βρίσκεται και τι μουσική γράφει! Σίγουρα τα πράγματα στην Ελλάδα, ειδικά μετά από δυο καραντίνες, είναι δυσκολότερα από ό,τι πριν. Οι μουσικοί όμως έχουν πλέον μεγαλύτερη ανάγκη έκφρασης και προσφεύγουν με μεγαλύτερη συχνότητα στη δημιουργία πρωτότυπου υλικού. Ταυτόχρονα, τα οικονομικά κίνητρα από τις δισκογραφικές κατευθύνονται δυστυχώς προς μουσικά είδη τα οποία αναμασάνε τους ίδιους στίχους και προβάλουν μια κουλτούρα η οποία καλλιεργεί και ενθαρρύνει τις διακρίσεις σε σεξιστικό αλλά και σε βιοτικό επίπεδο (στάτους). Στο άμεσο μέλλον, θα ήθελα πολύ να δω τη μουσική βιομηχανία της χώρας μας να κατανέμει τους διαθέσιμους πόρους της σε πιο πρωτότυπες δημιουργίες. Έχουμε φανταστικούς καλλιτέχνες εκεί έξω!

Τι σκέφτεσαι όταν διαβάζεις το απόφθεγμα του Μάρκου Αυρήλιου “Ο καλύτερος τρόπος για να αντιστέκεσαι είναι να μην εξομοιώνεσαι”;

Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι τα ΜΜΕ, τα οποία προβάλλουν ως επί το πλείστον τις απόψεις των κυβερνήσεων. Νιώθω ότι οι πολίτες επαναπαυόμαστε και αποδεχόμαστε τις απόψεις των ΜΜΕ χωρίς επεξεργασία και δεύτερες σκέψεις. Αυτό συμβαίνει ίσως γιατί όποιος αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των εκάστοτε πολιτικών αποφάσεων θεωρείται εχθρός του κράτους και της συμπαγούς πλειοψηφίας. Νομίζω λοιπόν ότι αυτό που θέλει να πει ο Μάρκος Αυρήλιος είναι ότι η αλλαγή θα έρθει μέσα από την αμφισβήτηση κάποιων μέτρων πολιτικής και την περιέργεια να διερευνήσουμε εναλλακτικές λύσεις.


Πιστεύεις ότι οι καλλιτέχνες μετά από όλες τις κρίσεις τις τελευταίες δεκαετίες θα πρέπει να αλλάξουν τρόπο σκέψης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους σε σχέση με το παρελθόν;

Χωρίς αμφιβολία. Μάλιστα η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα συλλογική αλλά και από πλευράς κάθε καλλιτέχνη σε ατομικό επίπεδο. Εξίσου σημαντική η δημιουργία ενός αποτελεσματικού ρυθμιστικού πλαισίου το οποίο θα καλύπτει ζητήματα σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, είτε πρόκειται για ζωντανές εμφανίσεις είτε για τη δημιουργία πρωτότυπου υλικού.

Πληροφορίες για το τραγούδι του Αχιλλέα Σπαή:

https://artandpress.gr/%ce%b1%cf%87%ce%b9%ce%bb%ce%bb%ce%ad%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%80%ce%b1%ce%ae%cf%82-i-m-singing-for-you/
Array