Γιατί αποδέχτηκες να συμμετάσχεις στην παράσταση της Βαλεντίνης Λούρμπα “ Ο Χορός του Θανάτου” του Στρίνμπεργκ;
Για τη συγκεκριμένη συνεργασία είμαι ευτυχής και περήφανος. Η κυρία Λουρμπά γνωρίζει το συγκεκριμένο είδος όσο κανείς άλλος στη χώρα μας και κάθε πρόβα αποτελεί μάθημα, αφού γίνεται λεπτομερής ανάλυση του έργου, των ρόλων και της ιστορίας. Βέβαια, όπως γνωρίζεις, στην πράξη τίποτα δεν είναι θεωρητικό και ο ηθοποιός καλείται να αναζητά κάθε φορά και μια άλλη πτυχή του ρόλου. Στο αριστούργημα του Στρίντμπεργκ, υποδύομαι τον Κουρτ, ο οποίος δημιουργεί συγκίνηση, μυστήριο και πυροδοτεί εσωτερικές καταστάσεις.
Μίλησέ μας για την δέυτερη παράσταση που λαμβάνεις μέρος την Γκόλφω.
Με το γνωστό βουκολικό δράμα είχα έρθει σε επαφή πρώτη φορά όταν φοιτούσα στην δραματική σχολή. Ο ποιητικός λόγος έχει μια ιδιαίτερη δυσκολία. Δεν σου επιτρέπεται να χάσεις ούτε αράδα γιατί χάνεται η μελωδικότητα, η συνοχή, η μαγεία! Στην παράσταση υποδύομαι τον Κίτσο, ο οποίος είναι τεμπέλης και οκνηρός στην καθημερινότητά του, αλλά διακρίνεται για την ευαισθησία του και την αίσθηση του δικαίου.
Παίζεις στην παιδική παράσταση Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΒΑΤΡΑΧΟΣ των Γκριμ. Πιστεύεις ότι το συγγραφικό έργο των Αδελφών Γκριμ εξακολουθεί να ζει μετά από δύο αιώνες;
Το παιδικό θέατρο φέρνει αγαλλίαση στις παιδικές ψυχούλες! Ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά ενός μικρού παιδιού είναι θείο δώρο και γι’ αυτό θεωρώ πως το επάγγελμά μας είναι λειτούργημα. Τα παιδιά είτε ταυτίζονται, είτε όχι, έχουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν υπό αυτή τη συνθήκη και δεδομένων των συνθηκών η όρεξή τους για θέατρο έχει γιγαντωθεί! Αδιαμφισβήτητα, τα κλασικά παραμύθια είναι αναλλοίωτα στον χρόνο κι αυτό αποδεικνύεται από τη μεγάλη απήχηση που έχουν.
Συμφωνείς με την φράση του Stepehn Covey “Η δύναμη βρίσκεται στις διαφορές, όχι στις ομοιότητες”;
Θα ήταν αρκετά πληκτικό αν όλοι μας ήμασταν όμοιοι! Αν κατανοήσουμε το διαφορετικό, αν απομακρυνθούμε από το προσωπικό «εγώ» και κοιτάξουμε το συλλογικό «εμείς», τότε θα επέλθει η κοινωνική γαλήνη και θα πλησιάσουμε την αρετή.
Πως πιστεύεις ότι πρέπει να λειτουργήσει ο καλλιτεχνικός χώρος μετά την πανδημία; Πρέπει να αλλάξει σκεπτικό;
Ο καλλιτεχνικός χώρος ως επί το πλείστων έχει πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας. Όμως, προβλήματα υπήρχαν ήδη από τα χρόνια των μνημονίων. Ανάμεσα στα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν τους ηθοποιούς είναι οι ανύπαρκτες άδειες ασκήσεως επαγγέλματος και συμβάσεις εργασίας, συμφωνίες που δεν τηρούνται, σεξιστικές συμπεριφορές. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις οφείλουν να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος και να σταθούν στο πλευρό των καλλιτεχνών που επιτελούν κοινωνικό έργο.
Το Art and Press δημιουργήθηκε με σκοπό την πολιτική, πολιτιστική και πολύπλευρη ενημέρωση των πολιτών. Πίσω από τη λειτουργία του Art and Press υπάρχει μία ομάδα «ανήσυχων» ανθρώπων, που προέρχονται από διάφορους κοινωνικούς χώρους, στους οποίους προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν εθελοντικά όπου και όσο μπορούν. Η κοινή αγάπη των μελών της ομάδας μας για την πολιτική, τον πολιτισμό και γενικά την ενημέρωση, είναι η κινητήρια δύναμη για την παρακολούθηση, καταγραφή και παρουσίαση σε όλους εσάς, όσων συμβαίνουν. Δεν μας καθοδηγεί κανείς, δεν μας χρηματοδοτεί κανείς και ως εκ τούτου παραθέτουμε τα γεγονότα όπως ακριβώς λαμβάνουν χώρα. Η πορεία του Art and Press είναι συνεχόμενα και ραγδαία ανοδική όσον αφορά την προσέλκυση επισκεπτών / αναγνωστών τόσο στην κύρια ιστοσελίδα όσο και στο κανάλι του Youtube.