Please enable JS

Βαγγέλης Σαλβάνος

O αέρας που με σπρώχνει μπροστά & απέναντι, η ρότα που αναφέρει ο Ελύτης, δεν θέλω ποτέ να σταματήσει να υπάρχει.

Ηθοποιός της νέας γενιάς που με ήθος, ποιότητα και ακαταμάχητο ταλέντο, καταπιάνεται με ωραίους ρόλους και εντυπωσιάζει το κοινό. Αυτό το διάστημα, ο Βαγγέλης Σαλβάνος, υποδύεται τον «Βασιλιά Βαγγέλη ΙΙ τον Λεβεντόκαρδο» κάθε Σάββατο στις 20.30 στο Θέατρο Παραμυθίας.

Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που πιστεύεις ότι κάνουν δυνατό το κείμενο «Βασιλιάς Βαγγέλης ΙΙ o Λεβεντόκαρδος» του Ηλία Γραμματικογιάννη;

Ο Ηλίας έχει γράψει ένα πολύ σπουδαίο και σύγχρονο έργο και θεωρώ ότι θα μας χαρίσει αρκετά ακόμη σαν και αυτό. Από την πρώτη στιγμή που διάβασα το κείμενο, εστίασα στον άμεσο και φρέσκο λόγο του, στις διαφορές που έχουν οι ρόλοι σαν χαρακτήρες και που τελικά αυτές οι διαφορές είναι που τους ενώνουν, και στον ρυθμό που προκύπτει. Ρυθμός που δεν έχουμε συνηθίσει να βγαίνει από έργα που έχουν και ποιοτικό περιεχόμενο, όπως το δικό μας.

Tι ιδιαίτερο έχει η δική σας παράσταση ώστε να έρθει το κοινό να την δει;

μΜυ

Η παράστασή μας θεωρώ ότι αποτελεί ένα χαρούμενο συνολικό θέαμα. Θα σου δώσει αυτό που εσύ είσαι έτοιμος και σε θέση να εισπράξεις. Μπορείς απλά να κάνεις μια επιδερμική ανάγνωση και να μείνεις στα αστεία γεγονότα που συμβαίνουν και τις διαδικασίες που περνάνε οι ήρωες, μπορείς όμως και να δεις πιο βαθειά, στα κίνητρα των ηρώων που αναφέρονται σε διαχρονικά και κορυφαία θέματα που μας απασχολούν. Η εξουσία, ο έρωτας, η φιλία.

Μίλησέ μας για τον δικό σου ρόλο.

Ο Βασιλιάς όπως και οι υπόλοιποι ρόλοι είναι η πρώτη φορά που ζωντανεύουν μπροστά στο κοινό. Αυτό πάντα είναι ένα στοίχημα από μόνο του και ένας ξεχωριστός αγώνας. Πολλές φορές στη σκηνή γίνεται σκληρός, άλλες φορές από την άγνοια του και την μεγαλομανία οδηγείται σε τραγικά, παιδικά λάθη. Για μένα, όμως, ο πραγματικός του χαρακτήρας ξεδιπλώνεται στις ιδιαίτερες στιγμές του με τον φίλο του τον Σωτηράκη, αλλά και γενικά όταν είναι πιο χαλαρός. Θεωρώ ότι την δεύτερη ευκαιρία που του δίνεται στο φινάλε του έργου (μικρό σπόιλερ) δεν θα την σπαταλούσε και θα άλλαζε πραγματικά. Το έργο αποτελεί τομή στην ζωή του βασιλιά. Όπως και στους άλλους ήρωες φυσικά.

Τι σκέφτεσαι όταν διαβάζεις τη φράση του Οδυσσέα Ελύτη “Το παν είναι η ρότα σου κόντρα στην κοινωνία ετούτη”;

Μου θυμίζει ένα βιωμένο συναίσθημα. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου βαδίζω σε αυτόν τον δρόμο. Τον δρόμο της κόντρας. Θυμάμαι την φίλη μου την Βασούλα να με αποκαλεί “επαναστάτη χωρίς αιτία” και εγώ να προσπαθώ να της εξηγήσω γιατί είναι τόσο επιτακτική η ανάγκη να γίνουμε η αντίθεση. Θα χαμογελάσει αν το διαβάσει αυτό, όπως χαμογελάω εγώ τώρα. Θυμάμαι να λέω στην φίλη Χριστίνα πρόσφατα “μου βγήκε πάλι το επαναστατικό μου” για να μου απαντάει “γιατί πότε σε άφησε;”. Και φυσικά δεν αναφερόμασταν αμφότεροι στο πολιτικό σκέλος. Έχω κάνει πολλά λάθη σε αυτή την διαδρομή. Πλήγωσα ανθρώπους, όπως και άλλοι πλήγωσαν εμένα. Πλέον είμαι σε ένα επίπεδο συνειδητοποίησης που μπορώ να πω στον εαυτό μου και σε όποιον νιώθει σαν εμένα, πως η κόντρα η περιβόητη με την κοινωνία δεν είναι απαραίτητο να ενέχει συγκρουσιακά στοιχεία. Μπορεί απλά να αφήνεται στις όμορφες διαφορές της αντίθεσης. Και αν κάποιος μου πει “ωρίμασες” θα του απαντήσω πως αυτός ο αέρας που με έσπρωχνε μπροστά και απέναντι, αυτή η ρότα που αναφέρει ο Ελύτης, δεν θέλω ποτέ να σταματήσει να υπάρχει.

Πληροφορίες παράστασης:

Κάθε Σάββατο στις 20.30

Θέατρο Παραμυθίας (Παραμυθίας 27 και Πλαταιών, Κεραμεικός)

Εισιτήρια: από 10 ευρώ

Πληροφορίες: 2112144593, 6932322080, 6945450034

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/basilias-baggelis-ii-o-lebentokardos/

Array