Please enable JS

Βασίλης Κυριάκου

Ο Γκεβάρα  μέσα από το θάνατό του έδωσε το έναυσμα για να είναι το σύμβολο της νιότης,  το σύμβολο της νεολαίας, της επανάστασης.

Γιατί αποφάσισες να ανεβάσεις μια παράσταση για τον Τσε Γκεβάρα;

Αποφάσισα να παίξω τον Τσε Γκεβάρα γιατί είναι εφηβικός έρωτας στο πολιτικό αλλά και στο συγκινησιακό θυμικό και πάρα πολλών αντίστοιχων με μένα εφήβων της Κύπρου. Είχα και έχω πολύ μεγάλη αγάπη για τον Τσε και ειδικά για το νησί της Επανάστασης την Κούβα. Όπως και η Κύπρος είχε μεγάλους πολιτικούς και συναισθηματικούς δεσμούς με την ίδια την Κούβα. Μιλάμε άλλωστε για την ζωή του πληρέστερου ανθρώπου επί της γης όπως είπε και ο Σαρτρ. Για μας ο Τσε ήταν η γροθιά στην αδικία, στον ιμπεριαλισμό και η αιώνια νεανική επανάσταση. Είναι οι ιδέες που δεν πεθαίνουν στον χρόνο!

Έσυ έγραψες το κείμενο;

Ναι, το κείμενο το έγραψα μόνος μου. Ήταν μία δουλειά δύο ετών και βασικά κυρίως στη βιογραφία του Paco Ignacio Taibo που είναι η πληρέστερη και η πιο επιστημονική βιογραφία για την ζωή του Che. Τα βιβλία του ίδιου, τα ημερολόγια του αντάρτικου πολέμου, τα ημερολόγια στη Βολιβία, τα ημερολόγια στην Σιέρρα Μαέστρα, που είχε γράψει ο ίδιος. Όμως δεν ήθελα να βάλω τα πολύ γνωστά στοιχεία που ήταν για παράδειγμα τα ημερολόγια Μοτοσυκλέτας, τα οποία μπορεί να τα δει κανείς πολύ εύκολα.

Τι πιστεύεις ότι οι καλλιτέχνες, μετά απ΄όλες τις κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας, θα έπρεπε να αλλάξουν τρόπο σκέψης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους σε σχέση με το παρελθόν;

Σίγουρα είναι χειρότερα τα πράγματα για όλους τους εργαζόμενους, Πόσο μάλλον για τους ηθοποιούς. Παρόλα αυτά και με την κρίση του καπιταλισμού κάποια πράγματα βγήκαν στον αφρό, όπως οι αιτίες και αφορμές για το πως κάποιος γίνεται διάσημος, βιάζοντας τις ψυχές ανθρώπων ή πατώντας πάνω σε πτώματα. Παράδειγμα οι άγνωστες δίκες στον χώρο μας. Αυτά βέβαια υπήρχαν κάτω από το χαλί.

Θεωρώ ότι τα πράγματα όλων των οργανωμένων συλλογικοτήτων και εργατικών σωματείων πρέπει να πάρουν πιο συγκρουσιακό χαρακτήρα γιατί το οκτάωρο, το δεκαώρο που έχει κατοχυρώσει ήδη η τωρινή κυβέρνηση με πολύ χαμηλούς μισθούς, δεν φτάνει ούτε για να επιβιώσει κάποιος ούτε για 15 μέρες για τους λογαριασμούς. Αλλά ούτε και να έχεις ελεύθερο χρόνο, που ξέρει καλά ο κ. Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός μας, τι σημαίνει ελεύθερος χρόνος, Ως καλός ταξιδευτής τον απολαμβάνει. Ο ελεύθερος χρόνος έπρεπε να είναι προϊόν απόλαυσης των εργαζομένων ώστε να δημιουργούν, να φιλοσοφούν και να ερωτεύονται.

Πιστεύεις ότι η σημερινή κοινωνία έχει γίνει πιο συντηρητική και με το δεδομένο των έντονων ρατσιστικών καταστάσεων σε όλους τους τομείς και του χώρους;

Νομίζω πως η μπαλάντζα γέρνει προς μία συντήρηση ίσως και σε μια κατάψυξη και με την επανεμφάνιση των νεοναζί. Παρ’ όλα αυτά το παιχνίδι παίζεται!

Τα γεγονότα που έρχονται πια στην επιφάνεια με τις δολοφονίες είτε του Ζακ, είτε γυναικών, είτε σε ρατσιστικές επιθέσεις σε όλα τα επίπεδα, είτε σε ομοφυλόφιλους, είτε σε γυναίκες, είτε σε εργαζόμενους. είτε σε πρόσφυγες, έχουν ένα κοινό παρονομαστή: είναι το ζήτημα του εξουσιαζόμενου και του εξουσιαστή και εν γένει του καπιταλιστικού συστήματος που βρίσκεται σε μια σάπια κατάσταση. Αυτός ο οποίος έχει την εξουσία θα ασκήσει βία στον από κάτω του η οποία μπορεί να είναι είτε λεκτική, είτε κακοποιητική, είτε σεξουαλική, είτε να οδηγήσει στο θάνατο. Η ουσία για μένα είναι να ανατραπεί αυτή η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ εξουσιαστών – εξουσιαζόμενων σε μία άλλη ισορροπία, σε μια άλλη κοινωνία. Θα μου πει κανείς είναι δύσκολο, είναι μία ουτοπία. Το ζήτημα είναι να προχωράς μπροστά ως ανθρωπότητα, σε μία κοινωνία των ελευθερων συνεταιριζόμενων ανθρώπων. Σε μία κοινωνία σοσιαλισμού. Αυτό είναι το δικό μου το όραμα. Μην ξεχνάμε πως ο Φιδέλ ξεκίνησε με το Γκράνμα από τον ποταμό Τούξπαν του Μεξικού με ακόμη 81 guapos. Ήταν μια τρέλα θεωρητικά. Ακόμη κι όταν μείνανε 17 όλοι κι όλοι, ο αδελφικός φίλος του Che, ο Καμίλο Σιενφουέγος φώναζε: Εδώ δεν παραδίνεται κανείς διάβολε!

Σε όλα αυτά που συζητάμε τώρα ο Τσε Γκεβάρα “κολλάει”, βρίσκεται εδώ;

Ο Τσε κολλάει στο κάθε μέρα. 

«Κολλάει» στην πανδημία. «Κολλάει» ότι η Κούβα έχει στείλει χιλιάδες γιατρούς σε πολλούς λαούς στον κόσμο. «Κολλάει» ότι η Κούβα που είχε 60 χρόνια εμπάργκο έχει φτιάξει εμβόλια κατά του κορωναίου και η Δύση προσπάθησε στο να μην εμβολιαστεί ο λαός της Κούβας γιατί υπήρχε εμπάργκο ακόμη και στις σύριγγες. Στην  Κούβα, με τους περισσότερους γιατρούς άνα οικογένεια, υπάρχει το μεγαλύτερο ποσοστό εμπιστοσύνης προς τον ιατρικό τους κόσμο. Εκεί έχουν πεθάνει πολύ λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με την Ελλάδα που έχουμε τον ίδιο πληθυσμό. 

Ο Τσε είναι εδώ, γιατί ανοίγουμε το λογαριασμούς κάθε μέρα και δεν ξέρουμε πώς θα ζήσουμε. Τα ενοίκια τα οποία πληρώνουμε είναι σε δυσθεώρητα ύψη σε σχέση με τα εισοδήματα μας. 

Ο δυτικός τρόπος ζωής μας είναι μέσα σε ένα καθρέφτισμα από χρυσάφι,  ενώ η ουσία του είναι ότι μοιάζει με ύαινες και τσακάλια όπως έλεγε ο Γκεβάρα.

Είναι το ζήτημα του ιμπεριαλισμού, το ζήτημα του πολέμου, το ζήτημα της εισβολής, το ζήτημα της Κύπρου, που είναι και δικό μου προσωπικό θέμα.  

Είναι για λιγότερες ώρες εργασίας.

Είναι για να απολαμβάνουμε τη ζωή με αλέγκρο τρόπο. 

Είναι η ζωή η ίδια. 

Ο Γκεβάρα  μέσα από το θάνατό του έδωσε το έναυσμα για να είναι το σύμβολο της νιότης,  το σύμβολο της νεολαίας, της επανάστασης ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Με αιτία. Αν δεν τον ανατρέψουμε θα πέσει με κρότο πάνω απ’ το κεφάλι μας και θα μας καταπλακώσει! Είτε με πείνα, είτε με πολέμους, είτε με τον καρκίνο του άγχους και της επιβίωσης.

Για να διεκδικήσει η ζωή του μέσα από ένα άλλο κοινωνικό σύστημα. Θα ήθελα να κλείσω εκφράζοντας την αλληλεγγύη μου στους εργαζόμενους που απεργούν στο λιμάνι ενάντια στην πολυεθνική Cosco και τον συλλογικό καπιταλιστή που είναι το κράτος! Θα στηρίξω και εγώ με τη σειρά μου αυτόν τον αγώνα και το απεργιακό τους ταμείο με κουτί οικονομικής ενίσχυσης! “ Πρέπει να νικήσουμε! Πρέπει να νικήσουμε!” όπως έλεγε ο Che από την Σιέρρα Μαέστρα. Θυμάμαι σε αυτό το σημείο τον μεγάλο Ντάριο Φο που έλεγε πως το θέατρο δεν μπορεί από μόνο του να προκαλέσει την επανάσταση αλλά μπορεί να υποκινήσει τους θεατές ώστε να κάνουν την επανάσταση!

Στοιχεία παράστασης:

EL CHE

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και δεκαπέντε λεπτά

Τόπος: 2510 / Θεμιστοκλέους 52/ Εξάρχεια

Χρόνος: Πέμπτες του Μάη

5 Μάη/ 12/ 19/ 26

Ώρα προσέλευσης: 20.30

Eισιτήριο: 10 ευρώ

Μαθητικό/ Φοιτητικό : 5 ευρώ


Array